Close
Így készíts tökéletes betont házilag!

Így készíts tökéletes betont házilag!

A beton egy rendkívül széleskörűen használható, nagy szilárdságú, kötés előtt jól formázható építőanyag, ezért nemcsak az ipari alkalmazásoknál, hanem házilagos kivitelezésnél is gyakran használják.

 

A beton olyan, mint a foci, mindenki úgy érzi, hogy ért hozzá és remekül csinálja, az igazság azonban az, hogy ideje leszámolni a lapátos betonkészítési módszerrel, ugyanis a jó minőségű, ellenálló beton ennél precízebb adagolást igényel. A betonkeverőben készített beton kapcsán viszonylag kevés szó esik az egyik összetevő, a víz helyes mennyiségéről, a tömörítés és az utókezelés fontosságáról, pedig ezen tényezők nagymértékben befolyásolják a beton tartósságát. Hogyan kell házilag jó betont készíteni? Mire figyelj a készítésnél?

 

A tökéletes fagyálló és szilárd beton nyomában

 

Az igazán jó beton érdekében az összetevőket tömegarány alapján kell meghatározni, de a bombabiztos építőanyaghoz a megerősítés is elengedhetetlen. A Beton Booster ArmoTec szálerősítés egyszerű, gyors és olcsó módja annak, hogy házilagosan tartós, repedésmentes betont készíts.

A keverési arányokról rengeteg cikk született már, amelyekben szó esett a szokásokról, az 1:3 lapát arányról, azonban kevés az, amelyik kitér a lényegre, vagyis a sóder-cement-víz mérlegen, pontosan kimért arányára. Pedig a betonüzemekben sem történik ez másként.

 

Hogyan készül a beton?

 

Betonozni csak kellően tömör és simított alapfelületre szabad, így az előkészítésnek nagy jelentősége van. Megfelelő lehet egy 10-15 cm vastag, alaposan tömörített zúzottkő- vagy sóderágyazat, vagy egy meglévő betonfelület. A tömörítéshez csővibrátort érdemes használni a levegőzárványok kimozgatására.

 

A keverési arány fontosságáról már volt szó, azonban ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. A sok cement nem feltétlen jelent tartósabb betont, a sok víz pedig kifejezetten rontja a kész beton állagát.

 

Az időjárásnak is nagy szerepe van a beton tartóssága szempontjából, sem forróságban, sem fagyban nem ajánlott betonozni, illetve mínuszokban érdemes fagyállót használni adalékként, valamint megfelelő takarást alkalmazni.

 

Az utókezelés, vagyis a friss beton nedvesen tartása kihagyhatatlan lépés, ugyanis káros, ha a beton a kötési és szilárdulási időben elveszíti a nedvességtartalmát.

 

A bombabiztos betonozás kellékei

 

A repedések megelőzése, a szilárdság megtartása érdekében nemcsak a keverési arányokra, a körülményekre és az utókezelésre kell gondot fordítani, hanem az anyag megerősítésére is. Ez hagyományosan betonacélháló alkalmazását jelenti, azonban létezik ennél egyszerűbb, gyorsabb és költségkímélő megoldás, a statikai makroszálak használata. Ezt a betonhoz kell keverni, és nemcsak 1 irányban, hanem 3 dimenzióban erősíti azt, ráadásul nem is korrodál. Ún. szuperfolyósító adagolásával pedig a felére csökkenthető a szükséges vízmennyiség, így tömörebb és keményebb beton lesz a végeredmény.

 

A 2 adalék használata házilag is kivitelezhető, fagyálló és tartós szuperbetont eredményez, és a legtöbb betonozási munkához jó megoldás.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram