Close
Hogyan csökkenthetjük hatékonyan a lakás páratartalmát?

Hogyan csökkenthetjük hatékonyan a lakás páratartalmát?

A lakás páratartalmának optimális szintre állítása nem könnyű feladat. Télen nehezebben szellőztetünk, a páradús levegő bennreked a lakásban. Esős időszakokban szintén nehéz a párás levegőtől megszabadulni, hiszen a kültéri levegő is nedves. A nyár kedvezőbb ebből a szempontból, bár ilyenkor meg a hőség miatt szellőztetünk kevesebbet.

Ha a levegő nedvességtartalma egész évben magas az adott helyiségben, akkor leginkább egy háztartási páramentesítő készülékkel oldhatjuk meg a problémát. Gondoljunk a főzés során keletkező párára, amikor a hideg konyhaablakra, a csempére és a bútorokra csapódik ki a nedvesség, káros folyamatokat indítva el. A penészedés a magas páratartalom egyik káros következménye, ami az egészségünk szempontjából nem kedvező dolog.

 

Hogyan csökkentsük a páratartalmat?

 

Azt senki sem szeretné, ha a konyhában penészedni kezdene a fal, az ablakkeret vagy a csempe, hiszen ez tipikusan az a helyiség, ahol mindenki higiénikus körülményeket teremt. Itt készítjük és fogyasztjuk el az ételeket, gyakran ez a családi találkozások, beszélgetések színtere is. A főzés során azonban pára keletkezik, amit szellőztetéssel tudunk csökkenteni, de a páramentesítő készülékkel tudjuk igazán egész évben biztosítani az optimális nedvességtartalmat.

 

A Páramentesítő.hu webáruházban Trotec és Aktobis márkájú háztartási és ipari páramentesítő készülékek széles választéka áll rendelkezésre. Ezek a gyártó cégek évtizedek óta foglalkoznak páramentesítő készülékek tervezésével és gyártásával, így nagy tapasztalattal rendelkeznek a professzionális berendezések kialakításában.

 

A penész megszüntetése

 

Ha kialakul a penész, minél hamarabb el kell távolítani, hogy ne tudjon elszaporodni. A falról és a csempéről letörölhetjük természetes szerekkel, mint az ecet vagy a szódabikarbóna. Ha ezek nem elegendőek, akkor bevethetünk erősebb penészölő vegyszereket is.

 

A fabútorok, illetve az ablakkeret esetében nehezebb dolgunk van, mert ezeket nem tehetjük ki a vegyszerek okozta ártalomnak. Itt leginkább a természetes szerekkel, esetleg enyhén mosószeres vízzel töröljük át a penészes felületet, majd töröljük szárazra. Fontos, hogy ne maradjon sehol se nedvesség, mert a folyamat újraindul. Ezért célszerű a levegőben lévő túlzott páramennyiséget is csökkenteni a páramentesítő készülékkel.

 

Száríthatunk-e ruhát a lakásban?

 

A ruhaszárítással nagyon sok nedvesség kerül a levegőbe, így ez ebből a szempontból legalább akkora problémát okoz, mint a főzés. A legtöbb páramentesítő készüléknek azonban van ruhaszárító funkciója is, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat. Így a nappali még akkor sem fog a szaunára emlékeztetni páratartalom szempontjából, ha az egész család kimosott ruháját kénytelenek vagyunk télen itt kiteregetni.

 

Amennyiben tehát azt vesszük észre, hogy túl nedves a lakásunk levegője, érdemes háztartási páramentesítő készüléket beüzemelnünk.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram