Close
Így lehetünk saját magunk mentorai

Így lehetünk saját magunk mentorai

A bölcsesség sok forrásból megszerezhető.

A mentorok szerepe hatalmas lehet az ember életében, hiszen saját tapasztalataik révén egyengethetik az utunkat, segíthetnek előrébb jutni a szakmai és a magánéletünkben egyaránt. Sokaknak azonban nincs meg a kiváltsága, hogy egy remek mentorra támaszkodva tanuljanak és fejlődjenek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy segítség nélkül maradnának, hiszen a tapasztalati bölcsesség máshonnan is begyűjthető.

Ahhoz, hogy saját magunk mentoraivá válhassunk, nyitottságra és világos célokra van szükségünk. Ehhez ismernünk kell saját magunkat, fel kell tudnunk mérni képességeinket, erősségeinket és hiányosságainkat is. Érdemes sorra venni eddigi életünk mérföldköveit, mérlegre tenni a jó és rossz döntéseket, hogy aztán elgondolkodhassunk azon, vajon mit kellett volna másként csinálni. Minden sikerünknél tegyük fel a kérdést, hogy mi vezethetett oda, minden kudarcunknál tárjuk fel az okokat! Ezzel a fajta tudatossággal hatalmas lépést tehetünk a jövőbeli bölcs döntéseink meghozatalához.

Fel kell ismernünk ugyanakkor azt is, hogy az élet folyamatos győzelmekről és vereségekről szól, melyek mindegyike alkalmas az építkezésre. Az alázat, legyen szó a magánéletről vagy a karrierről, olyan tulajdonság, ami mindenki számára felbecsülhetetlen. Az alázatosság nem azt jelenti, hogy nem hiszünk önmagunkban. Sőt, bízunk magunkban, de tudjuk, hogy a kudarc is természetes velejárója a mindennapokban, és egy-egy siker sem jelenti azt, hogy vége a játéknak. Ezek mindegyike egy folyamat része.

Ahogyan egyre több tapasztalatra teszünk szert, úgy nő bennünk mind inkább a vágy, hogy megosszuk aztokat másokkal. Így válhatunk saját magunk mentorából mások támaszaivá. Nem kell azonban mindenki felett őrt állnunk. Azok azonban, akikkel megoszthatjuk ismereteinket, olyan láncszemekké válhatnak az általunk működtetett gépezetben, akikre hosszú távon is számíthatunk, akik biztos pontot jelenthetnek azokban az időkben is, amikor a mentor is támogatásra szorul.

Ide kapcsolódóan két izgalmas interjút tudunk ajánlani: íme Blaskó Nikolett, aki vezető, mecénás és filantróp, illetve Kerekes Vica, aki már nem akar mindenáron megfelelni.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Meghalt Kóbor János, az Omega alapítója
Újabb nagyon rangos díjat zsebelt be az Apró mesék
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom