Close
Ebben a kínai könyvtárban szinte megérint az óceán

Ebben a kínai könyvtárban szinte megérint az óceán

Ha nem is örökbe, de mindenképp kell ez a ház, pontosabban könyvtár, lenn a kínai óceán partján, ahová ha nem is végleg, de visszavonulhatunk. Valahol Kínában járunk, ahol egy gigantikus betonépület egyedülálló lelki kapcsolatot teremt az ember és a tenger között.

A jövő könyvtára egymaga pihen a tengerparton a semmi közepén, miközben kívülről egy egymásra pakolt hatalmas szikladarabokból álló monstrumnak tűnik, ám amint belépünk, halljuk az óceán hangját és érezzük a légáramlatait.

Nandaihe partjainál áll a világ legmagányosabb könyvtára, ahová a nagyvárosi zajok elől elbújnak a helyiek, és ahol néhány sebességi fokozatot visszakapcsolva lelassítják picit az életüket.

Ezt a rendkívül egyszerűnek tűnő dizájnú, békés és csendes könyvtárat Andrew Wyeth egyik festménye inspirálta. A projekt mögött Dong Gong építészet áll, akit annyira megérintett Wyeth munkája, hogy a feelinget egy pop up épületben akarta megörökíteni.

A négyszázötven négyzetméteres épületben a végletekig leegyszerűsített olvasószobán kívül rendezvényterem, meditációs helyiség, bár és pihenőhely található, tehát jóval túlmutat egy hétköznapi könyvtáron.

Az enteriőrt szándékosan úgy tervezték, hogy egy pillanatig se zavarják a könyvéből éppen felnéző olvasó kilátását az óceánra.

Homlokzatának óriási üvegablakai pedig természetesen a nagy vízre néznek, kellemes időjárás esetén kinyithatóak.

Az épület tetőszerkezetén harminc centiméter átmérőjű kör alakú nyílásokat alakítottak ki, hogy az év egyes szakaszaiban a kora délutántól beáramló napfény igazán idilli hangulatot biztosítson, mint ahogy az olvasószobával szomszédos privát meditációs terembe is alkalmanként bekukucskálnak a napfelkelte vagy a napnyugta fénynyalábjai.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: archdaily.com)

Close