Close
Nem bontják le a Wichmann kocsmát, ideiglenes műemlékvédelmi státuszt kapott

Nem bontják le a Wichmann kocsmát, ideiglenes műemlékvédelmi státuszt kapott

Január elején egy igencsak aggasztó hír járta be a magyar médiát, miszerint lebontják az egykori Wichmann kocsmát, ahol többek között Schneider József kártyafestő megalkotta 1836-ban a harminchat lapos magyar kártyát, melyre emléktábla is utal az egykori kocsma bejárata mellett.

De az ingatlan történelme ennél jóval színesebb: volt bordélyház (ahol Ady Endre és Krúdy Gyula is megfordult), teofózusok otthona is, de működött ott díszmű-, ruha- és rövidáru-kereskedés is.

Százhetven évig működött benne a Rothauser Mór díszmű-, ruha- és rövidáru-kereskedése

A kultúrtörténeti jelentőségű épület viszont nem állt műemlékvédelmi státusz alatt, ezért az önkormányzatnak nem volt hatásköre megvédeni – az ügyben a kormányhivatalnak kellett döntenie. A civil felháborodás mondhatni meghozta az eredményt, ugyanis a fővárosi kormányhivatal visszavonta a Kazincy utca 55. szám alatti épületre kiadott bontási és építési engedélyt, így egy évre biztosan védelem alá került a kultikus hely. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat a döntésről szóló posztban azt emelte ki, hogy

„az érdem a bátor civileké, akik felemelték a hangjukat, és ezzel meghátrálásra kényszerítették a Kormányhivatalt”.

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Wichmann kocsma, valamint a Márványmenyasszony étterem épületeinek esetében is elrendelte a műemléki védettségi eljárás megindítását – a Márványmenyasszony étterem többek között arról híres, hogy Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Telex)

lebontás | wichmann | műemlék | Wichmann-kocsma | műemlékvédelem

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram