Nem bontják le a Wichmann kocsmát, ideiglenes műemlékvédelmi státuszt kapott

Január elején egy igencsak aggasztó hír járta be a magyar médiát, miszerint lebontják az egykori Wichmann kocsmát, ahol többek között Schneider József kártyafestő megalkotta 1836-ban a harminchat lapos magyar kártyát, melyre emléktábla is utal az egykori kocsma bejárata mellett.

De az ingatlan történelme ennél jóval színesebb: volt bordélyház (ahol Ady Endre és Krúdy Gyula is megfordult), teofózusok otthona is, de működött ott díszmű-, ruha- és rövidáru-kereskedés is.

Százhetven évig működött benne a Rothauser Mór díszmű-, ruha- és rövidáru-kereskedése

A kultúrtörténeti jelentőségű épület viszont nem állt műemlékvédelmi státusz alatt, ezért az önkormányzatnak nem volt hatásköre megvédeni – az ügyben a kormányhivatalnak kellett döntenie. A civil felháborodás mondhatni meghozta az eredményt, ugyanis a fővárosi kormányhivatal visszavonta a Kazincy utca 55. szám alatti épületre kiadott bontási és építési engedélyt, így egy évre biztosan védelem alá került a kultikus hely. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat a döntésről szóló posztban azt emelte ki, hogy

„az érdem a bátor civileké, akik felemelték a hangjukat, és ezzel meghátrálásra kényszerítették a Kormányhivatalt”.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Wichmann kocsma, valamint a Márványmenyasszony étterem épületeinek esetében is elrendelte a műemléki védettségi eljárás megindítását – a Márványmenyasszony étterem többek között arról híres, hogy Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott.

Ez is érdekelhet:

Kinyitunk, vagy meghalunk, állítja egy étterem­tulajdonos

Az egész világon a nyitásért könyörögnek a vendéglátói szektorban dolgozók. És már itthon is fogy a türelem.

(Forrás: Telex)

Wichmann-kocsma | műemlékvédelem | műemlék | kocsma | lebontás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom