Close
A Pokol Torkát egy varázslatos nemzeti parkban keresd

A Pokol Torkát egy varázslatos nemzeti parkban keresd

Spanyolországban nemcsak a nagyvárosok, a tengerpart és a szigetek miatt érdemes kalandozni, hanem változatos természeti adottságai miatt is. Nyugaton, Cáceres tartományban járunk, azonbelül is az Exremadurához tartozó több mint hétezer hektáros nemzeti parkban, ahol a gránit- és gneiszsziklák közt átfolyó olvadt jég alakítja a fantasztikus Pokol Torka névre keresztelt gleccservölgyet.

Nem kisebb csúcsok tartoznak a parkhoz, mint a Cuerda de los Infiernillos (2281 m) és a Cerro del Estecillo (2290 m), és akkor még nem is említettük a különféle változatos vízeséseket. Az időjárás sosem szélsőséges, a gleccservölgyben enyhe telekre és hűvösebb nyarakra kell számítani, így gyakorlatilag egész évben nagy élmény a Hell’s Gorge Nature Reserve látogatása.

A legkülönlegesebb hely, ahová kirándulhatunk, nem más, mint a Los Pilones névre keresztelt passzus, ahol az olvadt jég által kivájt természetes teknőket, medencéket találunk, szám szerint tizenhárom darabot. Bár edzettség, vakmerőség jócskán kell hozzá, ezekben a teknőkben akár meg is mártózhatunk, hiszen van közöttük csendesebb, amolyan vadonbéli jacuzzi is, ahol a túra után fürdőzhetünk.

A jó helyismerettel rendelkező közelben élők mintegy csúszdaként használják az erózió által koptatott lekerekített sziklákat, de persze okosabb, ha ezt nem próbáljuk ki, és ráhagyjuk a profikra.

A nemzeti park florája és faunája is változatos, a vadvízi hűsölést követően érdemes kicsit elmélyülni a növényvilágban: számos orchideafélét felfedezhetünk a buja növényzetben. Húsos leveleken pihenő szarvasbogarak, színes pillangók, megbúvó szalamandrák élőhelye, de azért kígyók is bőven akadnak, ahogy a vizekben pisztrángok. A cibetmacska sem ritka vendég, de ne a luxuskávét termelő fajtára gondoljunk, hanem egy rokonára.

A túraútvonalakról bővebb információt és térképeket itt találunk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

pokol torka | spanyolország | spanyol túra | túrázás | kirándulás

FOLYTASD EZZEL

Hét jótanács tapasztalt utazóktól, amit érdemes megfogadni

Óriási papírmasépatkány parádézott végig Velencében: megkezdődött a karnevál!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram