Ebben a kínai könyvtárban szinte megérint az óceán

Ha nem is örökbe, de mindenképp kell ez a ház, pontosabban könyvtár, lenn a kínai óceán partján, ahová ha nem is végleg, de visszavonulhatunk. Valahol Kínában járunk, ahol egy gigantikus betonépület egyedülálló lelki kapcsolatot teremt az ember és a tenger között.

A jövő könyvtára egymaga pihen a tengerparton a semmi közepén, miközben kívülről egy egymásra pakolt hatalmas szikladarabokból álló monstrumnak tűnik, ám amint belépünk, halljuk az óceán hangját és érezzük a légáramlatait.

Nandaihe partjainál áll a világ legmagányosabb könyvtára, ahová a nagyvárosi zajok elől elbújnak a helyiek, és ahol néhány sebességi fokozatot visszakapcsolva lelassítják picit az életüket.

Ezt a rendkívül egyszerűnek tűnő dizájnú, békés és csendes könyvtárat Andrew Wyeth egyik festménye inspirálta. A projekt mögött Dong Gong építészet áll, akit annyira megérintett Wyeth munkája, hogy a feelinget egy pop up épületben akarta megörökíteni.

A négyszázötven négyzetméteres épületben a végletekig leegyszerűsített olvasószobán kívül rendezvényterem, meditációs helyiség, bár és pihenőhely található, tehát jóval túlmutat egy hétköznapi könyvtáron.

Az enteriőrt szándékosan úgy tervezték, hogy egy pillanatig se zavarják a könyvéből éppen felnéző olvasó kilátását az óceánra.

Homlokzatának óriási üvegablakai pedig természetesen a nagy vízre néznek, kellemes időjárás esetén kinyithatóak.

Az épület tetőszerkezetén harminc centiméter átmérőjű kör alakú nyílásokat alakítottak ki, hogy az év egyes szakaszaiban a kora délutántól beáramló napfény igazán idilli hangulatot biztosítson, mint ahogy az olvasószobával szomszédos privát meditációs terembe is alkalmanként bekukucskálnak a napfelkelte vagy a napnyugta fénynyalábjai.

Ez is érdekelhet:

Ilyen, amikor építészgéniuszok a saját házukat tervezik

Világhírű építészek saját házába benézni olyan, mint amikor a Michelin-csillagos séf megosztja velünk a titkos receptjeit. A suszter cipője jelenséget a 20. századi építészet három meghatározó alakjánál csekkoltuk le.

(Fotók: archdaily.com)

óceán | könyvtár | kína

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom