Close
Hogyan működik a toner és hogyan a festékkazetta?

Hogyan működik a toner és hogyan a festékkazetta?

A mai modern nyomtatók két különböző technológiával abszolválják a nyomtatandó iratokat a papírra. Az mindegyikre igaz, hogy a festéket rögzíti a lapon, csak az nem mindegy, hogy hogyan.

Az eltérő eljárás miatt a festékadagoló rendszerek elnevezései is mások. Bár ezeket gyakran használjuk egymás szinonimájaként, érdemes vele tisztában lenni, hogy mi a kettő közt a különbség, hogy ne vegyél rossz utántöltőt a masinádhoz.

A TonerPartners.hu ebben a cikkben segít tisztázni a fogalmakat, valamint hogy melyik elnevezés melyik fajta utántöltő megnevezéseként helyes.

Kezdjük az alapoknál: mi az utántöltő?

Nyomtatók, fénymásolók esetében az utántöltők lehetnek:

  1. Tonerpor, ami folyadékként viselkedik a statikus elektromosság miatt
  2. Tinta, ami burok, kazetta és egyéb csomagolás nélkül van jelen. A tinta könnyebben beszárad, valamint nedves közegben szétfolyik

Toner a lézernyomtatókhoz

A toner apró szemcséjű színes porral van feltöltve, aminek két fő alkotóeleme van: a festék és a műanyag. A tonerpor összetevői akár márkánként különböznek, sőt, gyakran márkán belül a más-más modellek tonerei eltérő alkotóelemekből állnak.

OPC henger nélkül nincs nyomtatás

Az OPC henger, vagy más néven optikai henger fényérzékeny réteggel van bevonva. A hengerre került port a papír töltése magához vonzza. Ebben a szakaszban, ha ráfújnánk a papírra, maradéktalanul eltűnne a nyomtatási vázlat. Ahhoz, hogy a papíron rögzüljenek az adatok, hő és terhelés szükséges. Az optikai hengerek bizonyos időközönként cserére szorulnak. A bizonyos idő elérkeztére a mai nyomtatók már fel is hívják a felhasználó figyelmét.

 

A nyomtatókhoz kapható a gyártók által kínált eredeti toner, de kompatibilis (alternatív) festékkazetta is. Utóbbit független gyártók készítik, ezért jelentősen alacsonyabb áron lehet hozzájutni. Mindemellett problémamentesen lehet használni a készülékekben, közel azonos nyomtatási minőséget elérve. A TonerPartners.hu webáruházban eredeti és kompatibilis nyomtatópatron is a rendelkezésedre áll színes és fekete kivitelben.

Mi a festékkazetta?

Azokat a nyomtatópatronokat hívják így, amik tintával vannak feltöltve, tehát maga a nyomtatási eljárás fúvókákkal ellátott nyomtatófejek segítségével történik. A nyomtatás ebben az esetben úgy történik, hogy a szabad szemmel nem látható tintacseppeket a fúvófej nagy sebességgel lövi a papírra.

A festékkazetta ennélfogva a tintasugaras nyomtatók nélkülözhetetlen utántöltője. Amennyiben a festékkazetta tartalmaz chipet, akkor tud jelezni a festék mennyiségéről annak az eszköznek, amihez a nyomtató csatlakoztatva van.

A festékkazetták felújítására is van lehetőség kiürülésük után. Ilyen utántöltőt is vásárolhatunk eredeti vagy kompatibilis kivitelben, viszont arra is van lehetőség, hogy csak a kifogyott tintát töltik fel egy speciális készlet segítségével.

Nézz körül a TonerPsrtners.hu termékei között, biztosan találsz a készülékedhez megfelelőt!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram