Close
Drámai kutatási eredmény: kiszáradhat a világ legkülönlegesebb tengere

Drámai kutatási eredmény: kiszáradhat a világ legkülönlegesebb tengere

A világ nagy tavainak és víztározóinak több mint felében csökkent a vízszint az 1990-es évek eleje óta.  Az elsődleges ok az éghajlatváltozás, de az emberi behatások is hatalmas károkat okoznak. A tendencia tovább növeli a vízhiány miatti aggodalmakat.

Egy friss vizsgálatban egy nemzetközi kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a világ legjelentősebb édesvízforrásai – az Európa és Ázsia közötti Kaszpi-tengertől a dél-amerikai Titicaca-tóig – az elmúlt három évtizedben veszítettek vízmennyiségükből. A csökkenés évente mintegy huszonkét gigatonnát jelent, ami

körülbelül tizenhétszerese az Egyesült Államok legnagyobb víztározójának, a Mead-tónak.

Fangfang Yao, a Virginiai Egyetem tudósa szerint a természetes tavak hanyatlásának ötvenhat százalékákért a globális felmelegedés okolható, a fennmaradó hányadért pedig a fenntarthatatlan emberi közreműködés. A kutatás ráadásul azt is megállapította, hogy a nedves területeken is jelentős a vízveszteség, ami különösen drámaivá teszi a hírt.

Úgy tudni, közel kétmilliárd embert érintenek közvetlenül is a kiszáradó tavak káros hatásai.

Éppen ezért a tudósok ismét hangsúlyozzák: meg kell akadályozni az 1,5 Celsius-fokot meghaladó globális felmelegedést, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás katasztrófális következményeit. Jelenleg 1,1 fok körül járunk.

A tanulmány szerint a fenntarthatatlan emberi közreműködés miatt kiszáradhat többek között a közép-ázsiai Aral-tó és a közel-keleti Holt-tenger is.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

szárazság | klímaváltozás | vízhiány | aszály | globális felmelegedés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram