Close
Holdmúzeum 1969 – A művészet és a világűr kapcsolatáról a Vasarely Múzeumban

Holdmúzeum 1969 – A művészet és a világűr kapcsolatáról a Vasarely Múzeumban

Rendhagyó kiállítás a holdra szállás 50. évfordulójáról

Az Apollo–11 legénységnek 1969. júliusi küldetése nem csak történelmi és tudományos és áttörés volt. A hidegháború csúcspontján – vagy mélypontján – végrehajtott holdra szállás olyan, korábban hihetetlen teljesítménynek számított, hogy hirtelen olyan, szintén utópisztikusnak tűnő gondolatok is közelebb kerültek a valósághoz, mint például a más, ismeretlen civilizációkkal való kapcsolatfelvétel.

„A holdra szállás időben egybeesett a mikroelektronika és telekommunikáció rohamos léptékű fejlődésére támaszkodó Művészeti és Technológiai Mozgalom kibontakozásával, a kinetikus, a kibernetikus és a telematikus művészet nemzetközivé válásával, és a Victor Vasarely nevével fémjelzett op-art irányzat térhódításával”

– olvasható a budapesti Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr című kiállításának leírásában.

A múzeum ugyanis rendhagyó kiállítással emlékezik meg arról, hogy az ember egy másik égitestre lépett, és a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő alkotásokon mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát. A Holddal és a világűrrel kapcsolatos műtárgyak mellett korabeli űrhajózási eszközök, és a két első, 1969-ben végrehajtott holdra szállást megörökítő archív felvételek teszik teljessé a tárlatot.

Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr  |  Vasarely Múzeum, 1033 Budapest, Szentlélek tér 6.
Megtekinthető szeptember 22-éig. További információ itt.

Ez is érdekelhet:

múzeum | művészet | Holdra szállás | vasarely múzeum | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Szabad szemmel is varázslatosan látványos csillagállás jön a hétvégén

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram