Már nem akar mindenáron megfelelni – Kerekes Vica-interjú

Kerekes Vica kétségtelenül az egyik legsokoldalúbb színésznőnk: feltűnt már drámában, vígjátékban, sci-fiben és thrillerekben, moziban, tévében, reklámokban, és a magyar mellett beszél cseh és szlovák nyelven is. Nemrég Jesse Eisenberg mellett tűnt fel, ősszel ismét színpadra lép, amúgy pedig lassan húsz éve állandó tartozéka a magyar filmnek. Csupaszív és csupalélek alkotó, akit sokan egyszerűen a szexszimbólum kategóriába sorolnak, pedig Kerekes Vica sokkal, de sokkal több annál. A szeptember 10-én mozikba kerülő Hab című vígjáték kapcsán találkoztunk vele, de a film mellett szóba került még a karantén, a színház, az önazonosság fontossága és a farmernadrágok jelentősége is.

Újra színházban

2020 nagyon jó évnek ígérkezett a felvidéki születésű színésznőnek. Úgy tűnt, áprilisban két bemutatója is lesz, továbbá tervben volt egy nemzetközi film premierje is, a Resistance-é, amelyben Jesse Eisenberg oldalán tűnt fel. A világjárvány azonban mindent elsöpört – színházi és filmbemutatót egyaránt –, az amerikai sztár főszereplésével készült II. világháborús dráma például el sem jut a mozikig, holott fontos mérföldkőnek tűnt a színésznő karrierjében. Nyár végén viszont újrakezdődnek a színházi próbák, így Kerekes Vica tizenöt év után újra színházban lép fel: a pozsonyi Nemzetiben és Nagyszombaton, ahol a Mizantróp-ban játszik.

"A járvány sok tervet felülírt, az áprilisi szlovák bemutatók is elmaradtak – kezdi Kerekes Vica –, de idén el tudtam kezdeni forgatni egy cseh filmet. A felét már megcsináltuk, és az a terv, hogy jövőre fejezzük be. Egy tánctanárt alakítok benne, egy családi történet áll a film középpontjában. Én már a Covid alatt online táncórákkal készültem erre a szerepre. A filmszínészet olyan, hogy forgatások között alkalmanként nagy szünetek vannak, szóval hozzá vagyok szokva, hogy hónapokig nem történik semmi. Nem riasztott meg, és hittem abban, hogy nem fogunk leállni egy évre vagy évekre. És tessék, év közepén már forgattam! A vírushelyzetről annyit tudok mondani, hogy nyugodjunk meg és vigyázzunk magunkra!"

"Én a színházi próbákba pontosan olyan sokat tettem bele, mint egy forgatásba – folytatja –, mert úgy voltam, hogy már a próbákon akartam látni, hogy az intenzitásom működhet-e majd később, amikor felmegy a függöny. Olyan intenzív volt, mintha egy húsznapos forgatásom lett volna. Nem spóroltam az energiával.

Színházban van lehetősége az embernek kipróbálni dolgokat, a filmnél viszont egyre kevesebb.

Sokszor reszketek egy-egy premier előtt, hogy mit fogok viszontlátni magamból a vásznon, mert a forgatáson gyakran egy-kétszer veszünk fel valamit, és megyünk is tovább. Nincs rosszabb annál, amikor egy rendező mindenre azt mondja, hogy zseniális voltam. Ez mindig gyanús."

Nem kell több felszínesség

Színésznőkkel interjúzni nem mindig a legizgalmasabb dolog, sokan ugyanis annyira óvatosak az imidzsükkel kapcsolatban, hogy szinte csak semleges panelválaszokat kap az ember. Kerekes Vica üdítő kivétel: őszinte, eredeti és kompromisszummentes. A vele készült interjúkat mindig érdemes elolvasni, mert eléggé off-mainstream látásmóddal rendelkezik, ami az internet és közösségimédia-vezérelt világunkban ritkaságnak számít.

"Azt vettem észre, hogy ígéreteket nagyon könnyedén teszünk szóban. És azok nem mindig vannak összhangban az igazi valóval. Sokkal jobban odafigyelek mostanában arra, hogyan fogalmazok meg dolgokat, hogyan fejezem ki magamat. Sok pofont kaptam emberektől, főleg munkában, ahol sok ígéret hangzik el, és aztán semmi sem lesz belőlük. És én ebben a rendszerben már nem akarok tovább működni.

Ha valakinek ez nem tetszik, akkor nem fognak hívni többet, de én nem fogok megfeszülni, hogy más legyek, mint aki vagyok.

Magamat is jobban figyelem, hogy ne legyek fals, és hogy merjem kimondani, amit akarok."

Mese habbal

Kerekes Vica, Mátray László és Gyarmati Erik főszereplésével szeptember 10-én debütál a mozikban a Hab című romantikus vígjáték. Az alaptörténet szerint Dóra (Kerekes Vica) cukrászdája a csőd szélére kerül, és csak egy különleges hitel menthetné meg, de azt kizárólag családosok vehetik igénybe. Így hát szerződtet egy vállalkozó kedvű agglegényt és egy színészi ambíciókkal megáldott kisfiút, hogy együtt próbálják meg megmenteni a főszereplő vállalkozását.

"A Hab egy könnyed vígjáték, fontos benne a párkapcsolat, a szerelem – fejti ki Kerekes Vica. – A főszereplő, Dóra olyan karakter, ami szerintem a műfajhoz képest eléggé kidolgozott. Sok vígjátékban játszottam már, ahol sokszor felületesen intézték el a fő karakterek jellemzését, de itt más a helyzet. Hihetetlenül motivált, hogy a rendező, Lakos Nóra és a forgatókönyvíró Fekete Fruzsina is úgy gondolta, hogy jól meg legyen rajzolva, mert ha ügyesen és részleteiben ki van bontva egy karakter, az megteremti a körülötte lévő világot is.

Hogy én mit tettem mögé, az egy nehéz kérdés – mosolyodik el. – Talán azt, hogy meglegyenek a karakter finomságai. Megvannak a külső jegyek, a precízsége, a fegyelmezettsége, a hibátlan frizura, de ehhez hozzá kellett tenni egy kis pluszt. Az ő útja az, hogy az ő nagyon feszes egyénisége elkezd oldódni. Például felvesz egy farmert, hogy egyet mondjak a sok változás közül.

Azért emelem ki ezt, mert képzeld el, én is pontosan ilyen voltam.

Tizenöt és huszonöt éves korom között nem hordtam farmert, mert úgy gondoltam, hogy nincs meg hozzá az alakom! Ma már elfogadom magam. Nagyon sok terhet letettem azóta szerencsére, úgyhogy ebben is tudtam azonosulni a szereppel."

A Hab című film szeptember 10-től látható a hazai mozikban.

(Fotók: Nemzeti Színház, Pozsony, PGB Studio)

színésznő | hab | budapest | vígjáték | jesse eisenberg

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom