Close
Ékkő a Türtő-holtág partján – Hercegasszony Birtok

Ékkő a Türtő-holtág partján – Hercegasszony Birtok

Mi itt, a Roadsternél ritkán írjuk le azt a kifejezést, hogy felfedeztünk valamit, mert olyan, meglehetősen elcsépelt közhelynek tartjuk, ami teljesen elvesztette a jelentőségét, most viszont indokoltnak érezzük a használatát, a Hercegasszony birtok ugyanis olyasmi, ami számunkra abszolút a felfedezés kategóriába tartozik. A Mezőtúr közelében található, négy hektáros birtok békés menedékhely, ahol természetes víz közelében, és ráncsimító csendben pihenhetjük ki a zűrös hétköznapokat.

Csak a miénk

A Hercegasszony Birtok első ránézésre nagyon sok minden egyszerre, rengeteg vonzó tulajdonság egyesül benne. Van egy remek étterme. A wellnessrészleg új. Az épületek és a park gyönyörű. A költői szépségű Körös Türtői holtága szinte a birtok része. A személyzet és a kiszolgálás csendesen, észrevétlenül professzionális. A legjobb mégis az a hihetetlen nyugalom, ami ezt a birtokot jellemzi, mintha egy relaxáló erőtér működne itt észrevétlenül, amire az érkező egy-két óra elteltével biztosan ráhangolódik.

A Mezőtúr határában álló Hercegasszony kastély nevét egykori tulajdonosáról, Lelbach Irénről, Habsburg Albrecht főherceg feleségétől kapta, aki 1931-ben jegyajándékként örökölte a birtokot. A pár válása után a mesés birtok Irén állandó lakhelyéül szolgált kora tavasztól egészen késő őszig

Ahhoz képest, hogy mekkora a birtok, azt érezhetjük, hogy nagyon kevés a vendég, a huszonöt szoba lakói teltház esetén is jól eloszlanak. Ettől aztán olyan, mintha a Hercegasszony csak a miénk lenne, a mi birtokunk, ahol minden a mi kényelmünket szolgálja.

Zöld szemlélet, nem csak elméletben

A Hercegasszony olyasmikben is nagyon szimpatikus, amit vendégként aligha veszünk észre. Egyrészt teljesen zöld szemléletben működik a hely, és ezt nem csak állítják magukról, hanem tesznek is érte. Vannak iszapkultúráik, amikkel a felhasznált szennyvizet megtisztítják. A zöldségek javarésze saját, kéthektáros kertjükből érkezik, télen, amikor bezárnak két hónapra, akkor sem tétlenkednek, lekvárokat tesznek el, szalámit, kolbászt készítenek. A birtok kertje nemrég megkapta a Biokontroll Hungária minősítő tanúsítványát, vagyis mostantól hivatalosan is használhatják is mondatják a terményekre a bio jelzőt.
– Paradicsom, zeller, zöldfűszerek, cékla, kukorica, padlizsán, próbálunk, amit csak lehet magunknak megtermelni – mondja Kakuszi László, ügyvezető igazgató. – Kapor is van a tökfőzelékhez. A kertet a nyolcvannégy éves Bandi bácsi gondozza, szerintem a növények meg a fák már ismerik a hangját.

Víz, kint és bent

A wellnessrészleg egy külön épületben kapott helyett, itt van medence, jacuzzi, finn szauna és infraszauna is – vannak kedves ismerőseim, akik az utóbbira esküsznek, és a Hercegasszony nagy előnyének tartják, hogy itt ilyen is van. A holtág egy részét kitakarították, így úszni is lehet benni, a másik felét pedig horgászok használhatják.

– Van egy kézzel készült elektromos fahajó, aki kéri ezt a programot, kis piknikkosárral is meglepjük, benne proseccóval és finomságokkal – teszi hozzá Kakuszi László.

Nem mellékesen SUPpal, kajakkal, vízibiciklivel is bevehetjük a holtágat, szóval a vizes kalandok nem szorítkoznak a wellness szekcióra. Ha már mozgás: kerékpárokat is kölcsönözhetünk, és körbetekerhetjük vele a holtágat, vagy elbringázhatunk Mezőtúrra, Szarvasra.
– Kutyabarát hely vagyunk, év végén például csendes szilvesztert tartunk, nincs semmi hangoskodás, hogy ne ijesztgessük a négylábúakat – mondja Kakuszi László.

– Itt mindegyik évszaknak megvan a varázsa. Én decemberben is szeretem, amikor mindent belep a hó. De a legszebb talán a nyár, amikor méregzöld minden és a rózsák is virágoznak.

Iréne bisztró, a birtok lelke

A birtok éttermében déltől háromig a la carte menü áll a vendégek rendelkezésére, este kétféle menüből lehet választani. A konyha bisztrójellegű fogásokat kínál, amik ízben és külalakban is magas színvonalat képviselnek. A menü kéthetente változik, hogy igazodjon a friss alapanyagokhoz.
– Csécsei László a séfünk, akivel nagy örömömre ismét együtt dolgozunk. Házi kenyereink is vannak, háromfélét sütünk, mind kisüzemi magyar lisztből készül. Nagyon sok mindenben önállók vagyunk: a sonkát is mi készítjük, a szalámikat is, amikor januárban és februárban be vagyunk zárva, akkor töltjük fel az éléskamrát – mondja Kakuszi László, ügyvezető igazgató.

A Birtok belsőépítészeti megoldásai Lovas Cecília interior dizájnert dícsérik

A sajtok és a bivalymozarrella a szomszédból jön, és ezt szó szerint kell érteni: a teheneket lehet látni, ha épp be- vagy kihajtunk a birtokról. A burrata is itt készül, Mezőtúron vannak a bivalyok, tőlük kerül át a tej Gyomaendrődre. Az angus marha Hortobágyról jön, a rizs is szinte sajátnak tekinthető.
– Hat kilométerre vannak a rizsföldek, ha innen a komp felé indulsz el, ott mész végig mellettük, a rizsünk ott terem, azt használjuk a rizottóhoz is például.

Apartmanok és szobák

A Hercegasszony Birtokon közel hetven fő szállhat meg: ők hét egyedileg berendezett szoba, és tíz, konyhával felszerelt apartman között választhatnak. A hét elegáns szoba látványossága a méretes ágyaknak hátteret adó fotótapéta, a természeti környezet ihlette festményekkel. Agarak, vadkacsák és vadászkutyák, levendulamező és tavirózsa – elegáns, meghitt, vagy tavaszias hangulatot kölcsönöznek a szobának.
– A szobák számát nem akarjuk növelni, inkább a szolgáltatások színvonalát emelnénk még magasabbra – fejti ki Kakuszi László. – Szeretnénk egy kültéri medencét, egy kinti koktélbárt nyitni, és sok programmal is készülünk.

Négy külön apartman is a birtok része, ezek saját stéggel és jakuzzival rendelkeznek. Mindegyikben három külön szoba van, csak a konyha a közös. Ezekben egy amúgy elszigeteltnek tekinthető birtokon belül is elszigetelten pihenhetünk. Ezeket nagyon szeretik a konferenciákra, rendezvényekre érkező cégek, de nagyszülőkkel érkező családoknak is ideális.

Egy hely, amit nehéz otthagyni

A közeljövő tervei közé tartozik még kertmozi klasszikusokkal, tematikus vacsoraestek, például a Békésszentandrási Sörfőzdével, disznóvágás télen, és egy webshop, ami saját termékeiket árulná. A Hercegasszony Birtok egy nagyon szimpatikus csapat által létrehozott, szeretettel gondozott univerzum, aminek jó a része lenni; addiktív és magnetikus atmoszféra ez, amit könnyű megszeretni, és nagyon nehéz otthagyni.

(Fotó: Kőrösi Tamás)

csécsei lászló | kőrös-holtág | apartman | szálloda | konferencia

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram