A leghíresebb japán szerző, akinek a könyvei pszichedelikus élményt nyújtanak

Egy olyan világban, ahol a pénz és a hatalom messze túlnőtte az emberi kapcsolatok és a létezés alapvető kérdéseinek fontosságát, és ahol a hír egylényegű a negatív információval, kellenek pontok az elrugaszkodáshoz – a ma 69 éves japán író, Murakami Haruki regényei pedig tökéletesen biztosítják hozzá az ugródeszkát. A jeles dátum okán kicsit beleástuk magunkat a Murakami-világba, és hoztunk is három olyan könyvet, melyek a mi téli könyvlistánkon szerepelnek.

Szürrealista valóság. Talán ezzel a két szóval írható le leginkább a japán író, Murakami Haruki történeteinek misztikus világa. Hogy mi hajtja ezt a misztikumot, és miért ragad magával észrevétlenül milliónyi embert világszerte?

Bár a '49-ben, Japánban született Murakami Haruki szülei japán irodalmat tanítottak, Murakamit már fiatal korában is a nyugati kultúra vonzotta. Olyan írók és zenészek voltak rá nagy hatással, mint Kurt Vonnegut, Günter Grass, a Beatles, Elvis Presley és a Beach Boys. Ezek után nem meglepő, hogy írói világa sem korlátozódik Japánra és a keleti kultúrára – bár mindenképpen táplálkozik belőle. Történetei mégis sokkal inkább a misztikus kelet és a forrongó nyugat találkozásából születnek, ahol a japán díszletek között sokszor egy Beatles-szám vagy épp jazz szól aláfestő zeneként. A Murakami történeteiben megjelenő szürreális valóság sokak számára elsőre idegennek hathat, de elmélyedve az író sajátos, mágikus történeteiben, lassan az olvasó számára is elmosódnak a fikció és a valóság határai, és észrevétlenül válik ez az idegen világ a saját valóságunkká.

Minden egyes története egyedi, újabb és újabb ajtókat nyitva meg egy titokzatos világba, de persze – ahogy sok író esetében – az ő világában is vannak visszatérő, hamisítatlan, murakamis elemek: a magányos, színtelen életet élő főhős férfi; a rejtélyes, törékeny nő; a macska; a sötétség és a zene. A japán motívumok ellenére azonban művei a felszínen zajló történetek mögött mindig egyetemes kérdéseket feszegetnek: mi az emberi lét értelme? Mit jelent a boldogság és a siker? Mi is a lélek pontosan, és hogyan költözik belénk? Ez csak néhány Murakami számos kérdése közül, melyekre megszállottként keresi a választ, gondolkodásra késztetve az olvasót, azaz minket is.

Murakami történetei – amelyek Japánban és nemzetközileg is bestsellerek, és több millió példányban kelnek el –beszippantanak: oldalról oldalra haladva mélyedünk el a sokszor több szálon futó kacifántos történetekben, melyek észrevétlenül mozognak a valóság és a szürrealitás vékony határán. Nehéz lenne kiemelni a legjobb írásait, így – mielőtt a 2017-es Killing Commendatore regénye, vagy a Men without women hét történetből álló gyűjteménye magyar fordításban is megjelenik – hoztunk három olyan korábbi regényt, melyek mindegyike más aspektusból mutatja be az olvasó számára a Murakami-világot.

Norvég erdő

Murakami nemzetközi ismertségét ez az 1987-ben megjelent regény hozta el, mely címét egy Beatles-számról kapta (Norwegian Wood). A legrealisztikusabb könyveként számon tartott történetnek a címadó dal a kiindulópontja, mely felidézi a magányos főhősben, Toruban az első szerelem emlékét... és itt hirtelen vissza is csöppen az emlékeiben élő, húsz évvel ezelőtti valóságba, az 1960-as évek forrongó diákéveinek popzenés mindennapjaiba. A Tokióban játszódó történetben Toru érzelmektől és vágyaktól túlfűtött, viharos barátságokkal teli fiatalságának világába csöppenünk, ahol újraéli a felnőtté válás nagy döntéseit.

„Ha azt olvasnám, amit a többi ember, gondolkodni is csak úgy tudnék, mint ők.”

Kafka a tengerparton

Ha a Norvég erdő a legrealisztikusabb, akkor a Kafka a tengerparton pont az ellenkezője: itt bontakozik ki talán a legjobban Murakami metaforikus világa, teljesen elmosva a határokat szürrealizmus és realizmus között. A regény – melynek angol változata 2005-ben a top tíz között szerepelt az USA-ban – két, látszólag egymástól teljesen független szereplő történetét mutatja be. Az egyik szál a páratlan, míg a másik a páros fejezetekben bontakozik ki és szövődik egybe fejezetről fejezetre, észrevétlenül sodorva a második világháború sérüléseit soha ki nem heverő félszeg, egyszerű öregembert, Nakatát az oidipuszi végzet elől menekülő tizenöt éves fiú, Tamura Kafka felé.

„Az embert – persze bizonyos mértékig – meghatározza a hely, ahol született és nevelkedett. A gondolkodása, érzései valahogy kapcsolatban vannak a tájjal, a hőmérséklettel, a széllel.”

Sötétedés után

Murakami legutóbbi, 2016-ban megjelent regénye sokkal tömörebb és kevésbé kidolgozott elődeihez képest: a regény mindössze egy tokiói éjszaka történetét dolgozza fel két testvérpár, az álmából felébredni képtelen gyönyörű Eri, és az elalvás elől menekülő, bűntudattól gyötört Mari történetén keresztül.

A regény fejezetei az idővel kézen fogva haladnak és visznek egyre mélyebbre az éjszakában, ahol új dimenziók és új törvények uralkodnak. Mindezt a misztikumot Murakami a rá jellemző klasszikus filmek és jazz kíséretében tálalja.

„Éjjel az éjszaka ideje érvényes. […] Fölösleges ellenkezni vele.”

Ez is érdekelhet:

Akkor is kell táncolni, ha fáj – Felméry Lili-interjú

Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa elbűvölő egyéniség: éteri szépségű, kedves és – nem tudunk jobb szót: classy. Beszélgetés táncról, szenvedélyről, önbizalomról, és arról, ami nélkül egy karácsony sem lehet tökéletes.

(Fotók: Roadster, Getty Images)

Beatles | japán | Murakami Haruki | író | emberi lét

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom