Hét hiba, aminek kedvenc ételeinket köszönhetjük

Sokszor mondják, hogy a szükség találékonyságot szül, de ha megnézzük, hogyan jöttek létre kedvenc ételeink, biztosak lehetünk abban, hogy a kíváncsiság, az ügyetlenség és a feledékenység a legjobb út egy-egy új fogás megszületéséhez.

Összegyűjtöttünk hét olyan kedvelt ételt, ami ma nem lenne, ha készítőjük a legkörültekintőbb lett volna akkor, amikor belépett konyhába.

Brownie

Kívül kissé roppanós, belül ragacsos csokis brownie feltalálásával kapcsolatban több történet is kering a nagyvilágban. A legelterjedtebb sztori szerint a chicagói Palmer House Hotelben hatalmas partira készültek, hogy megünnepeljék Amerika felfedezésének négyszázadik évfordulóját.

A szakács feladata az volt, hogy az alkalomra készítsen egy tökéletes csokitortát. Ő azonban elfelejtett sütőport tenni bele, így a sütemény lapos lett és a közepe kissé ragacsos maradt.

Pezsgő

A pezsgőre nem mindig tekintettünk úgy, mint az ünnepi pillanatok első számú kísérője, sőt, egykor a silány borkészítés eredményének számított, így a 17. században a borászok kifejezetten sok energiát fordítottak arra, hogy kiszedjék a buborékokat az alkoholjukból.

Amikor pedig Dom Pierre Perignon francia szerzetes megfejtette a tökéletes formula titkát, felkiáltott:

Gyere gyorsan! Csillagokat iszom!

Kéksajt

A legenda szerint a kéksajtot véletlenül találták fel, amikor egy erősen ittas sajtkészítő félig megevett kenyeret hagyott az érlelődő sajt közelében. Amikor visszatért, felfedezte, hogy a kenyérről a penész átkerült a sajtra, így annak színe kékre váltott. Manapság természetesen ellenőrzött körülmények között, meghatározott baktériumokkal állítják elő.

A szendvics

A szendvics John Montaguról, Sandwich negyedik grófjáról, egy 18. századi angol nemesről kapta a nevét. Állítólag annyira rabja volt a szerencsejátéknak, hogy egy alkalommal bár megéhezett, képtelen volt felállni az asztal mellől, ezért megkérte inasát, hogy hozzon neki egy húst két szelet kenyér közé. Az étel nemcsak őt, hanem a környezetében lévőket is magával ragadta és sorra kérték ők is ugyanazt.

Tölcsér

Sokan azt mondják, hogy az igazi kézműves fagylalt, csakis a tökéletes tölcsérrel lehet teljes. Megszületése 1904-re datálható, a Missouri állambeli St. Louis-i világkiállításra. Egy fagyiárusnak ugyanis elfogyott a pohara, Ernest Hamwi szíriai cukrász pedig azonnal a segítségére sietett. Feltekert néhány frissen sült ostyát, mellyel kollégája tökéletesen ki tudta váltani a hiányzó poharakat.

A tölcsér akkora sikert aratott, hogy Hamwi megalapította saját tölcsérgyárát, a Cornucopia Waffle Company-t.

Csokis keksz

Az 1930-as években Massachusettsben az egyik étterem tulajdonosa, Mrs. Wakefield kekszsütés közben rájött, hogy elfogyott az egyik alapanyaga, így elhatározta, hogy azt a Nestlé csokoládéjával helyettesíti. Az édesség olyan elképesztően finom volt, hogy a Nestlé egy egész életére elegendő csokit biztosított Ruthnak, cserébe azért, hogy a receptjét rányomtathassák a csomagolásra.

Nachos

A Nachos-t Ignacio "Nacho" Anaya találta fel 1943-ban a mexikói Piedras Negras-i Victory Clubban.

Tíz éhes amerikai katonafeleség lépett be a klubba a Fort Duncan hadsereg bázisáról, de a séfet nem találták.

Anaya improvizálni kényszerült: egy tányér tortilla chipsre sajtot reszelt, majd broiler alatt megolvasztotta, a tetejére pedig szeletelt jalapenót tett, és előételként tálalta.

(Forrás: LoveFood, fotók: Getty Images)

szendvics | pezsgő | étel | kék sajt | hiba | desszert

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom