Close
Így készítsük fel az autónkat egy hegyvidéki nyaralásra!

Így készítsük fel az autónkat egy hegyvidéki nyaralásra!

Bár még csak a tavasz első sugarait, első melegebb napjait élvezzük, sokan már most tervezik a nyári kirándulásokat, túrákat, élményeket. A hegyvidék legalább annyira kedvelt úti cél, mint a tengerpart. A hegyi utakon történő vezetés viszont lényegesen több kihívást tartogat, mint a tengerparti szerpentineken való közlekedés. Ha nincs tapasztalatunk a hegyvidéki utakon, akkor mindenképp lényeges, hogy előre tájékozódjunk, és hogy az autónkat kellően felkészítsük az útra. De hogyan is tegyünk mindezt?

Vezetési tanácsok a hegyvidéki utakhoz

Emelkedőkkel és lejtőkkel gyorsforgalmi utak esetében is találkozni, ám ezek a szintkülönbségek, lejtések nem jelentenek problémát, hiszen az út szélessége és kiépítettsége miatt nem jelent kihívást a megfelelő fokozat és sebesség megválasztása. A kisebb településeken átvezető vagy a másodrendű hegyi utak viszont komoly kihívást rejtenek magukban, különösen, ha semmi tapasztalatunk nincs ilyen terepen. Gyakoribb a sebességváltás, lassabban is lehet közlekedni, de a megfelelő sebesség kiválasztása sem mindig egyszerű.

Jellemzően az ilyen utakon 50 km/h a sebességhatár, az aktuális tempót pedig úgy kell megválasztanunk, hogy a motor ne fulladjon le. A sebességfokozat megválasztása is szükséges ehhez, jellemzően 2. vagy 3. fokozatra lesz szükség. A kanyargós szakaszokon még fokozottabban oda kell figyelnünk, mindegy, hogy hegy vagy völgymenetről van szó. Készüljünk fel rá, hogy esetleg vissza kell majd váltanunk, mert a sebesség, illetve az útszakasz ezt kívánja meg.

Az autó felkészítése lényeges a biztonságunk szempontjából

A fentiekből is jól létszik, hogy a hegyi utakon történő vezetés nemcsak a sofőrt fogja megviselni, de az autót is. Csak akkor fogunk tudni biztonságosan közlekedni ilyen útszakaszokon is, ha az autót kellően felkészítjük, nemcsak a nyárra, de magára az utazásra is. Hogy az autó ne csússzon meg, lefulladás esetén ne guruljon vissza, lényeges, hogy megfelelő abroncsok kerüljenek fel. Ilyenkor még inkább lényeges, hogy ne feledkezzünk meg a nyári gumik cseréjéről.

Ha szükséges, vásároljunk úgy abroncsot. Lehet, hogy a gumi még elmegy a hazai útviszonyok között gyorsforgalmi úton, de hegyi terepen egy kopott gumi veszélyes lehet. Az abroncskínálat széles, így 205 55 r16 nyári gumit éppúgy fogunk találni, mint mondjuk 195 65 r15 nyári gumit vagy 225 45 r17 nyári gumi. Amikor felkerül a nyári abroncs, érdemes a futómű ellenőrzését is kérni a szervizben, és ha a szerelő javasolja, a beállítását is kérjük.

Az abroncsokon túl azonban, más alkatrészeknek is tökéletes állapotban kell lenniük a biztonságos közlekedéshez. A nyaralás előtt mindenképp célszerű felkeresni az autószerelőt, és átnézetni a folyadékszinteket, mint a hűtőfolyadék, a motorolaj vagy a fékfolyadék. És ha már fékfolyadéknál tartunk, a fékek állapotát is érdemes megvizsgáltatni, ha pedig szükséges elvégezni a beállításokat. A sebváltó és a pedálok ellenőrzése is lényeges, hogy a hegyi utakon történő manőverezés sok sebességváltás és pedálozást kíván.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hogyan rendezzük be a tökéletes előszobát? – alapszabályok

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram