Close
Nehéz elhinni ezekről a gyönyörű tengerpartokról, hogy Angliában vannak

Nehéz elhinni ezekről a gyönyörű tengerpartokról, hogy Angliában vannak

Néhol a víz azúrkékben vagy türkizben pompázik, a parton aranyszínű homok csiklandozza a talpunkat, a tűző naptól pedig sziklák árnyéka nyújt védelmet. A leírás alapján lehetnénk lényegében bármelyik trópusi szigeten, de nem: ezúttal a hűvös Anglia öt legszebb tengerpartjáról jelentkezünk!

Pedn Vounder

A Penwith-félsziget déli részéig kell autóznunk, hogy a viszonylag sekély vízű parthoz érjünk. Gyalogos megközelítése nem egyszerű: nehéz terepen, meredek, sziklás ösvényeken át vezet az út a strandra.

Nem árt óvatosnak lenni a sziklák környéki úszásnál, ugyanis erős áramlatokra figyelmeztetnek Cornwall egyik legszebb strandjánál.

Régebben amolyan titkos helynek számított, ma már a népszerűségi listák tetejét ostromolja.

Apály idején könnyedén át lehet sétálni a szomszédos Porthcurno Beachre.

Old Harry Rocks

Anglia legmelegebb éghajlatával fogad Bournemouth vidéke és a közeli Öreg Harry sziklái. Mivel a város viszonylag közel van Londonhoz, a hét kilométer hosszú homokos strandját pedig nem egy díjjal jutalmazták már, ezért rengetegen keresik fel.

Bournemouth-ban úgy érezzük, mintha egy mediterrán kisvárosban lennénk: virágok, pálmafák, sziklakertek és patakok teszik vonzóvá.

Öreg Harry szikláit Dorset partjainál találjuk: a két mészkőoszlopból álló képződmény a tenger miatt folyamatosan erodálódik, formája változik.

Porthcurno Beach

Az elismeréseket tekintve Porthcurno sem panaszkodhat, választották már Anglia legszebbjének. Érthető: fehér homokos part, türkizkék víz, magas sziklák…

Tényleg hívogató körülmények, ráadásul nagyszerű éttermeket és kávézókat is találni arrafelé.

Elsősorban szörfösök körében számít népszerűnek, bár időjárás-változások esetén veszélyessé válhatnak a hullámai.

Marazion Beach

Az angol riviérán, Cornwallon vagyunk, ahol a bájos tengerparti város az egyik legrégebbi angol településként fogad.

Marazion partjának különlegessége a St. Michaels Mount, amelyet töltés köt össze a szárazfölddel:

a 12. században épült várba apálykor könnyedén besétálhatunk a kikövezett úton, dagálykor viszont kizárólag csónakkal lehet megközelíteni.

Durdle Door

Próbálunk csínján bánni a legekkel, de mit csináljunk, ha Dorset és Kelet-Devon partjainál található öblöt is Anglia legszebbjei közé sorolják.

A környék annak ellenére a szigetország egyik leglátogatottabb strandja, hogy se büfé, se kávézó, se napernyők, de még egy fagylaltárus sincs ott. Az ok a 180 millió éves, őslényre emlékeztető mészkő-képződmény, az UNESCO Világörökségének védelme alatt álló Durdle Door.

A furcsa alakzatú természeti csodát a víz és a szél formálta, a neve is erre utal: a durdle szó ugyanis annyit tesz: vájat, furat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

tengerpart | Pedn Vounder | szikla | Anglia | Porthcurno Beach

FOLYTASD EZZEL

Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Ez most sokaknak fájni fog, nézd meg, te is köztük vagy-e! Október tizenötödikétől az összes járatát törli az Air Connect

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram