Hatalmas elismerésben részesült egy budapesti pizzéria

Megkapta az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítést a budapesti Donna Mamma Pizza Napoletana.

A világörökség részének számító valódi nápolyi pizza elkészítését szigorú előírások szabályozzák: nem lehetnek például nagyobbak harmincöt centiméternél, közepük vastagsága legfeljebb 0,25 centiméter lehet, és kizárólag 430–480 fokos kemencében készülhetnek el, mindössze hatvan–kilencven másodperc alatt.

Így Magyarországon immár két pizzéria is rendelkezik AVPN-minősítéssel.

San Marzano paradicsom a Vezúv déli oldaláról, eredetvédett bivalymozzarella Olaszország Campania régiójából, 00-s liszt egy kis olasz malomüzemből – a valódi nápolyi pizza egytől egyig kiváló minőségű olasz alapanyagokból készül. A valódi nápolyi pizza a világörökség része, így nem csoda, hogy szigorú szabályokhoz kötik, ki használhatja ezt a minősítést. A tradíció és a minőség felett az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), vagyis a Nápolyi Pizzaszövetség őrködik.

Ez a szervezet ítélte oda nemrégiben a valódi nápolyi pizza minősítést a budapesti Donna Mamma pizzériának.

A világon kevesebb mint nyolcszázötven AVPN-minősítésű pizzéria létezik, Európában alig több mint háromszáz, Magyarországon pedig a Donna Mamma Pizza Napoletana másodikként kapta meg ezt az elismerést, ami hatalmas szó mind gasztronómiai, mind országimázs-szempontból.

"Az AVPN a világ egyik első számú pizzás szervezete. Szigorú szabályokat és normákat ír elő ahhoz, hogy ezeket betartva mi is elmondhassuk magunkról: valódi nápolyi pizzát készítünk. Az AVPN egyik legjobb trénere és nápolyipizza-szakértője, Giulio Abussi oktatta a csapatunkat Nápolyban, és itthon, Budapesten is az ő szakmai támogatásával nyílt meg Donna Mamma Pizza Napoletana" – mondja Jancsa János, a Donna Mamma és Bamba Marha lánc kulináris vezetője.

A Donna Mamma a belváros első olyan nápolyi pizzériája, amely megszerezte az AVPN-elismerést, és bár az étterem még egyéves sincs, a minőség már a kezdetektől fogva biztosított, hiszen a pizzéria a szakmailag is elismert Bamba Marha Burger Bár tulajdonosaihoz fűződik. Szükség is van a magas szintű szakmai felkészültségre és az alázatra, mert a valódi nápolyi pizza elkészítése szigorú szabályokhoz és normákhoz kötött. A valódi nápolyi pizza maximum 35 centiméter átmérőjű, a széle megemelkedett, a belseje lágy és aromás. A tészta csupán négy összetevőből áll:

liszt, só, élesztő, víz. A kelesztés és az érlelés 8–24 órán keresztül történik, az egyes tésztagolyók mérete pedig az AVPN-szabvány szerint 200–280 gramm.

A tésztát kizárólag kézzel lehet nyújtani. A levegőt a tészta széle felé terelgetve jön létre a valódi nápolyi pizza egyik tipikus jellemzője, a cornicione, a tészta megemelkedett széle, amely sülés után egyszerre lágy és roppanós. A nápolyi pizza közepének vastagsága nem lehet több mint 0,25 centiméter. A sütés mindezek után 430–480 fokon történik, fatüzelésű vagy gázos kemencében, mindössze 60–90 másodpercig – és már kész is a csoda, a Pizza Napoletana!

Ez is érdekelhet:

Álmomban egy olasz trattoria teraszán koccintottam

Minden egy gyors ebéd elkészítésével kezdődött, és az olívaolajon aromatizálódó fokhagyma úgy megcsapott, hogy egy hosszú álom lett belőle.

pizza | Donna Mamma | nápolyi | budapest | minősítés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom