Close
Mutatunk egy újévi szokást, amit mindenkinek érdemes lenne magáévá tennie

Mutatunk egy újévi szokást, amit mindenkinek érdemes lenne magáévá tennie

Egy gyönyörű helyszín. Egy felemelő zenei mű. Egy kiváló karmester és fantasztikus zenészek. Január elsején minden együtt lesz a Müpában a tökéletes évkezdéshez.

Újévi szokásból kismilliónyi létezik világszerte. Mi lencsét eszünk, a spanyolok tizenkét szem szőlőt. A dánok leugranak egy székről, a panamaiak füstölőt égetnek, a görögök egy hagymát lógatnak az ajtójuk mellé. (A tippünk az, hogy mindegyik helyen tetemes mennyiségű pezsgőt is fogyasztanak.) Aztán vannak, akik ekkora időzítik életmódhoz kapcsolódó fogadalmaikat. Kevesebb édesség. Több mozgás. Több minőségi időtöltés a fontos személyekkel. Vége a ciginek! Bár az év bármelyik napja alkalmas az újrakezdésre, megértjük, hogy az új esztendő első napja szimbolikus jelentőséggel bír: új év kezdődik és egy új évben bármi megtörténhet!

Nem csak hús-vér embereknek vannak azonban újévhez kapcsolódó szokásaik. Ott van például a Müpa, amely modern hagyományt teremtett azzal, hogy január elsején műsorra tűzik Haydn A teremtés című darabját.

Miért éppen A teremtés? Azért, mert ez az oratórium egyszerre optimista és felemelő, az élet gazdagságát és szépségét hirdeti, és ez egy átlagos hétköznapon is nagyon ránk fér, nem is beszélve egy végtelennek tűnő világjárványról.

Haydn művét ezúttal is a sorozatot életre hívó Fischer Ádám vezényli kiváló énekes szólisták, a Danish Chamber Orchestra, valamint a Magyar Rádió Énekkara élén.

A január 1-jei esti produkciót egy fiataloknak szóló délutáni előadás előzi meg, amelyen a mű legfontosabb részeiből összeállított keresztmetszet hangzik el Fischer Ádám személyes ismertetőjével. Biztosan elhangzik majd ott az az információ is, hogy Bécsen kívül elsőként Budapesten hangzott fel e diadalmas mű, méghozzá 1800. március 8-án, személyesen Haydn vezényletével egy nemesi esküvőn.

A hagyomány a folytonos ismétlésen alapul – vallja Fischer Ádám karmester és az újévi koncertek 2008-ben életre hívott sorozatának otthont adó Müpa, hiszen egy-egy remekmű újra és újra képes meggyönyörködtetni.

Fischer Ádám korunk egyik legkiválóbb Haydn-specialistája, aki mindig új megvilágításban tárja elénk e nagy művet. A dirigens a Magyar Rádió Énekkarához csatlakozó Dán Kamarazenekart (Danish Chamber Orchestra) 1998 óta vezeti; gyümölcsöző együttműködésüket olyan fontos díjnyertes lemezek jelzik, mint Mozart és Beethoven összes szimfóniájának felvétele. Az együttesnek jelenleg két magyar tagja van: Mező Péter 2016 óta első hegedűse, Seres Dóra pedig 2006 óta szólófuvolistája a zenekarnak.

A vokális tolmácsolás világszínvonalát az esti előadáson három kiváló énekes garantálja. Mojca Erdmann napjaink egyik legjobb Mozart-szopránja, aki 2011-ben debütált a Metropolitan új Don Giovanni-produkciójában.

A tenorszólam gazdájaként színpadra álló, Junior Prima-díjas Rab Gyula 2012-ben végzett a Zeneakadémián, később Birminghamben és a londoni Royal College of Music falai közt tökéletesítette tudását. Konstantin Krimmel német–román bariton sokat foglalkoztatott dal- és operaénekes, aki 2019-ben a Deutscher Musikwettbewerb első díját és közönségdíját is megnyerte.

Rab Gyula és Rácz Rita
Konstantin Krimmel

Szerintünk fontos, hogy milyen mindsetben kezdjük az év első napját, és ugyan nem vagyunk ellene a pezsgős koccintásnak, de egy Müpabeli koncerttel indítani az évet egészen kivételesnek hangzik.

További infók itt.

koncert | müpa | a teremtés | fischer ádám | haydn

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram