Close
Nehéz elhinni ezekről a gyönyörű tengerpartokról, hogy Angliában vannak

Nehéz elhinni ezekről a gyönyörű tengerpartokról, hogy Angliában vannak

Néhol a víz azúrkékben vagy türkizben pompázik, a parton aranyszínű homok csiklandozza a talpunkat, a tűző naptól pedig sziklák árnyéka nyújt védelmet. A leírás alapján lehetnénk lényegében bármelyik trópusi szigeten, de nem: ezúttal a hűvös Anglia öt legszebb tengerpartjáról jelentkezünk!

Pedn Vounder

A Penwith-félsziget déli részéig kell autóznunk, hogy a viszonylag sekély vízű parthoz érjünk. Gyalogos megközelítése nem egyszerű: nehéz terepen, meredek, sziklás ösvényeken át vezet az út a strandra.

Nem árt óvatosnak lenni a sziklák környéki úszásnál, ugyanis erős áramlatokra figyelmeztetnek Cornwall egyik legszebb strandjánál.

Régebben amolyan titkos helynek számított, ma már a népszerűségi listák tetejét ostromolja.

Apály idején könnyedén át lehet sétálni a szomszédos Porthcurno Beachre.

Old Harry Rocks

Anglia legmelegebb éghajlatával fogad Bournemouth vidéke és a közeli Öreg Harry sziklái. Mivel a város viszonylag közel van Londonhoz, a hét kilométer hosszú homokos strandját pedig nem egy díjjal jutalmazták már, ezért rengetegen keresik fel.

Bournemouth-ban úgy érezzük, mintha egy mediterrán kisvárosban lennénk: virágok, pálmafák, sziklakertek és patakok teszik vonzóvá.

Öreg Harry szikláit Dorset partjainál találjuk: a két mészkőoszlopból álló képződmény a tenger miatt folyamatosan erodálódik, formája változik.

Porthcurno Beach

Az elismeréseket tekintve Porthcurno sem panaszkodhat, választották már Anglia legszebbjének. Érthető: fehér homokos part, türkizkék víz, magas sziklák…

Tényleg hívogató körülmények, ráadásul nagyszerű éttermeket és kávézókat is találni arrafelé.

Elsősorban szörfösök körében számít népszerűnek, bár időjárás-változások esetén veszélyessé válhatnak a hullámai.

Marazion Beach

Az angol riviérán, Cornwallon vagyunk, ahol a bájos tengerparti város az egyik legrégebbi angol településként fogad.

Marazion partjának különlegessége a St. Michaels Mount, amelyet töltés köt össze a szárazfölddel:

a 12. században épült várba apálykor könnyedén besétálhatunk a kikövezett úton, dagálykor viszont kizárólag csónakkal lehet megközelíteni.

Durdle Door

Próbálunk csínján bánni a legekkel, de mit csináljunk, ha Dorset és Kelet-Devon partjainál található öblöt is Anglia legszebbjei közé sorolják.

A környék annak ellenére a szigetország egyik leglátogatottabb strandja, hogy se büfé, se kávézó, se napernyők, de még egy fagylaltárus sincs ott. Az ok a 180 millió éves, őslényre emlékeztető mészkő-képződmény, az UNESCO Világörökségének védelme alatt álló Durdle Door.

A furcsa alakzatú természeti csodát a víz és a szél formálta, a neve is erre utal: a durdle szó ugyanis annyit tesz: vájat, furat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom