Close
Így néz ki a 21. század egyik legelegánsabb karórája

Így néz ki a 21. század egyik legelegánsabb karórája

Tökéletesebb, mintha svájciak tervezték volna. Letisztultabb, mintha japán lenne. Elegánsabb, mintha olaszok találták volna ki. A Nomos Glashütte a német dizájn egyik csúcsteljesítménye, a germán géniusz legszofisztikáltabb pillanata.

NDK el, Nomos fel

A Nomos Glasshütte akkor született, amikor Németország történelmi időket élt. Alig két hónappal a berlini fal leomlása után, 1990 januárjában Roland Schwertner, egy düsseldorfi IT-szakértő és fotós a szászországi Glashüttében megalapította azt az óragyárat, amely harminc év elteltével a német óraipar legfontosabb vállalkozásának számít. Érdekesség, hogy ilyen nevű településből több tucatnyi létezik a világban: csak Németországban van harminc, és még néhány Ausztriában, Svájcban, sőt, még Amerikában is találhatunk Glashüttét, igaz, csak egy van, amelyik a Nomos központjának számít.

Az NDK óragyártása 1989-ig egy cégbe összpontosult, a GUB-ba (Glashüttei Óraüzem, Glashütter Uhrenbetrieb) Szászországban, ahol a szakembergárdát a komoly finommechanikai feladatokra, összeszerelésre, tervezésre képezték ki. Az újraegyesítés után a szakemberekre sok vállalkozó kezdett el új vállalatokat alapozni, közöttük volt a Nomos, amely a prémiumkategória belépő szintjén találta meg a helyét.

“A Nomos tökéletesen testesíti meg a »Made in Germany« címkét, a brandünk a Deutscher Werkbund és a Bauhaus szellemében készíti óráit – mondta el a Roadsternek Alexa Montag, a szászországi óragyártó sajtófőnöke. – Technológia, mesterségbeli tudás és dizájn kéz a kézben járnak a Nomos Glashütte esetében.

A célunk az, hogy a lehető legjobb termékeket készítsük el, amelyek minden apró részletükben kiválóak.

Az eredmény egy kifinomult mechanikus óra, amely egy életen át a társunk tud lenni – méghozzá elfogadható áron.

Ha ki kellene emelnünk három modellt a brand történetéből, az a Tangente lenne, azonbelül pedig az eredeti kézi felhúzós, 35 mm-es átmérőjű uniszex változat, illetve a legutóbbi két verzió: a különleges dátummutatós Tangente Update, és a robusztus, harminc atmoszféráig vízálló Tangente Sport. A legfontosabb óráink közé tartozik még az Autobahn, amelyet vintázs autók inspiráltak, és amelyet Werner Aisslingerrel közösen terveztünk. A harmadik választás pedig a Zürich World Time lenne, a legkomplexebb óránk, amelyet huszonnégy órás city diskkel és másodpercmutatóval láttunk el. Egy gombnyomásra körbeutazhatjuk a világot Berlintől Dubajig, LA-ig, Sydney-ig és vissza.”

DUW – Deutsche Uhrenwerke

2015-re a szerkezetek legfontosabb elemébe, a billegőbe is belenyúltak a glashüttei tervezők, amit már csak nagyon kevés óragyártó tesz meg a mai piacokon. A Nomos Swing System saját fejlesztése és gyártása nagyon komoly és precíz gyártási kapacitások kiépítését jelzi, ezeket az alkatrészeket – a hajszálrugót, billegő kereket – a nagyok is inkább külső beszállítóktól szerzik be. A korábbi szerkezetek is megkapták ezeket az újításokat már DUW kalibernévvel ellátva. Az automatikák csapágyazását komolyabbra cserélték, és a szerkezeten belüli súrlódást szinte lehetetlenül alacsony szintre vitték le új anyagok használatával a fogaskerekeknél. Ez nagyon hosszú út az ETA-tól vásárolt szerkezetektől egy innovatív saját szerkezet gyártásáig.

A felső kategória támadása

A Nomos huszonöt év alatt elérte azt, amit más középkategóriás cégek sosem fognak megkísérelni. A fejlett és különleges funkciókkal ellátott szerkezetek – például az oda-vissza állítható dátum – már a három-négyezer eurós kategória felé vitték el a csúcsmodellek árait, ez már Omega-territórium, persze sokkal egyedibb termékekkel. Erre még egy váratlan húzással manufakturális keretek között készülő aranyórákba külön prémium szerkezetcsaláddal jöttek ki, a DUW 1001 és 2002 a glashüttei ¾-es hídkiosztást végig becsavarozott „chaton” csapágykövekkel egészítette ki, az új elvárásoknak megfelelően pedig a nyolcvannégy óra járástartalékot két felhúzórugó biztosítja. Ez a szerkezet a régi német óragyártás és a modern technológi igazi fúziója: kézzel vésett részletek, extrém precíz, ultramodern anyaghasználat, járástartalék-kijelzéses komplikációval.

„Szerintem egy óra megalkotásához tehetség, vízió, képzelőerő, mesteri tudás és – ami a legfontosabb – türelem szükséges. Pontosan ugyanezek kellenek egy könyv megírásához is: szakértelem kell hozzá.”
Gary Shteyngart író és Nomos-rajongó

A glashüttei történet folytatódik

A Nomos órái az elmúlt három évtizedben közel százötven elismerést söpörtek be, köztük olyan nívós díjakat is, mint az iF Design Award, a Good Design, a Red Dot és a Német Dizájndíj. 2018-ban ők lettek az első nem svájci márka az A. Lange & Söhne után, amely elnyerte az óragyártás Oscarjának számító Grand Prix d’Horlogerie de Genève-et.

Ami messze túlmutat a technikai részleteken és a díjakon, az az életérzés, amit a Nomos órái sugároznak magukból. Urbánus és önmagukra világpolgárként tekintő férfiak és nők könnyedén stílusos és időtlenül klasszikus választása lehet. Nem hangosak, nem hivalkodók, de optimisták és nyitottak a világgal kapcsolatban. Ahogyan minden kiemelkedő óramárka, a Nomos karórái is történetet mesélnek, és ezt ők olyan időtlen és könnyed eleganciával teszik, ami nagyon kevés brandnek sikerül.

(A cikk megjelent a Roadster magazin második számában.)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom