Ráérős, elegáns, bőséges – Öt budapesti hely egy jó brunchra

Hétvégi brunch. Az egyik legkiválóbb program, amit egy fárasztó hét után beírhatunk a naptárba, hiszen rugalmas időzítésének köszönhetően nyugodtan aludhatunk tovább a megszokottnál, majd élvezhetünk egy kényelmes és kiadós, akár egész napra kitartó fejedelmi étkezést. Budapesten szerencsére többféle típusból is lehet választani, legyen az kései reggelire hajazó könnyed, vagy korai ebédet idéző családi változat. Mutatunk ötöt a kedvenceinkből. 

Közel-keleti kényelem – ARZ Budapest

Elsőre talán furcsán hangozhat egy libanoni étteremben a századfordulós Budapest hangulatát megélni, de a lágyan simogató zongoradallamok, a csillogó pezsgőspohár és a hátteret megfestő budai Vár látványa képzeletben oda utaztatnak vissza a Dunakorzó még újdonságnak mondható helyén.

Az InterContinental aljában működő ARZ vasárnapi brunch menüjében ugyanakkor a nemzetközi és a magyar konyha legjobbjai is felbukkannak – méghozzá minden hét utolsó napján és más-más összeállításban. Ennek oka, hogy az étterem nem egy kottából dolgozik, hanem a szezonalitás mellett arra is figyel, hogy a visszatérő vendégek mindig kapjanak valami újat, tehát soha sincs két egyforma választék az egymást követő vasárnapokon.

Ami viszont állandó, az a minőség és a mennyiség.

A közel-keleti konyha lényege, hogy minél többet együnk és minél többfélét kóstoljunk – erre ennél autentikusabb helyet pedig aligha találunk. A gazdag ízvilágú, friss, dús zöldfűszerekre és prémium minőségű húsokra épülő libanoni konyha főbb fogásai jellemzően grillételek (csirke, bárány, marha), úgyhogy a tartalmas, különleges állagú és fűszerezésű, kellőképpen füstös, omlós húsokból bátran lehet válogatni, mint ahogyan a lágy "kencék" rajongói is elolvadnak majd az ottani hummusztól vagy a padlizsánkrémtől. És akkor a magyar-vonal: az aktuális hazai klasszikusok közül a hagymás rostélyoshoz volt szerencsénk vajpuha, omlós hússal, élvezetesen ropogós hagymával, hibátlanul együttműködő textúrákkal. Bizony kétszer is kértünk belőle.

Bátran megtehettük, mert a büféasztalos rendszerben bármiből, bármennyit lehet fogyasztani, vagyis a Duna partján tényleg minden adott egy kellemesen ráérős, sokáig elnyújtott vasárnaphoz.

Mediterrán hatás és előkelőség – Felix Kitchen&Bar

Az elegáns, exkluzív enteriőr valódi nagypolgári hangulattal üdvözöl az Ybl Vízház patinás épületében, ahol a neoreneszánsz palota vendégeként nyugodt szívvel lehetnénk akár Párizsban vagy New Yorkban is.

Maradunk Budapesten, ami azért nem egy rossz opció, különösen abban a szerencsés esetben, ha sikerül a Felix egyik andalító dunai panorámával csábító asztalát megcsípni.

A tavasznak új séffel nekivágó étterem igyekszik sokat tenni a gondtalan hétvégéért, legyen szó kedves és figyelmes kiszolgálásról, vagy képzeletben egy hangyányit forróbb világba repítő, mediterrán hatású ételekről.

A brunch-klasszikusok közül kiemelhető a tökéletes tojással szervirozott Avocado toast, a napjainkban felkapott Acai bowl, vagy a fejedelmi reggelik kihagyhatatlan címszereplője, az Eggs Benedict. Előbbihez a rusztikusra kevert krém salotta hagymával, lime-mal és tabascóval barátian megbolondítva érkezik, hogy aztán selymesen csússzon a barnakenyérből készült pirítóson, mellé pedig nemcsak a tojás tökéletes, hanem a zsenge saláta is. A királyi Eggs Benedict bársonyos házi hollandi mártással követi, amihez a Serrano sonka a dél-európai ízeket, az angol muffin a szükséges visszafogottságot adja.

Az étlapjuk amúgy meglehetősen eklektikus; a ropogós panko-rizses bundában kisütött tonhaltól a szarvasgulyáson át a fácánlevesig egészen extra fogásokat is lehet kérni.

Záróakkordként jöhet egy gyümölccsel, lekvárral és lágy csokoládéval csurgatott kívánatos muffin, vagy egy savanykásan édes Felix Pina Colada pohárdesszert, hogy legalább néhány pillanatra kiszakadjunk a tél végi szürkeségből és valamelyik trópusi tengerparton érezzük magunkat.

Feltöltődés két részben – Twentysix

Nemcsak botanikai, hanem gasztronómiai szempontból is Budapest egyik meghatározó helyévé nőtte ki magát a Király utcába szinte napra pontosan két évvel ezelőtt beköltözött belvárosi dzsungel.

A Twentysix méretes banánfái alatt szó szerint karnyújtásnyira van a természet –

fantasztikus élmény ötszáz zöldellő növény társaságában hosszan elnyújtva reggelizni.

A 26 menüje inkább a klasszikus reggelihez áll közelebb, hiszen a szabadtartású tojásból készült omlett, a tükörtojással, füstölt lazaccal, bébi spenóttal, krémsajttal, fekete szezámmaggal, és kaprival megpakolt Open bagel, vagy a pirított házi brióssal, mozzarella krémmel, konfitált koktélparadicsommal, tükörtojással és dukkhával üdvözlő elmaradhatatlan Avocado toast és a (vegán változatban is kérhető) Shakshuka egyaránt népszerű napindító. A prémium minőségű lazaccal érkező bagel nagy kedvenc lett, köszönhetően az ideális mennyiségű, szerencsére nem tömény sajtnak és az enyhe pirításnak, amiért igazán kellemesen ropogós. Pompás kiegészítő hozzá a savanykásabb hagyma, a fekete szezámmagnak hála pedig egy plusz ízvilág is megmutatja magát.

Izgalmas választás a Poached egg is, amiben házi oregáno toast, buggyantott tojás, szárított paradicsom-pesztó, görög saláta, és sajt foundue talál egymásra és kavarja meg némi mediterrán-ciklonnal a klasszikus fogást. Minden egyes perc valódi feltöltődéssel ér fel Twentysix oxigéndús világában és nem csupán a lelkünknek, hanem a hasunknak is.

Filmbe illő élmények – ÉS Bisztró

Az ÉS Bisztró családi ebédként hirdeti a Sunday Brunchot és mindjárt klasszikus éttermi élményt ad azzal, hogy az állandó jövés-menés helyett felszolgálók hozzák ki az ételeket. A Kempinski exkluzív környezete mellett tehát a folyamatos gondoskodás és a diszkrét élőzenei-kíséret is adott az idilli vasárnaphoz. Szépen és ízlésesen tálalva érkeznek a kiválasztott fogások, melyekkel szinte már vizuálisan is jól lehet lakni. A hetente cserélődő, bizonyos tételeket megőrző, korlátlan étel- és italfogyasztással megtervezett menüre bátran ráilleszthető a változatos jelző, elég csak megnézni az előétel-kínálatot: a marinált lazactól kezdve az érlelt sonkán át az erdélyi körözöttig tényleg mindenki kedvére válogathat. Amit nem ajánlott kihagyni, az a kaliforniai paprikával készült, helyben sütött pogácsa – kívül ropogós, belül puha, részben a benne megbújó kis zöldségdaraboknak köszönhetően elképesztően finom, valódi aha élmény-generátor.

Különleges pillanatokat okoz a több részletben érkező és fogyasztandó legendás bécsi Tafelspitz is, amivel nyugodtan újra lehetne forgatni a híres Szindbád-jelenet 2022-es változatát.

A húsleves bekanalazásával indítunk, majd a második etapban ropogós pirítós társaságában velőscsont következik, aztán külön tányéron érkezik két, méretes főtt prémium marhaszelet, melyet tejszínes spenóttal, pirítóssal, rösztivel, metélőhagyma mártással, és a simogatóan édes almás tormával lehet és kell is kiélvezni.

Tulajdonképpen ennél a pontnál már kitehető a megtelt tábla, de érdemes helyet szorítani még valamelyik főételnek; lehet az omlós Fekete Angus csontos rib eye, hozzá "könnyítésként" sütőben sült zöldfűszeres édes burgonyával és váratlanul füstös Berni szósszal, vagy jó választás a gyomorkímélő tengerisügérfilé is olívakéregben koktélparadicsom raguval és némi olasz kikacsintással tagliolinivel. Külön kell szólni a dekoratívan tálalt desszertválogatásról, ami emeletes szervirozó állványon kínáltatja magát és repít igazi kávéházi hangulatba a bő két órás étkezés végén.

Tradíció és hedonizmus – Déryné

Déryné és a hagyomány mondhatni jegyben járnak. A brunch évek óta vastag betűkkel van kiemelve a folyton pezsegő budai intézményben, napjainkban pedig már nemcsak hétvégén, hanem a hét bármely napján be lehet ülni a lokálpatriotizmusára joggal büszke, kozmopolita hangulatú hely hosszú étkezéseire.

Szándékuk szerint ezzel a szürke hétköznapokat (esetleg a kevésbé színesre sikerült hétvégét) szeretnék hedonista lakoma-élménnyé változtatni. Ennek eredménye az új és rövidített étlap, melyhez a Déryné pékségben sütött, édes és sós ropogós finomságok jelentik az alapot a brioche-tól a rozskovászos kenyérig.

Az utolsó  déli harangszó kongatása után eltűnnek a menüről a reggelikre hajazó tételek, hogy aztán elkezdjük vakarni a fejünket az ikonikus fogások láttán - utóbbit azért, melyiket is válasszuk közülük. Egyet biztos: a Gruyére toastot. Főszereplője a sokak szerint a világ legjobb sajtjának tartott gruyére, ami svájci tehéntejből készül, a Dérynében pedig olvadozó formában, cotto sonkával, és gremolata társaságában költözik a kenyerek közé.

Mint megtudtuk, a szendvics híre szájhagyomány útján terjed és úgy csalogatja a vendégeket a Krisztina térre.

Megkóstoltuk, és eszünk ágában sincs megszakítani a láncot – ezt tényleg mindenkinek ki kell próbálnia!

Mint ahogyan az Eggs rancheros néven futó illatos csilis babot is tortilla ropogóssal, paradicsom salsával, buggyantott tojással (!) és parmezánnal. A csili csípősségétől nem kell tartani, mert mire Mexikóból az I. kerületbe ért, sokat enyhült. Bevállalósaknak és a karfioltól idegenkedőknek merjük ajánlani a krémes tejföllel és kenyérmorzsával megtoldott égetett egész karfiolt is, méghozzá azért, mert kellemesen édeskés az egész, csukott szemmel fogyasztva nem biztos, hogy azonnal rávágnánk, mit eszünk éppen.

Húsmentes vonalon tovább haladva nagyon jól csúszik a Baby rakott krumpli is hideg tejföllel, citrussal és kakukkfűvel. Hétvégi klasszikusért a gyöngytyúk levesre és a fokhagymás, majorannás mangalica brassóira érdemes rámutatni az étlapon, addig pedig nem szabad taxit hívni, amíg a mennyei belga csokoládéval töltött palacsintából legalább egy villányi kapacitásra nem szabadítjuk fel a gyomrunkat.

A brunch nem más, mint egy életforma, aminek legszívesebben hetente hódolnánk. A Déryében akár naponta is.

(Fotók: Balkányi László, Kiss Bálint, ÉS Bisztró, Felix Kitchen&Bar, Déryné, a szerző, Eszterle Gábor, Horpáczi Dávid)

hétvége | reggeli | twentysix | ebéd | brunch

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom