Close
Egy olyan hídon lehet megközelíteni Artúr király várát, ami középen nem ér össze

Egy olyan hídon lehet megközelíteni Artúr király várát, ami középen nem ér össze

Tintagel, ez a délnyugat-angliai kis falu eddig is népszerűnek számított turistakörökben, mostantól viszont még több látogatóra számíthat.

Az ok pedig nem más, mint a közelmúltban átadott gyaloghíd, amely az Artúr király által híressé tett tintageli vár romjait egyesíti.

A legenda szerint az uralkodó az Atlanti-óceán partján, Cornwall megyében található falucskához tartozó várban fogant és ott is született. Éppen ezért évente több százezren keresik fel az 1230 és 1240 között épített erődítményt, amely egyébként félig a szárazföldön, félig a tengerbe nyúló hegyfokon áll.

A két részt évszázadokkal ezelőtt keskeny földhíd kötötte össze, amit a természet a 16. század tájékán eltüntetett, ezért utána csak egy meredek és keskeny lépcsősoron lehetett eljutni a várhoz. Egészen mostanáig, merthogy az English Heritage, azaz a Brit Örökség által építtetett, acélból, helyi palakőből és tölgyfából készült két, harminchárom méteres tartókonzolos gyaloghidat húzott fel oda.

A William Matthews Associates és a Ney & Partners tervezett, két és fél méter széles, hatvan méterrel az óceán fölött ívelő átkelő sétálófelülete hetven méter,

de igazi különlegességét és egyben félelemérzetét az adja, hogy középen nem ér össze.

Egy negyven milliméteres hasadék maradt ugyanis, amelyet könnyedén át lehet lépni, de azért egy kicsit biztosan megemeli a tériszonyosok pulzusát.

A kis rés a múlt és a jelen, valamint a történelem és a legendák közti törékeny határvonalat szimbolizálja. A tervezők szerint, amikor éppen fölötte állunk, elgondolkodhatunk rajta, hogyan lehetséges egyáltalán hidat építeni oda, és aztán olyasmi történhet, amire ötszáz éve nem volt példa az emberiség történetében: hídon át mehetünk be Artúr király várába.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom