Hogyan változtatja meg a megszokott tereket a járvány?

Milyen terekben fogunk élni ezután? Ebből a remek podcastből kiderül!

A Highlights of Hungary Special #6 epizódjának témája a jövőálló terek. Mit hoznak ezek a hetek-hónapok és újragondolások az építészetben, a terek tervezésében? Hogyan változik a terekhez való viszonyunk? A házibulik reneszánszát fogjuk élni, vagy kimozdulunk a biztonsági zónából, ha szociális kapcsolódásra vágyunk? A podcast vendégei Gálik Györgyi, a londoni Design Council vezető tanácsadója, Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője, és Őrfi József építész.

Elképesztően kiélesedett az, hogy mitől válik otthonná egy tér, a jövőre nézve Martinkó Józsefnek számos meglátása van. Az egyik: „Egy olyan teret kell elképzelnünk, amiben dolgozni és lakni tudunk, miközben ott vannak a gyerekeink, akik változnak, nőnek, mások lesznek az igényeik. Át kell alakulnunk nekünk mint civilizációnak és társadalomnak arra, hogy valahogy rugalmasabban tudjunk ezekkel a járványszituációkkal együtt élni, ellene védekezni.”

„Az építés, az új létrehozása mindig egy annyira aktív beavatkozás a világba, amit nagyon meg kell majd fontolni a jövőben. Megnövekszik a felelőssége annak is, hogy az adott jelenben mit hozunk létre, hogy azok aztán jövőállóak legyenek, és értékként lehessen rájuk tekinteni” – mondja Őrfi József a slow living és az értékek megőrzésének jegyében.

A járványnak megannyi más aspektusa is van, de az építés és a terek kapcsán sem szabad elfelejtenünk a kílmaváltozás veszélyeit és a környezet védelmének fontosságát, Gálik Györgyi erre többször is felhívja a figyelmünket: „Ez az időszak megmutatta, hogy igenis lehet másképp élni. Az a kérdés, hogy hogyan őrizzük meg azokat a pozitív példákat, amiket látunk most ezekben a hónapokban, és hogyan adunk hozzá egy szabályozási keretrendszert, hogy ezek megmaradhassanak.”

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, a hatodik special epizód errefelé található.

További kapcsolódó tartalomért kövesd a Highlights of Hungary Facebook- és Instagram-oldalait!

highlights of hungary | podcast | tér | Martinkó József

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom