Ötvenöt hektárnyi vidéki luxus – Ilyen a Hertelendy Kastély

Van egy mesés hely Somogy közepén, kívül téren és időn, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy magunk mögött hagyjuk a világ minden zaját. Mert ez a világ most nagyon hangos, de a Hertelendyben ebből semmi sem érződik.

Távol a világ zajától

A Hertelendyt sokan sok mindenért szeretik. A rajongás tárgya lehet maga az épület, a lakosztályok berendezése, a számtalan extra program, vagy a kiszolgálás színvonala. Én legjobban a parkban éreztem magam, távolabb az épülettől, a magas platánfák alatt. Ebből a távolságból a kastély olyannak tűnik, mint egy tökéletes illúzió, aminek mi is a részesei lehetünk. A Hertelendy fizikailag teljesen különálló világ: Somogyban van, de mégsem, mert megteremtette a saját univerzumát, kívül téren és időn. Sokszor beszélünk olyan helyekről, ahol ki lehet szakadni a megszokott rutinból, és a Hertelendy mindenképpen egy olyan idilli pontja a világnak, ahol ezt hiba nélkül megtehetjük.

Több, mint aminek látszik

A Hertelendy Kastély Segesd és Kutas között, Kozmapusztán található, egy olyan mezőgazdasági útról lekanyarodva, amin alig jár valaki. Ahogy az igazgatója, Gyenesei István mondta, ez a hely Budapesttől kétszázhúsz kilométerre van, de számukra mégis ez a világ közepe. A birtok kétszáz hektáros, a kastélyhoz ebből ötvenöt tartozik. A Hertelendy nemcsak egy gyönyörűen felújított kastély és a hozzá tartozó ősfás park, hanem sokkal több annál, nagy és kiterjedt, ennek megfelelően tucatnyi lehetőséget kínál.

A minden igényt kielégítő pihenés mellett US Open borítású pályán teniszezhetünk, kosarazhatunk, pingpongozhatunk, íjászkodhatunk. Bérelhetünk hőlégballont, sétarepülhetünk. A lőtéren kipróbálhatjuk a koronglövészetet, kerékpárral bejárhatjuk a környéket. Akad egy tizennyolc lyukú, country cross golfpálya is. A Svájcból hozott Freibergereken megtanulhatunk lovagolni. A parkban megnézhetjük a birkákat, nyulakat. A wellnessrészlegben gőz, szauna, termálvízzel töltött masszázsmedence, masszázs, vagyis minden, ami miatt egy hétköznapi wellness-szálló wellness-szállónak nevezheti magát. A Hertelendyben ez csak néhány a sok választható opció között, annyi van, hogy felsorolni sem érdemes, a honlapon fent van mind.

Nem minden hotelnek van története,

és ez nem feltétlenül baj, mert úgyis lehet jó és élvezhető egy szálloda, ha nincsenek mögötte izgalmas sztorik. A Hertelendy kastélynak azonban van története. Hertelendy Andor somogyi földbirtokos kozmapusztai kastélya az 1920-as években épült, és 1925-re fejezték be. Anyagi okok miatt a bal szárnya nem épült meg, ezt már jelenlegi svájci tulajdonosa építette hozzá, tulajdonképpen ő tette teljessé a kastélyt, majdnem száz évvel annak megépítése után. Az épület túlélte a második világháborút, de 1951-ben akkori lakója, özvegy Hertelendy Andorné úrnő lányával és fiával együtt végül kénytelen volt elhagyni: a kitelepítéskor egy napot hagytak nekik összepakolni, majd egy közeli faluba költöztették őket.

A szocializmus időszakában nem volt jó egykori nemesnek lenni (és kastélynak sem), az épület a Kutasi Államigazdasághoz került, majd a hetvenes-nyolcvanas években építőtáborként funkcionált, de az állapota jelentősen leromlott. 1997-ben vásárolta meg egy magyar vállalkozó, Hagyánek László, aki megmentette a pusztulástól, 2004-ben pedig jelenlegi gazdája, egy svájci építész tulajdonába került. A szálló 2007-ben nyitott meg a falai között, 2011-re a befektetett munka meghozta a gyümölcsét, a szálló ugyanis megkapta az öt csillag superior minősítést, azóta pedig a legmagasabb szinten igyekeznek fogadni a vendégeiket.

Új időszámítás

Ugorjunk tíz évet, 2020 tavaszára. Az év elején a vírushelyzet alapjaiban rázta meg a turisztikai szektort, és a szállodaipart sem kímélte, de a Hertelendy sértetlenül vészelte át a krízist. Természetesen ők is reagáltak a kialakult szituációra, és tavasz óta jó néhány friss intézkedést vezettek be.

"Itt, a Kastélyban és a Vadászházban ötvenöt vendég fér el, de most, a vírus miatt harmincnyolc főben limitáltuk a létszámot. A legfontosabb, hogy a vendég biztonságban érezze magát, akkor is, ha mi nem futunk teljes kapacitással. Minden szobát egy napig pihentetünk – mondja Gyenesei István, a szálloda fiatal és energikus igazgatója. – A legfontosabb pedig a Covid-teszt. A dolgozóinkat rendszeresen teszteljük, illetve a vendégeinket is megkérjük egy gyorsteszt elvégzésére érkezéskor. Ez olyan bizalmi légkört alakít ki, amiben mindenki kényelmesen érzi magát."

Hazai borok, termálvíz, szauna

"Így néz ki a borospincénk, itt borvacsorákat is rendezünk" – mondja Róka Alexandra étteremvezető, miközben végigvezet a kastélyszálló alagsorában található részlegen. Itt minden nyugodt, a koronavírus és minden egyéb konfliktus távolinak tűnik, egy másik világ problémájának.

Gyenesei István szerint a szálloda nem lenne ugyanaz, ha nem lennének a személyzet között olyanok, akik már több mint egy évtizede a szállóhoz tartoznak. Kiss Kinga tizennégy éve dolgozik itt, ő a vendégkapcsolatokért felelős vezető, ami nagyon hivatalos megnevezés, mi inkább azt mondanánk, hogy ő a Hertelendy szíve, vagy ahogy Gyenesei István jellemezte: ő a szálloda hatodik csillaga.

"Itt van egy gőzkabin, szauna, és vannak masszázsmedencék is" – mondja Kiss Kinga, miközben a hűvös helyiségek között sétálunk. A kétszáz hektáros birtok alatt több mint ezer méter mélyen található a hatvankét fokos termálvíz, mely a wellnessrészleg masszázsmedecéjét, a kültéri úszómedencét, a Kelo-szaunánál lévő dézsát és a Kelo-szauna mellett található termáltavat táplálja. Épp senki nincs a wellnessben, ami érthető: harminc fokban mindenki a külső medencét élvezi. Délutánonként a felszolgálók hideg dinnyével kínálják a napágyakon pihenő vendégeket, ami egyike a grátisz figyelmességeknek.

Egyedi szobák

A kastélyépületben tizennégy szoba és lakosztály található, de nincs két egyforma, mindegyik más valamiben. Más az alapterületük, a berendezésük, és más bennük a cserépkályha is.

"A szobák háromnegyedében van cserépkályha, mind működik, és mindegyiknek saját sztorija van – mondja Gyenesei István. – Az én kedvencem az egyik emeleti junior lakosztály, a huszonhatos, mégpedig azért, mert ennek a legnagyobb a fürdőszobája, és a cserépkályha is közel áll a szívemhez, mert egy romos házból sikerült megmentenünk."

"Az én kedvenc szobám a huszonnyolcas lakosztály – teszi hozzá Kinga. – Azért, mert a legszebb fények naplementekor ebbe a szobába szűrődnek be."

A szálló tele van egyedi bútordarabokkal, Istvánék büszkesége egy multifunkcionális, intarziás, olasz sakkasztal, ami pár mozdulattal kártya- és rulettasztallá alakítható.

[caption id="attachment_88391" align="aligncenter" width="1600"] Háttérben a trükkös asztal

A kastély étterme színvonalában tökéletesen illeszkedik a Hertelendy szellemiségéhez: a konyha kreatív, európai, ugyanakkor erősen támaszkodik a helyi alapanyagokra, és ha balatoni borokra vágyunk, akkor sem fogunk csalódni.

A birtokon, a kastélytól pár perc sétára található hat apartman, amely főleg kisgyerekes családok kedvence. A vendégek javarésze fiatal, gyerekes család, akik értékelik, hogy a gyerekek védett környezetben, a természetben lehetnek – és mindezt luxus körülmények között. Természetesen nemcsak ők, de a párok is megtalálják nálunk a zavartalan pihenés kellékeit.

Kisgépes mennyország

Kora délután egy kétszemélyes helikopter érkezett relatíve diszkréten a szálló helikopter-leszállópályájára. Az esemény, ha nem is mindennapos, de nem is számít különlegességnek – két nappal későbbre például egy osztrák Cessnát vártak, amely már a füves kifutópályára érkezik.

"Az egész úgy kezdődött, hogy volt egy bátor vendégünk – meséli Gyenesei István. – Ő azt mondta, hogy a kastélytól nem messze fekvő kétszáz méteres sík területen le tud szállni. Egy kétfedeles, öttonnás géppel jött, és az sem zavarta, hogy egy árok van a pálya végén. Ő volt az első fecske. Kicsit meghosszabbítottuk neki a pályát, betemettük az árkot.

Ezután jöttünk rá, hogy egy olyan piacot találtunk, amire van igény, és aminek kevesen tudnak megfelelni.

Azóta alácsöveztük a pályát, megoldottuk a vízelvezetést is. A tulajdonosunk már egy kis, tizenkét személyes jettel is leszállt itt."

"A vendégeink húsz százaléka repülőgéppel érkezik ide, hobbipilótáknak, kisgép-tulajdonosoknak vonzó ez a lehetőség – folytatja Kiss Kinga. – Ausztráliában és Amerikában sok ilyen lodge működik, de Európában kevés ilyen hely van, a régiónkban egy sem. Van, aki Bécsből vagy Grazból ugrik ide egy villásreggelire, aztán repül is vissza."

A repülővel érkezők kilencvenöt százaléka külföldi, de aki Budapestről vagy más nagyvárosból szeretne iderepülni, bérelhet egy gépet a kastélytól.

Skandináv izoláció

A parkban, a hatalmas lombkoronájú fák árnyékában bújik meg a Kelo-szaunának helyt adó apró faház. A gerendákat Finnország sarkkörön túli részéből hozták, és az épületet is finn szakemberek rakták össze. Kívül van két dézsa, illetve pár nyugágy. A kastély innen messzebb van, a hangulat olyan, mintha egy erdő közepén lennénk.

"Vannak, akiknek a medence környéke túl zsúfolt, ők inkább idejönnek, és itt pihennek" – mondja Kinga.

Lovak Svájcból

"Itt van az olimpiai skeet lőterünk, ezek pedig a cross country golfpályánk elütőhelyei" – meséli Kinga, miközben golfkocsival körbevisz a birtokon. Pár perc múlva már az istállóban állunk a lovak között. A bértartásban lévő lipicaiaknak is a legjobb színvonal jár, ez az istálló ötpatkós – igen, van ilyen minősítés –, és még lószoláriumba is járhatnak a lovak. A teniszpálya melletti elzárt legelőn gyülekezik a szálló saját ménese, nyugodtan legelésznek a friss levegőn.

"Kezdetben furcsállottam, hogy Svájcból kapunk lovakat, hiszen a magyar egy lovas nemzet – eleveníti fel Gyenesei István –, de a tulajdonos lánya magas szinten űzi a lovaglást, és ragaszkodtak ehhez a fajtához. Nagyon megszerettem ezeket a Freibergereket, nagyszerűen néznek ki, és a vendégeink teljes biztonságban vannak velük. Nyugodtak, elviszik a vendéget és haza is hozzák, és nekünk ez a legfontosabb."

Személyre szabott figyelmesség

A Hertelendyben nem ragaszkodnak a formaságokhoz: amit a vendég kér, megkapja. Máglyát raknak, ha a gyerek szalonnát sütne. Ha a kertjükben paprikát és paradicsomot szedsz, és beviszed a konyhára, hogy ebből kérsz lecsót, megcsinálják. A párnamenüből kiválaszthatod a megfelelő puhaságú ágyneműt. Ha valamit ott felejtenél a szobádban, a legtermészetesebb, hogy utánad küldik. Ha szezonon kívül vannak, de nyolc szobát kiveszel a családoddal és/vagy barátaiddal, kinyitják neked. Bár a szálló és környezete gyönyörű, és rengeteg az extra program, a legnagyobb erősségük mégis a személyzet: a felszolgálók, a sommelier-k és a szobalányok egyszerre profik, diszkrétek, de a legfontosabb, hogy kedvesek, és úgy suhannak az asztalok körül, kint a teraszon és a folyosókon, mintha egy táncmű koreográfiáját hajtanák végre.

"A ház indulásakor István mellett volt egy svájci igazgató, tőle sokat tanultunk az ottani vendéglátói szemléletről – mondja Kiss Kinga. – Az egy kicsit szögletesebb látásmód volt, de azóta ezt ötvöztünk a hazai vendégszeretettel."

"Tudsz mondani még egy szállodát, ahol ki lehet hívni a szállodaigazgatót egy teniszmeccsre? – szegezi nekem a kérdést István. – Mert én bármikor készen állok egy mérkőzésre! A helyzet az, hogy elég kicsik vagyunk ahhoz, hogy nagyon személyes kapcsolatot tudjunk kiépíteni minden egyes vendégünkkel. Van a háznak egy olyan kisugárzása, ami mindenkire hat. A vendégeinkre, és ránk is, akik itt dolgozunk."

Hogy utóbbi mennyire igaz, jól demonstrálja a tény, hogy a vendégeik majdnem nyolcvan százaléka visszatér a szállóba.

Van egy mesés hely Somogy közepén, ami kívül van téren és időn, és így tökéletesen alkalmas arra, hogy magunk mögött hagyjuk a világ minden zaját. Mert ez a világ most nagyon hangos, de a Hertelendyben ebből semmi sem érződik.

hotel | koronavírus | nagy kinga | szálloda | kutas

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom