Close
Mintha áttetsző szövet borítaná ezt a különös japán házat

Mintha áttetsző szövet borítaná ezt a különös japán házat

A hokkaidói otthont először teljesen lecsupaszították, majd ráadták a császár új ruháját.

A Hokkaido-szigeten található Furano városban épült még 1974-ben ez a ház, amely elképesztő átalakuláson esett át. A Josicsika Takagi építészstúdió vette kezelésbe a kétemeletes házat, melyet egészen a faszerkezetéig lecsupaszítottak – majd úgy is hagyták. Azaz nem egészen: átlátszó műanyag palával borították be az egyik oldalát, melytől olyan, mintha még csak szerkezetkész lenne az otthon. A további három oldalán pedig fekete fémlapokkal burkolták a házat.

A különös épületnek a teteje is aszimmetrikus: ez a stílus nagyon népszerű volt a környéken a hatvanas-hetvenes években. Ezeket a házakat „deformálódott tetős” házaknak hívták, és Hokkaidóban gyakran találkozhatunk velük. Az építészstúdió szerint

nehéz szépnek nevezni őket, talán ezért sem épültek Hokkaidón kívül máshol ilyen házak.

A dupla belmagasságú épület a hagyományos japán berendezésmintát követi az enteriőrben: letisztult szobák, tatamik, pavilonok, meleg földszínek, minimális bútorozás némi modern felhanggal.

Lehet, hogy sokak szerint nehéz szépnek nevezni, mi viszont egyből megszerettük a házból áradó különös, kicsit nem is e világi hangulatot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sasaki Ikuja) 

építészet | dizájn | japán | hokkaidó | otthon

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom