Close
Hűséges társ – karantén és járvány idején is

Hűséges társ – karantén és járvány idején is

Az embernek időtlen idők óta leghűségesebb társa a kutya. Bár napjainkban – látszólag – kevésbé töltenek be hasznos funkciót életünkben, hiszen manapság kisebb szerepük van az élet védelmében, a vagyontárgyak őrzésében és a haszonállatok tartásában, mint korábban.

Mégis rengeteg kutyatartó van, s számuk nemhogy csökkenne, hanem még növekszik is. Vajon miért? Hiszen egy kutya gondozása, etetése, nevelése sok-sok időt, energiát igényel, ráadásul nem kevés pénzbe is kerül.

Feltétel nélküli szeretet

Ma is van a kutyáknak szerepük, bár ez jóval bensőségesebb, mint az őrző-védő funkció. A kutyák ma szó szerint a családunk tagjaivá válnak. Imádnivaló, szőrös, négylábú kedvencekké, akik számtalan formában pozitív hatással vannak ránk.

A kutya szeretnivaló társat jelent még olyan helyzetekben is, amikor egyébként a magány, a társtalanság érzése uralkodhatna el rajtunk, például karantén, illetve a Covid19-járvány miatti, távolságtartást előíró szabályok miatt. Ilyen szempontból a kutya valódi társ, aki ráadásul védi testi és lelki egészségünket is azáltal, hogy társaságot és szeretetet nyújt nekünk. A kutyák simogatása, érintése pedig önmagában is terápiás jelleggel bír, megnyugtat és pozitív érzéseket kelt az emberben.

Kutatások sora bizonyította már, hogy azoknak az embereknek, akik kutyát tartanak, kevesebb szorongással és mentális gonddal kell szembenézniük, mint azoknak, akik nem. A kutya társasága csökkenti a szorongás szintjét, a magányosságot és elűzi az unalmat. A napi többszöri séta lehetőséget kínál a gazdi számára is, hogy rendszeresen mozogjon, de társas kapcsolatokat is könnyű találni, ha egy imádnivaló négylábúval rójuk az utcákat.

Járvány okozta lelki gondok és megoldások

A pandémia következtében az embereknek többnyire több stresszel kell szembenézniük, miközben társas támogatottságuk a kényszerű távolságtartás és a ritkább találkozási lehetőségek miatt rengeteget csökkent. Az érintések, ölelések elmaradnak, az online kapcsolattartás sokak számára nem elégséges.

A felmerülő lelki problémák feloldásában nagy segítséget nyújt a szakemberek segítségével elmélyített önismeret. A világjárvány következtében a megnövekedett mindennapi stressz megterheli az embereket, rontja a hangulatukat, megnőhet a depresszió és a szorongás az életükben.

Ilyen nehéz helyzetben egy pozitív változás, egy új társ befogadása önmagában is sok örömmel jár. A kutya segít napi rutint kialakítani, a róla való gondoskodás, valamint a kis kedvenc nevelése mint feladat és mint öröm is fontos lehetőség az üresség elűzésére, a mentális egészség megőrzésére.

A gyerekek is sokat tanulhatnak a gondoskodásról, felelősségvállalásról is, miközben élményeket gyűjtenek, akár az otthon biztonságában is. Hiszen a kutyával való játék és foglalkozás különleges, örömteli élmény akkor is, ha odakint tombol a járvány, és emiatt egy egészen új életstílussal kell barátkoznunk.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram