Close
Az orosz-ukrán háború miatt megváltoztatta a nevét egy Európa-szerte ismert múzeum

Az orosz-ukrán háború miatt megváltoztatta a nevét egy Európa-szerte ismert múzeum

Az amszterdami Hermitage mostantól H’ART Múzeum néven várja a látogatókat. Ezzel a lépéssel szeretnének minél inkább eltávolodni az Oroszországban, Szentpéterváron működő Ermitázstól.

Az Amszterdam központjában található Hermitage Múzeum 2009-ben nyílt meg, hogy részleteket mutasson be a szentpétervári Ermitázs gyűjteményéből. Az orosz-ukrán háború kitörését követően azonban az amszterdami létesítmény megszakított minden együttműködést az orosz névadójával,

ezzel párhuzamosan pedig bezárta orosz avantgárd kiállítását is.

Most szintet lépnek és átkeresztelik múzeumukat, hogy immáron kizárólag híres londoni, párizsi és washingtoni galériákkal működjenek együtt. Az ősztől H’ART Múzeum néven futó kulturális intézmény

a British Museummal, a Center Pompidou-val és a Smithsonian American Art Museummal kollaborál majd.

A tervek szerint az első nagy projekten a párizsi Pompidou Központtal dolgoznak együtt és nagyjából egy év múlva nyílik majd meg. Középpontjában Vaszilij Kandinszkij orosz származású művész áll, aki francia állampolgár lett, és 1944-ben halt meg Franciaországban. Azt is bejelentették, hogy 2026-ban a H’ART Múzeum otthont ad a British Museum Női erő című kiállításának is.

(Forrás: Euronews, fotók: Hermitage Amsterdam)

oroszország | háború | hermitage | szentpétervár | múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram