Close
Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Kortárs hangzású név, ismerős tagokkal. Ez a régi-új formációnak számító iLAND, amely bemutatott már egy nagylemezt, de nem feledkezik el az évtizedekkel ezelőtti dalokról sem. 

Ha progresszív rock és globális rockmonstrumok, akkor nyilván olyan kolosszális bandák ugranak be elsőként, mint a Pink Floyd, a Genesis, az Emerson, Lake & Palmer, a Rush vagy a Jethro Tull, míg hazai fronton az After Crying, a Solaris, az East, a Mini és persze az Omega jelentik többek között a stílus felső polcos képviselőit.

A hatvanas években kialakult műfaj egy évtizeddel később volt a csúcson, amikor is a művészek feszegették (vagy inkább átlépték) a popzene korlátait és kifinomult, elgondolkodtató, alkalmanként folk- és világzenei elemekkel vegyített darabokat prezentáltak leginkább azoknak a hallgatóknak, akik hajlandóak voltak időt szánni egy-egy számra vagy albumra és el tudtak mélyülni a dallamokban. A színpadon dinamikus és virtuóz előadásmód jellemezte ezeket a zenekarokat.

Ilyen volt itthon az 1975-ben alakult, két nagy korszakot megélt East, amelynek alapítói között ott találjuk például Szakcsi Lakatos Bélát, utolsó felállásában pedig egy hasonlóan karizmatikus legendát, bizonyos Takáts Tamást. A nagy sikereket aratott, nemzetközi szinten is elismert formáció hat évvel ezelőtt adott életműkoncertet a Sportarénában, ami után úgy érezték a tagok, hogy bár folytatás nem következett, a történet nincs még lezárva.

Nem is lett, mert megszületett az iLAND.

Az összeszokottnak mondható csapatot Takáts Tamás (ének), Pálvölgyi Géza (billentyűk), Dorozsmai Péter (dob), Madarász Gábor (gitár, ének), Kontor Tamás (basszusgitár, ének), Fehér Lili és Hegedűs Bori (vokál) alkotja, a társaság pedig készített egy albumot is 2022-ben – ez volt A sziget, ami Pálvölgyi Géza szerint egy léleklemez és arról szól, hogy mindannyian vágyunk még egy felfedezetlen helyre.

Az East-gerincre épülő új formáció igazi örömzenélésen mutatja meg magát március 30-án a Müpában, ahol a műsor nagyrészét természetesen a debütlemez alkotja, de a buli kiegészül az East évtizedekig működő utolsó felállásának kedvelt dalaival (’56, Szerelem sivataga, David Bowie szeme) is.

A koncert műsorát Pálvölgyi Géza billentyűs-zeneszerző, az iLAND zenei vezetője így ismerteti: – Úgy állítottuk össze közel kétórás műsorunkat, hogy mind az új iLAND-lemezünkre kíváncsiak, mind a régi dalaink kedvelői megtalálják az örömüket a koncertünkön. Az iLAND zenéje a korábban az Eastben elkezdett közös zenei utunk folytatása, életben tartva annak értékeit, fontos állomásait, színesítve új zenei utakat kereső, friss CD-nk anyagával.

Kihagyhatatlan kettő az egyben ajánlat!

zene | progresszív | müpa | a sziget | koncert

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kaktusz, ami lehoz a netről, hogy bevezessen az unatkozás művészetébe

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram