Close
Ötvenöt hektárnyi vidéki luxus – Ilyen a Hertelendy Kastély

Ötvenöt hektárnyi vidéki luxus – Ilyen a Hertelendy Kastély

Van egy mesés hely Somogy közepén, kívül téren és időn, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy magunk mögött hagyjuk a világ minden zaját. Mert ez a világ most nagyon hangos, de a Hertelendyben ebből semmi sem érződik.

Távol a világ zajától

A Hertelendyt sokan sok mindenért szeretik. A rajongás tárgya lehet maga az épület, a lakosztályok berendezése, a számtalan extra program, vagy a kiszolgálás színvonala. Én legjobban a parkban éreztem magam, távolabb az épülettől, a magas platánfák alatt. Ebből a távolságból a kastély olyannak tűnik, mint egy tökéletes illúzió, aminek mi is a részesei lehetünk. A Hertelendy fizikailag teljesen különálló világ: Somogyban van, de mégsem, mert megteremtette a saját univerzumát, kívül téren és időn. Sokszor beszélünk olyan helyekről, ahol ki lehet szakadni a megszokott rutinból, és a Hertelendy mindenképpen egy olyan idilli pontja a világnak, ahol ezt hiba nélkül megtehetjük.

Több, mint aminek látszik

A Hertelendy Kastély Segesd és Kutas között, Kozmapusztán található, egy olyan mezőgazdasági útról lekanyarodva, amin alig jár valaki. Ahogy az igazgatója, Gyenesei István mondta, ez a hely Budapesttől kétszázhúsz kilométerre van, de számukra mégis ez a világ közepe. A birtok kétszáz hektáros, a kastélyhoz ebből ötvenöt tartozik. A Hertelendy nemcsak egy gyönyörűen felújított kastély és a hozzá tartozó ősfás park, hanem sokkal több annál, nagy és kiterjedt, ennek megfelelően tucatnyi lehetőséget kínál.

A minden igényt kielégítő pihenés mellett US Open borítású pályán teniszezhetünk, kosarazhatunk, pingpongozhatunk, íjászkodhatunk. Bérelhetünk hőlégballont, sétarepülhetünk. A lőtéren kipróbálhatjuk a koronglövészetet, kerékpárral bejárhatjuk a környéket. Akad egy tizennyolc lyukú, country cross golfpálya is. A Svájcból hozott Freibergereken megtanulhatunk lovagolni. A parkban megnézhetjük a birkákat, nyulakat. A wellnessrészlegben gőz, szauna, termálvízzel töltött masszázsmedence, masszázs, vagyis minden, ami miatt egy hétköznapi wellness-szálló wellness-szállónak nevezheti magát. A Hertelendyben ez csak néhány a sok választható opció között, annyi van, hogy felsorolni sem érdemes, a honlapon fent van mind.

Nem minden hotelnek van története,

és ez nem feltétlenül baj, mert úgyis lehet jó és élvezhető egy szálloda, ha nincsenek mögötte izgalmas sztorik. A Hertelendy kastélynak azonban van története. Hertelendy Andor somogyi földbirtokos kozmapusztai kastélya az 1920-as években épült, és 1925-re fejezték be. Anyagi okok miatt a bal szárnya nem épült meg, ezt már jelenlegi svájci tulajdonosa építette hozzá, tulajdonképpen ő tette teljessé a kastélyt, majdnem száz évvel annak megépítése után. Az épület túlélte a második világháborút, de 1951-ben akkori lakója, özvegy Hertelendy Andorné úrnő lányával és fiával együtt végül kénytelen volt elhagyni: a kitelepítéskor egy napot hagytak nekik összepakolni, majd egy közeli faluba költöztették őket.

A szocializmus időszakában nem volt jó egykori nemesnek lenni (és kastélynak sem), az épület a Kutasi Államigazdasághoz került, majd a hetvenes-nyolcvanas években építőtáborként funkcionált, de az állapota jelentősen leromlott. 1997-ben vásárolta meg egy magyar vállalkozó, Hagyánek László, aki megmentette a pusztulástól, 2004-ben pedig jelenlegi gazdája, egy svájci építész tulajdonába került. A szálló 2007-ben nyitott meg a falai között, 2011-re a befektetett munka meghozta a gyümölcsét, a szálló ugyanis megkapta az öt csillag superior minősítést, azóta pedig a legmagasabb szinten igyekeznek fogadni a vendégeiket.

Új időszámítás

Ugorjunk tíz évet, 2020 tavaszára. Az év elején a vírushelyzet alapjaiban rázta meg a turisztikai szektort, és a szállodaipart sem kímélte, de a Hertelendy sértetlenül vészelte át a krízist. Természetesen ők is reagáltak a kialakult szituációra, és tavasz óta jó néhány friss intézkedést vezettek be.

“Itt, a Kastélyban és a Vadászházban ötvenöt vendég fér el, de most, a vírus miatt harmincnyolc főben limitáltuk a létszámot. A legfontosabb, hogy a vendég biztonságban érezze magát, akkor is, ha mi nem futunk teljes kapacitással. Minden szobát egy napig pihentetünk – mondja Gyenesei István, a szálloda fiatal és energikus igazgatója. – A legfontosabb pedig a Covid-teszt. A dolgozóinkat rendszeresen teszteljük, illetve a vendégeinket is megkérjük egy gyorsteszt elvégzésére érkezéskor. Ez olyan bizalmi légkört alakít ki, amiben mindenki kényelmesen érzi magát.”

Hazai borok, termálvíz, szauna

“Így néz ki a borospincénk, itt borvacsorákat is rendezünk” – mondja Róka Alexandra étteremvezető, miközben végigvezet a kastélyszálló alagsorában található részlegen. Itt minden nyugodt, a koronavírus és minden egyéb konfliktus távolinak tűnik, egy másik világ problémájának.

Gyenesei István szerint a szálloda nem lenne ugyanaz, ha nem lennének a személyzet között olyanok, akik már több mint egy évtizede a szállóhoz tartoznak. Kiss Kinga tizennégy éve dolgozik itt, ő a vendégkapcsolatokért felelős vezető, ami nagyon hivatalos megnevezés, mi inkább azt mondanánk, hogy ő a Hertelendy szíve, vagy ahogy Gyenesei István jellemezte: ő a szálloda hatodik csillaga.

“Itt van egy gőzkabin, szauna, és vannak masszázsmedencék is” – mondja Kiss Kinga, miközben a hűvös helyiségek között sétálunk. A kétszáz hektáros birtok alatt több mint ezer méter mélyen található a hatvankét fokos termálvíz, mely a wellnessrészleg masszázsmedecéjét, a kültéri úszómedencét, a Kelo-szaunánál lévő dézsát és a Kelo-szauna mellett található termáltavat táplálja. Épp senki nincs a wellnessben, ami érthető: harminc fokban mindenki a külső medencét élvezi. Délutánonként a felszolgálók hideg dinnyével kínálják a napágyakon pihenő vendégeket, ami egyike a grátisz figyelmességeknek.

Egyedi szobák

A kastélyépületben tizennégy szoba és lakosztály található, de nincs két egyforma, mindegyik más valamiben. Más az alapterületük, a berendezésük, és más bennük a cserépkályha is.

“A szobák háromnegyedében van cserépkályha, mind működik, és mindegyiknek saját sztorija van – mondja Gyenesei István. – Az én kedvencem az egyik emeleti junior lakosztály, a huszonhatos, mégpedig azért, mert ennek a legnagyobb a fürdőszobája, és a cserépkályha is közel áll a szívemhez, mert egy romos házból sikerült megmentenünk.”

“Az én kedvenc szobám a huszonnyolcas lakosztály – teszi hozzá Kinga. – Azért, mert a legszebb fények naplementekor ebbe a szobába szűrődnek be.”

A szálló tele van egyedi bútordarabokkal, Istvánék büszkesége egy multifunkcionális, intarziás, olasz sakkasztal, ami pár mozdulattal kártya- és rulettasztallá alakítható.

A kastély étterme színvonalában tökéletesen illeszkedik a Hertelendy szellemiségéhez: a konyha kreatív, európai, ugyanakkor erősen támaszkodik a helyi alapanyagokra, és ha balatoni borokra vágyunk, akkor sem fogunk csalódni.

A birtokon, a kastélytól pár perc sétára található hat apartman, amely főleg kisgyerekes családok kedvence. A vendégek javarésze fiatal, gyerekes család, akik értékelik, hogy a gyerekek védett környezetben, a természetben lehetnek – és mindezt luxus körülmények között. Természetesen nemcsak ők, de a párok is megtalálják nálunk a zavartalan pihenés kellékeit.

Kisgépes mennyország

Kora délután egy kétszemélyes helikopter érkezett relatíve diszkréten a szálló helikopter-leszállópályájára. Az esemény, ha nem is mindennapos, de nem is számít különlegességnek – két nappal későbbre például egy osztrák Cessnát vártak, amely már a füves kifutópályára érkezik.

“Az egész úgy kezdődött, hogy volt egy bátor vendégünk – meséli Gyenesei István. – Ő azt mondta, hogy a kastélytól nem messze fekvő kétszáz méteres sík területen le tud szállni. Egy kétfedeles, öttonnás géppel jött, és az sem zavarta, hogy egy árok van a pálya végén. Ő volt az első fecske. Kicsit meghosszabbítottuk neki a pályát, betemettük az árkot.

Ezután jöttünk rá, hogy egy olyan piacot találtunk, amire van igény, és aminek kevesen tudnak megfelelni.

Azóta alácsöveztük a pályát, megoldottuk a vízelvezetést is. A tulajdonosunk már egy kis, tizenkét személyes jettel is leszállt itt.”

“A vendégeink húsz százaléka repülőgéppel érkezik ide, hobbipilótáknak, kisgép-tulajdonosoknak vonzó ez a lehetőség – folytatja Kiss Kinga. – Ausztráliában és Amerikában sok ilyen lodge működik, de Európában kevés ilyen hely van, a régiónkban egy sem. Van, aki Bécsből vagy Grazból ugrik ide egy villásreggelire, aztán repül is vissza.”

A repülővel érkezők kilencvenöt százaléka külföldi, de aki Budapestről vagy más nagyvárosból szeretne iderepülni, bérelhet egy gépet a kastélytól.

Skandináv izoláció

A parkban, a hatalmas lombkoronájú fák árnyékában bújik meg a Kelo-szaunának helyt adó apró faház. A gerendákat Finnország sarkkörön túli részéből hozták, és az épületet is finn szakemberek rakták össze. Kívül van két dézsa, illetve pár nyugágy. A kastély innen messzebb van, a hangulat olyan, mintha egy erdő közepén lennénk.

“Vannak, akiknek a medence környéke túl zsúfolt, ők inkább idejönnek, és itt pihennek” – mondja Kinga.

Lovak Svájcból

“Itt van az olimpiai skeet lőterünk, ezek pedig a cross country golfpályánk elütőhelyei” – meséli Kinga, miközben golfkocsival körbevisz a birtokon. Pár perc múlva már az istállóban állunk a lovak között. A bértartásban lévő lipicaiaknak is a legjobb színvonal jár, ez az istálló ötpatkós – igen, van ilyen minősítés –, és még lószoláriumba is járhatnak a lovak. A teniszpálya melletti elzárt legelőn gyülekezik a szálló saját ménese, nyugodtan legelésznek a friss levegőn.

“Kezdetben furcsállottam, hogy Svájcból kapunk lovakat, hiszen a magyar egy lovas nemzet – eleveníti fel Gyenesei István –, de a tulajdonos lánya magas szinten űzi a lovaglást, és ragaszkodtak ehhez a fajtához. Nagyon megszerettem ezeket a Freibergereket, nagyszerűen néznek ki, és a vendégeink teljes biztonságban vannak velük. Nyugodtak, elviszik a vendéget és haza is hozzák, és nekünk ez a legfontosabb.”

Személyre szabott figyelmesség

A Hertelendyben nem ragaszkodnak a formaságokhoz: amit a vendég kér, megkapja. Máglyát raknak, ha a gyerek szalonnát sütne. Ha a kertjükben paprikát és paradicsomot szedsz, és beviszed a konyhára, hogy ebből kérsz lecsót, megcsinálják. A párnamenüből kiválaszthatod a megfelelő puhaságú ágyneműt. Ha valamit ott felejtenél a szobádban, a legtermészetesebb, hogy utánad küldik. Ha szezonon kívül vannak, de nyolc szobát kiveszel a családoddal és/vagy barátaiddal, kinyitják neked. Bár a szálló és környezete gyönyörű, és rengeteg az extra program, a legnagyobb erősségük mégis a személyzet: a felszolgálók, a sommelier-k és a szobalányok egyszerre profik, diszkrétek, de a legfontosabb, hogy kedvesek, és úgy suhannak az asztalok körül, kint a teraszon és a folyosókon, mintha egy táncmű koreográfiáját hajtanák végre.

“A ház indulásakor István mellett volt egy svájci igazgató, tőle sokat tanultunk az ottani vendéglátói szemléletről – mondja Kiss Kinga. – Az egy kicsit szögletesebb látásmód volt, de azóta ezt ötvöztünk a hazai vendégszeretettel.”

“Tudsz mondani még egy szállodát, ahol ki lehet hívni a szállodaigazgatót egy teniszmeccsre? – szegezi nekem a kérdést István. – Mert én bármikor készen állok egy mérkőzésre! A helyzet az, hogy elég kicsik vagyunk ahhoz, hogy nagyon személyes kapcsolatot tudjunk kiépíteni minden egyes vendégünkkel. Van a háznak egy olyan kisugárzása, ami mindenkire hat. A vendégeinkre, és ránk is, akik itt dolgozunk.”

Hogy utóbbi mennyire igaz, jól demonstrálja a tény, hogy a vendégeik majdnem nyolcvan százaléka visszatér a szállóba.

Van egy mesés hely Somogy közepén, ami kívül van téren és időn, és így tökéletesen alkalmas arra, hogy magunk mögött hagyjuk a világ minden zaját. Mert ez a világ most nagyon hangos, de a Hertelendyben ebből semmi sem érződik.

FOLYTASD EZZEL
Így alakulnak a nyáron a repülőjegyárak a Ryanair szerint
Jövő hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés az izraeli repülőjáratokon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom