Close
Hogyan működik a toner és hogyan a festékkazetta?

Hogyan működik a toner és hogyan a festékkazetta?

A mai modern nyomtatók két különböző technológiával abszolválják a nyomtatandó iratokat a papírra. Az mindegyikre igaz, hogy a festéket rögzíti a lapon, csak az nem mindegy, hogy hogyan.

Az eltérő eljárás miatt a festékadagoló rendszerek elnevezései is mások. Bár ezeket gyakran használjuk egymás szinonimájaként, érdemes vele tisztában lenni, hogy mi a kettő közt a különbség, hogy ne vegyél rossz utántöltőt a masinádhoz.

A TonerPartners.hu ebben a cikkben segít tisztázni a fogalmakat, valamint hogy melyik elnevezés melyik fajta utántöltő megnevezéseként helyes.

Kezdjük az alapoknál: mi az utántöltő?

Nyomtatók, fénymásolók esetében az utántöltők lehetnek:

  1. Tonerpor, ami folyadékként viselkedik a statikus elektromosság miatt
  2. Tinta, ami burok, kazetta és egyéb csomagolás nélkül van jelen. A tinta könnyebben beszárad, valamint nedves közegben szétfolyik

Toner a lézernyomtatókhoz

A toner apró szemcséjű színes porral van feltöltve, aminek két fő alkotóeleme van: a festék és a műanyag. A tonerpor összetevői akár márkánként különböznek, sőt, gyakran márkán belül a más-más modellek tonerei eltérő alkotóelemekből állnak.

OPC henger nélkül nincs nyomtatás

Az OPC henger, vagy más néven optikai henger fényérzékeny réteggel van bevonva. A hengerre került port a papír töltése magához vonzza. Ebben a szakaszban, ha ráfújnánk a papírra, maradéktalanul eltűnne a nyomtatási vázlat. Ahhoz, hogy a papíron rögzüljenek az adatok, hő és terhelés szükséges. Az optikai hengerek bizonyos időközönként cserére szorulnak. A bizonyos idő elérkeztére a mai nyomtatók már fel is hívják a felhasználó figyelmét.

 

A nyomtatókhoz kapható a gyártók által kínált eredeti toner, de kompatibilis (alternatív) festékkazetta is. Utóbbit független gyártók készítik, ezért jelentősen alacsonyabb áron lehet hozzájutni. Mindemellett problémamentesen lehet használni a készülékekben, közel azonos nyomtatási minőséget elérve. A TonerPartners.hu webáruházban eredeti és kompatibilis nyomtatópatron is a rendelkezésedre áll színes és fekete kivitelben.

Mi a festékkazetta?

Azokat a nyomtatópatronokat hívják így, amik tintával vannak feltöltve, tehát maga a nyomtatási eljárás fúvókákkal ellátott nyomtatófejek segítségével történik. A nyomtatás ebben az esetben úgy történik, hogy a szabad szemmel nem látható tintacseppeket a fúvófej nagy sebességgel lövi a papírra.

A festékkazetta ennélfogva a tintasugaras nyomtatók nélkülözhetetlen utántöltője. Amennyiben a festékkazetta tartalmaz chipet, akkor tud jelezni a festék mennyiségéről annak az eszköznek, amihez a nyomtató csatlakoztatva van.

A festékkazetták felújítására is van lehetőség kiürülésük után. Ilyen utántöltőt is vásárolhatunk eredeti vagy kompatibilis kivitelben, viszont arra is van lehetőség, hogy csak a kifogyott tintát töltik fel egy speciális készlet segítségével.

Nézz körül a TonerPsrtners.hu termékei között, biztosan találsz a készülékedhez megfelelőt!

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Hogyan válassz magasnyomású mosót?
Egy sokoldalú okostelefont szeretnél? Akkor ezt nézd!
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom