Close
Annyira elszálltak az áremelések, hogy pénzbírságot kapnak azok, akik péntekig nem állítják vissza az árakat az euró előttire Horvátországban

Annyira elszálltak az áremelések, hogy pénzbírságot kapnak azok, akik péntekig nem állítják vissza az árakat az euró előttire Horvátországban

Drasztikus lépésre kényszerül a kormány, mivel sokan egészen döbbenetesen emeltek árat a kuna eltörlése óta. 

Pénzbírságra számíthatnak Horvátországban azok a vállalkozók, akik a megadott határidőn belül nem állítják vissza az áraikat az euró bevezetése előtti szintre, jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet pénteki ülésén.

Rámutatott:

az indokolatlan áremelések csökkentették az állampolgárok vásárlóerejét, míg az amúgy is magas infláció további növelése kárt okozott a gazdaságnak.

A kormány a múlt héten megbízta a fogyasztóvédelmi főfelügyelőséget, valamint az adó és vámhivatalt, hogy küldjön ellenőröket a terepre. Az árak visszaállítására péntekig szabott határidőt a kabinet.

Plenkovic szerint számos vállalkozás azonnal reagált a kormány üzenetére, és korrigálta az árakat a december 31-i szintre, ami “jó és példaértékű jelzés”. Ugyanakkor figyelmeztetett: amennyiben egyesek továbbra is megsértik a kormány által elfogadott következtetéseket, a kabinetnek még számos eszköz áll rendelkezésére, hogy megvédje az állampolgárokat. Ez esetben a termékek árának befagyasztását, az energiaválság enyhítését célzó támogatások felfüggesztését és az adók emelését említette, de további mélyreható adó- és vámellenőrzéseket is bejelentett.

Az illetékes szolgálatokhoz továbbra is számos fogyasztói panasz érkezik, egyben felszólította az állampolgárokat, hogy továbbra is tegyenek bejelentést minderről. “Ebben a válságos időszakban szükség van társadalmi felelősségvállalásra és szolidaritásra, és olyan magatartásra, amely nem haszonleső, hanem ésszerű”- hangsúlyozta a kormányfő.

“Szabad piac? Abszolút igen. Vállalkozói szabadság? Szintén igen. De ebben a helyzetben a társadalmi szolidaritás az, amit nem lehet megkerülni” – mondta Plenkovic. Úgy értékelte: a kormány jóhiszeműen járt el, és senki nem számolt azzal, hogy egyes vállalkozók a logikával ellentétes magatartást tanúsítanak, ami szavai szerint bizonyos módon megkérdőjelezi realitásérzéküket, tekintettel arra, milyen időket élünk.

Vedrana Filipovic Grcic a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségtől a kormány pénteki ülésén elmondta: január 7-11. között összesen 696 ellenőrzést végeztek, ezek közül 178 esetben állapítottak meg indokolatlan áremelést, és 67 esetben az euró bevezetéséről szóló törvény rendelkezéseinek megsértését. Azaz a vizsgált gazdasági egységek 30 százalékánál találtak szabálysértéseket.

Ami a drágulásokat illeti jelezte: a pékáruk ára átlagban 15-30 százalékkal emelkedett. Drágább lett a csirke- és a pulykahús, a víz, az üdítőital és a tojás is, átlagban 13 százalékkal. A legnagyobb mértékű árnövekedéseket a fodrász és kozmetikai szalonokban rögzítették az ellenőrök, ezek mértéke 20-tól 50 százalékig terjedt.

A vendéglátóegységek átlagban 13 százalékkal emeltek az árakon, kivételes esetekben 43 százalékot is.

Kijelentette: mostantól az ellenőrök minden megállapított indokolatlan áremelés esetén a fogyasztóvédelmi törvényben foglaltak szerint járnak el, amely tiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. A szabálysértést meghatározó jogszabály lehetővé teszi a pénzbírság kiszabását is, amely a jogi személyek esetében 1300 eurótól 26 ezer euróig, természetes személyek esetében – beleértve az egyéni vállalkozókat is – 660 eurótól 2000 euróig terjed – mondta Filipovic Grcic.

Azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, amelyek az ellenőrzések során visszaárazták termékeiket, figyelembe veszik ezt a tényt a bírság kiszabása során. Az indokolatlan áremelések ugyanakkor súlyosbító körülménynek minősülnek – tette hozzá.

(Fotók: Unsplash, forrás: MTI)

kuna | Horvátország | infláció | áremelés | bírság

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram