Close
Ritka természeti jelenséget fotóztak Salgotarján közeléből

Ritka természeti jelenséget fotóztak Salgotarján közeléből

Ritka természeti jelenséget fotóztak Salgotarján közeléből.

A haló a Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenség. Több típusa létezik, azonban mindet a 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. Komka Péter Salgótarján közeléből kapott lencsevégre  halojelenséget 2021. március 28-án:

Egyébként a kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge is felelős a megfigyelt haló típusáért.

A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet pár másodperces, vagy tarthat több órán át.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Komka Péter | halo | salgotarján | mti | halojelenség

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram