Close
Teljesen átalakítja Svédországot a globális felmelegedés, de egy szempontból csodás irányba!

Teljesen átalakítja Svédországot a globális felmelegedés, de egy szempontból csodás irányba!

A klímaváltozásnak köszönhetően virágozni kezdett Svédországban egy, az országban eddig abszolút nem létező szakma.

Nem nagyon hallunk olyanról, hogy a globális felmelegedésnek pozitív hozadékai is lennének. De a fagyos, északi Svédországban most hozott egy örömteli következményt ez a negatív változás:

elkezdett virágozni a borászszakma!

A The Guardian beszámolója szerint az északi ország ugyanis a felmelegedés hatására abszolút boros utazási céllá válhat.

“Tökéletesek lettek az adottságok, amivel a miénk az egyik legkülönlegesebb terroir a világon”

— lelkendezik Göran Amnegård, a Blaxsta borászat alapítója, akik 22 évvel ezelőtt ültették el szőlőiket, Svédország közel egyetlen kereskedelmi borászatát megalapítva ezzel. Amnegård fehérszőlői 23 óra napfényt kapnak nyáron, mielőtt díjnyertes jégbort készítenének belőle, melyeket aztán Michelin-csillagos éttermeknek adnak el.

A Blaxsta borászat Stockholm közelében

Svédországban relatíve kevés, 150 hektárnyi szőlő van, ez a terület ötven százalékkal gyarapodott az elmúlt két évben, a következő öt évben pedig a borászatra alkalmas területek megduplázódására számítanak; ennél továbbmenve pedig sokan tízezer hektárnyi területet prognosztizálnak, mellyel az ország egy új, sokmilliárd eurós iparágat tudhat majd a magáénak.

A borászatra gyakorolt klímaváltozás már érzékelhető hatását az is mutatja, hogy a svéd borok hazai eladása közel megduplázódott az elmúlt öt évben. A szakértők úgy látják, hogy a globális felmelegedés miatt új szőlőfajták is meg fognak telepedni Svédországban, emellett a nemzetközi boros szakma is érdeklődéssel figyeli a változást.

(Forrás: The Guardian, fotók: Unsplash)

globális felmelegedés | borászat | svédország | bor | klímaváltozás

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram