Close
Így néz ki a vidéki luxus a Pilis szívében

Így néz ki a vidéki luxus a Pilis szívében

Az igazán jól végigvitt lakásfelújítás felér egy önismereti tréninggel, erre kitűnő példa ez a magyarországi projekt, ahol a Geppetto belsőépítészeinek technikai finomságokra is ügyelniük kellett.

Rafinált feladatot adott a megbízó a Geppetto belsőépítész iroda számára: alakítsa át a pilisi házát a burkolatok és a szerkezet megtartásával, szabja a családtagok egyéni igényeihez, legyen funkcionális, barátságos, és a ház külsejével is harmonizáljon.

A projekt sikere mellett szólt a jó alaphelyzet, a mindössze hétéves, minőségi anyagokból épült, idilli környezetben fekvő kertes ház, ezért is érezhette úgy a család, hogy csak egy kisebb felújításra és néhány új bútorra van szükség. De segített a Geppetto-filozófia is, miszerint nem erőltetnek rá senkire semmit, az általuk tervezett terek a megrendelők személyiségét, életstílusát tükrözik.

Kinyitják a lehetőségek tárházát, végigvezetik a megrendelőt egy átalakulási folyamaton, amelynek végén jobban megismerik magukat, a valódi, belső igényeiket, és egymás igényeit a családon belül.

A lakás tehát sokkal személyesebbé vált, ami magyarázat a látszólagos ellentmondásra, azaz egy kisebb átalakítással is alaposan megújulhat egy ház. „Mobilbútorokkal, textíliákkal, kiegészítőkkel is fel lehetett volna dobni az enteriőrt, mi viszont a beépített anyagokhoz, színekhez igazodó anyaghasználatú beépített bútorokkal, fényerő, világítástechnika, és megjelenés szempontjából optimális lámpatestekkel rendeztük be a tereket – magyarázta Pallaghy Kata projektvezető a Roadsternek. – Ezek a megtervezett bútorok egyrészt az anyaghasználatukkal, másrészt a személyre szabott belső kialakításukkal, illetve a személyes elemek beépítésével válnak egyedivé, mint a nappaliban a könyvespolcba épített, külön megvilágított, a család számára kedves kép.”

De hogyan zajlik az a bizonyos átalakítási folyamat, amin keresztülvezették a megrendelőket? Még a tervezési folyamat elején átbeszélik a családtagok életritmusát, szokásait, jövőbeli terveit, így fokozatosan kiderül, melyik tér milyen használattal lenne optimális számukra, melyek a legfontosabb szempontok. A lehetőségek feltárása után le kell tenni a voksot valamelyik elképzelés mellett, amit a kivitelezés jellege mellett anyagi vagy időbeli szempontok is befolyásolhatnak.

Esetünkben „a konyha kevésbé letisztult megjelenésű volt, és bár összenyitott tere a nappalival szimpatikus volt a családnak, a páraelszívó zajával nem szerettek együtt élni. Végül az egész konyhabútor megújult: a vizes kiállásokat megtartottuk az eredeti helyen, a páraelszívót külső motorosra cseréltük, a magas elemeket sok hasznos tárolóval egy oldalra pakoltuk, így a pult felett már nem volt szükség felső szekrényekre, »lebegő« polcok elhelyezésével teremtettünk légiesebb megjelenést, a szigetbe nyújtott, kis mélységű főzőlapot helyeztünk. A magas blokkos részt egy kis épített falfüllel vizuálisan elhatároltuk, lezártuk. A falfül másik oldalára felfelé lépcsőzetesen kisebbedő háromszög polcokat terveztünk, amelyek személyes dekorációknak adnak helyet.”

Rendben, a konyhát értjük, de itt a lakás egészének térszervezésén is javítottak falbontás, szerkezeti átalakítás nélkül. „Eredetileg a földszinti előszobához kapcsolódó háztartási helyiségben zajlott a mosás – kezdi a magyarázatot a projektvezető. – Az emeleti fürdőben volt egy kihasználatlan öböl, ahová annak idején szauna kialakítását tervezték.

Mi a mosás funkciót felvittük ebbe az öbölbe, egy tolóajtóval elhatároltuk, a tolóajtó lapjának kialakítását a fürdőszoba bútorzatához igazítottuk. Így egy szekrény megjelenésű térelhatároló mögött alakítottunk ki egy kis háztartási helyiséget mosógéppel, szennyestartóval, tároló bútorral, és a ruhaszárító is elfér.

A mosógép bekötése sem jelentett gondot, mert egy vécével közös falra tettük, így a vízellátáshoz és szennyvízelvezetéshez nem kellett megbontani a fürdő burkolatát. A földszinti háztartási helyiség pedig átalakulhatott gardróbbá.”

Mindezeken túl bővítették az elektromos hálózatot, átkomponálták a világítási rendszert, optimalizálták a lámpák elhelyezését. Furcsa leírni, ezúttal mégis igaz: ne csak a részletekről beszéljünk! A ház meghatározó eleme a faparketta, amelyet remekül kiemel a stúdió által tervezett egyedi bútorok anyaghasználata, vagyis a törtfehér és az amerikai dió különböző árnyalatainak kombinációja.

Két hálószobában a tapétázott felületekkel értük el, hogy a használójuk egyénisége még intenzívebben lehessen jelen, mégpedig a fő anyaghasználattal harmonizáló színvilággal és mintákkal – teszi hozzá stúdió leírása.

Alapelemek megbolygatása nélkül átalakítani egy házat valószínűleg sokkal több rutint, tapasztalatot igényel, a projektvezető szerint viszont inkább csak más a megközelítés, már a felmérésnél is: „tudnunk kell, hogy hol vannak pontosan az elektromos kiállások, mi mit kapcsol, tudnunk kell, hogy hova tervezünk teljesen új kiállást, hol csak bővítünk, mi csak áthelyezés. Ahhoz, hogy a megtartandó értékeket megóvjuk a kivitelezés alatt is, olyan technikai megoldásokat kell javasolnunk, ami ennek megfelel. Nem lehet felelőtlenül dobálózni a lehetőségekkel, az ötlet minden vonzatával tisztában kell lennünk, hogy a megrendelő az összes körülmény figyelme bevételével tudjon dönteni.”

A tervező személyes kedvenc részt nem is tud kiemelni, illetve csak úgy, ha többet is mondhat: „Szeretem az előszoba nem túl zsúfolt, de rendezett megjelenését, amit a mohakép és az íróasztal old, a letisztult, anyaghasználatában domináns konyhát, a tágas étkező-nappalit, ahogy szinte együtt él a kerttel, és a hálószobák személyes hangulatát is.”

Mi pedig ismeretlenül is szeretjük ezt a házat, és azt a folyamatot, ahogyan igazán személyessé vált a lakói számára.

Tervezők: Pallaghy Kata projektvezetőFieszl Fanni tervezőasszisztens
Fotó: Jaksa Bálint

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom