Close
Nem bontják le a Wichmann kocsmát, ideiglenes műemlékvédelmi státuszt kapott

Nem bontják le a Wichmann kocsmát, ideiglenes műemlékvédelmi státuszt kapott

Január elején egy igencsak aggasztó hír járta be a magyar médiát, miszerint lebontják az egykori Wichmann kocsmát, ahol többek között Schneider József kártyafestő megalkotta 1836-ban a harminchat lapos magyar kártyát, melyre emléktábla is utal az egykori kocsma bejárata mellett.

De az ingatlan történelme ennél jóval színesebb: volt bordélyház (ahol Ady Endre és Krúdy Gyula is megfordult), teofózusok otthona is, de működött ott díszmű-, ruha- és rövidáru-kereskedés is.

Százhetven évig működött benne a Rothauser Mór díszmű-, ruha- és rövidáru-kereskedése

A kultúrtörténeti jelentőségű épület viszont nem állt műemlékvédelmi státusz alatt, ezért az önkormányzatnak nem volt hatásköre megvédeni – az ügyben a kormányhivatalnak kellett döntenie. A civil felháborodás mondhatni meghozta az eredményt, ugyanis a fővárosi kormányhivatal visszavonta a Kazincy utca 55. szám alatti épületre kiadott bontási és építési engedélyt, így egy évre biztosan védelem alá került a kultikus hely. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat a döntésről szóló posztban azt emelte ki, hogy

„az érdem a bátor civileké, akik felemelték a hangjukat, és ezzel meghátrálásra kényszerítették a Kormányhivatalt”.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Wichmann kocsma, valamint a Márványmenyasszony étterem épületeinek esetében is elrendelte a műemléki védettségi eljárás megindítását – a Márványmenyasszony étterem többek között arról híres, hogy Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Telex)

FOLYTASD EZZEL
Sürgősségi zárlat lépett életbe az egyik legnagyobb olasz tartományban
Rendkívül szigorú korlátozásokat jelentettek be itthon
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom