Close
Ebben a kínai könyvtárban szinte megérint az óceán

Ebben a kínai könyvtárban szinte megérint az óceán

Ha nem is örökbe, de mindenképp kell ez a ház, pontosabban könyvtár, lenn a kínai óceán partján, ahová ha nem is végleg, de visszavonulhatunk. Valahol Kínában járunk, ahol egy gigantikus betonépület egyedülálló lelki kapcsolatot teremt az ember és a tenger között.

A jövő könyvtára egymaga pihen a tengerparton a semmi közepén, miközben kívülről egy egymásra pakolt hatalmas szikladarabokból álló monstrumnak tűnik, ám amint belépünk, halljuk az óceán hangját és érezzük a légáramlatait.

Nandaihe partjainál áll a világ legmagányosabb könyvtára, ahová a nagyvárosi zajok elől elbújnak a helyiek, és ahol néhány sebességi fokozatot visszakapcsolva lelassítják picit az életüket.

Ezt a rendkívül egyszerűnek tűnő dizájnú, békés és csendes könyvtárat Andrew Wyeth egyik festménye inspirálta. A projekt mögött Dong Gong építészet áll, akit annyira megérintett Wyeth munkája, hogy a feelinget egy pop up épületben akarta megörökíteni.

A négyszázötven négyzetméteres épületben a végletekig leegyszerűsített olvasószobán kívül rendezvényterem, meditációs helyiség, bár és pihenőhely található, tehát jóval túlmutat egy hétköznapi könyvtáron.

Az enteriőrt szándékosan úgy tervezték, hogy egy pillanatig se zavarják a könyvéből éppen felnéző olvasó kilátását az óceánra.

Homlokzatának óriási üvegablakai pedig természetesen a nagy vízre néznek, kellemes időjárás esetén kinyithatóak.

Az épület tetőszerkezetén harminc centiméter átmérőjű kör alakú nyílásokat alakítottak ki, hogy az év egyes szakaszaiban a kora délutántól beáramló napfény igazán idilli hangulatot biztosítson, mint ahogy az olvasószobával szomszédos privát meditációs terembe is alkalmanként bekukucskálnak a napfelkelte vagy a napnyugta fénynyalábjai.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: archdaily.com)

kína | óceán | könyvtár

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom