Close
Hollandia mostantól három évig megszállja Budapestet

Hollandia mostantól három évig megszállja Budapestet

Már ami a fővárosunk művészeti életét illeti, ugyanis egy három éven át tartó kulturális programsorozat mutatja be a holland kultúra különböző szegmenseit a következő három évben Budapesten.

A magyar főváros Hollandia kiemelt kulturális partnereként a korábbiaknál is több holland kulturális esemény befogadója lesz a klasszikus képzőművészettől a kortárs irodalomig, a kerékpáros kultúrától a popzenéig és a dzsesszig.

A holland-magyar kulturális együttműködés keretében a közelmúltban már számos holland kötődésű kulturális esemény mutatkozott be Budapesten. Ezek közé tartozott a március végén zárt Úti cél: Remény –
A nemzetközi gyermekvonat-akció a két világháború között című kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában, a még mindig látogatható Bosch-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, az Irodalom éjszakája vagy a Holland Nemzeti Balett Junior Társulatának bemutatója.

“A Hollandia és Magyarország közötti kulturális együttműködés több évszázados múltra tekint vissza, amely most még intenzívebbé vált. Hollandia a befogadást, a nyitottságot és az innovációt támogatja, programjainkban ezeket az értékeket lehet felfedezni”

– idézte Désirée Bonist, a Holland Királyság budapesti nagykövetét a közlemény.

A külképviselet vezetője szerint a sorozat egyik legfontosabb állomása a még egy hónapig látható Bosch-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

“Ez a legnagyobb Bosch-kiállítás, ami valaha volt Közép-Európában, kihagyhatatlan élmény”.

A magyar fesztiválokkal együttműködésben olyan kortárs művészekről is kiderül, hogy hollandok, akikről ez nem volt egyértelmű. Ilyen például a nemzetközi dj-ranglista jelenlegi második helyezettje, Martin Garrix vagy a szintén a világ élbolyához tartozó Tiësto.

Garrix az elektronikus zenei színtér más holland sztárjai, Franky Rizardo, a Moksi, Reinier Zonneveld és a Yellow Claw társaságában az idei zamárdi Balaton Sound (június 29-július 2.) fellépői lesznek. Veya, a producer-hegedűs a bedepusztai Great Yonder fesztiválon (augusztus 9-14.) játszik.

A nyugati világ egyik legismertebb lantművésze, Jozef van Wissem minimalista zeneszerző szeptember 11-én mutatja be új lemezét az újbudai A38 hajón. A művész szerezte Jim Jarmusch zseniális filmjének, a Halhatatlan szeretők-nek a zenéjét, amiért 2013-ban a legjobb filmzene díját nyerte el a cannes-i filmfesztiválon.

A Building Bridge Festival-on Hans van der Meer fotográfus kiállítását lehet megnézni, lesz továbbá holland dzsesszhétvége, és holland írók is bemutatkoznak Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében (szeptember 29.-október 2.).

A három éven át tartó sorozat valamennyi állomásáról a www.dutchculture.hu oldalon és Instagramon a @dutchculture_hu bekövetésével lehet bővebb információkhoz jutni.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

együttműködés | hollandia | bosch | művészet | budapest

FOLYTASD EZZEL

Borokkal, ételekkel és zenével vár szombaton az a hely, ahol nagyon jó lenni

Egy nógrádi kis faluba érkezik az év legkedvesebb egynapos művészeti fesztiválja

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom