Close
Mintha áttetsző szövet borítaná ezt a különös japán házat

Mintha áttetsző szövet borítaná ezt a különös japán házat

A hokkaidói otthont először teljesen lecsupaszították, majd ráadták a császár új ruháját.

A Hokkaido-szigeten található Furano városban épült még 1974-ben ez a ház, amely elképesztő átalakuláson esett át. A Josicsika Takagi építészstúdió vette kezelésbe a kétemeletes házat, melyet egészen a faszerkezetéig lecsupaszítottak – majd úgy is hagyták. Azaz nem egészen: átlátszó műanyag palával borították be az egyik oldalát, melytől olyan, mintha még csak szerkezetkész lenne az otthon. A további három oldalán pedig fekete fémlapokkal burkolták a házat.

A különös épületnek a teteje is aszimmetrikus: ez a stílus nagyon népszerű volt a környéken a hatvanas-hetvenes években. Ezeket a házakat „deformálódott tetős” házaknak hívták, és Hokkaidóban gyakran találkozhatunk velük. Az építészstúdió szerint

nehéz szépnek nevezni őket, talán ezért sem épültek Hokkaidón kívül máshol ilyen házak.

A dupla belmagasságú épület a hagyományos japán berendezésmintát követi az enteriőrben: letisztult szobák, tatamik, pavilonok, meleg földszínek, minimális bútorozás némi modern felhanggal.

Lehet, hogy sokak szerint nehéz szépnek nevezni, mi viszont egyből megszerettük a házból áradó különös, kicsit nem is e világi hangulatot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Sasaki Ikuja) 

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom