A klímaváltozásnak köszönhetően virágozni kezdett Svédországban egy, az országban eddig abszolút nem létező szakma.
Nem nagyon hallunk olyanról, hogy a globális felmelegedésnek pozitív hozadékai is lennének. De a fagyos, északi Svédországban most hozott egy örömteli következményt ez a negatív változás:
elkezdett virágozni a borászszakma!
A The Guardian beszámolója szerint az északi ország ugyanis a felmelegedés hatására abszolút boros utazási céllá válhat.
“Tökéletesek lettek az adottságok, amivel a miénk az egyik legkülönlegesebb terroir a világon”
— lelkendezik Göran Amnegård, a Blaxsta borászat alapítója, akik 22 évvel ezelőtt ültették el szőlőiket, Svédország közel egyetlen kereskedelmi borászatát megalapítva ezzel. Amnegård fehérszőlői 23 óra napfényt kapnak nyáron, mielőtt díjnyertes jégbort készítenének belőle, melyeket aztán Michelin-csillagos éttermeknek adnak el.
Svédországban relatíve kevés, 150 hektárnyi szőlő van, ez a terület ötven százalékkal gyarapodott az elmúlt két évben, a következő öt évben pedig a borászatra alkalmas területek megduplázódására számítanak; ennél továbbmenve pedig sokan tízezer hektárnyi területet prognosztizálnak, mellyel az ország egy új, sokmilliárd eurós iparágat tudhat majd a magáénak.
A borászatra gyakorolt klímaváltozás már érzékelhető hatását az is mutatja, hogy a svéd borok hazai eladása közel megduplázódott az elmúlt öt évben. A szakértők úgy látják, hogy a globális felmelegedés miatt új szőlőfajták is meg fognak telepedni Svédországban, emellett a nemzetközi boros szakma is érdeklődéssel figyeli a változást.
(Forrás: The Guardian, fotók: Unsplash)
bor | borászat | globális felmelegedés | klímaváltozás | svédország | svéd
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!