Ilyen az ideális home office: segítenek a belsőépítészek

Az elmúlt hónapokban sok munkavállaló kényszerült home office-ba: az Este’r partners belsőépítész kollégái most néhány alapvető dologra szeretnék felhívni a figyelmet, amellyel jelentősen növelhető nemcsak a hatékonyság, de a komfortérzet is. Hol és hogyan rendezd be a munkaállomásodat? Milyen ergonómiai szempontok érvényesüljenek? Mit hoz majd a jövő home office irodája? Radnóczy Eszter, Bige Mária és Gyurics Fanni szakértői tanácsai következnek.

Munkavégzésre a természetes fény az optimális, lehetőségeid szerint a lakás ilyen pontján rendezd be a munkaállomásodat. Ha tükröződésmentes képernyőd van, akkor is ügyelj rá, hogy a fény ne a hátad mögül érkezzen, a legelőnyösebb, ha melletted vagy veled szemben van az ablak, mivel térnövelő hatása van.

Nem elhanyagolható szempont az árnyékolás, biztosan lesz olyan napszak, amikor besüt a nap. Egy jó minőségű sötétítő vagy fényáteresztő függöny több funkciónak is megfelel:

elegendő fény jut a szobába, hangulatossá teszi azt, és a kinti események sem vonják el a figyelmed a munkavégzésről.

Ne feledkezz meg a megfelelő fényforrás biztosításáról, amelyre nemcsak este, de egy borús napon is szükséged lehet. A mesterséges fény kapcsán a természetes fényhez legközelebbi, négyezer kelvines izzó a legélénkítőbb, anélkül, hogy fárasztaná a szemünket, szemben egy kékes vagy sárgás fénnyel.

Ergonómiai szempontokra is ügyelni kell a home office kialakításakor. Az ideális választás az állítható magasságú íróasztal és irodai szék, de ha a jelenlegi asztalod magassága 68–72 cm között van, széked ülőmagassága 43–47 cm között, biztosan képes leszel a hatékony munkavégzésre az otthonodban is.

A munkádhoz szükséges eszközöket fiókos tárolókban tartsd, rendben, karnyújtásnyira, hogy munkádat ne kelljen megszakítani ezek keresgélésével.

A hangulatos környezet inspirálóan hat legtöbbünkre, különösen, ha kreatív alkotómunkát végzel, de a családi fotók és egyéb személyes tárgyak könnyen elvonhatják a figyelmed a munkáról. A növények és virágok mindig izgalmas vizuális élményt nyújtanak és tisztítják a levegőt, ami pozitívan hat az agyműködésre.

A hatékony munkavégzés elengedhetetlen része a megfelelő folyadékbevitel is, ülőmunka esetében a napi folyadékszükséglet átlagosan legalább két liter. Otthoni munkanapod megkezdése előtt készíts egy nagy kancsó vizet az asztalodra, akkor nem feledkezel meg a vízivásról sem.

Amennyiben ketten dolgoztok otthon egy munkaállomásról, és szeretnétek a jövőben is fenntartani ezt a kapcsolatot, gondoskodj némi térelválasztásról! Ha nincs lehetőségetek külön szobából végezni a munkát, jól jöhet néhány, a választóvonalon elhelyezett növény.

Ha online videós mítingeken is részt veszel, legyen egy kiválasztott, igényes háttered, ami előtt ebben az esetben dolgozol. Ilyenkor soha nem az a kérdés, hogy milyen az otthonod, hanem hogy mi a munkád: ennek megfelelő környezetet mutass magadról! Még mindig jobb egy egyszerű, üres falfelület, mint a háttérben lévő ruhakupac vagy videókonferenciához nem edzett házi kedvenc.

Ha megteheted, válassz tartós és minőségi anyagokat! Egy minőségi tömörfa asztal képes akár több generációt is kiszolgálni, és mindezt úgy, hogy semmit nem veszít eleganciájából, megjelenéséből. A tömörfa bútorok készülhetnek más-más fából, amelyek megannyi különböző hangulattal tölthetik meg a helyiséget.

Amennyiben modern, minimál környezetben alakítod ki home office-od, a magas minőségű HPL borítású íróasztalok közül válogass, a felület hő-, vegyszer-, valamint karcállósága nagyságrendekkel nagyobb lesz laminált lapos társaikénál.

Egy visszafogott, de mégis izgalmas home office igazán motiváló a munkában, bátran játsszunk a falszínekkel, de tartsuk szem előtt, hogy túl vibráló színek hosszú távon inkább frusztrálóak, mint élénkítőek. Dekorációnál a kevesebb több elvet kövesd, kerüld a tükröződő falfelületeket!

Míg más enteriőrökben előszeretettel alkalmazunk tükröket, de a home office-ban könnyen elterelheted a figyelmed a munkáról.

És hogy milyen lesz a jövő home office munkaállomása? A digitalizáció rohamos fejlődésének következtében a jövő home office-a valószínűleg egy laptop lesz a hónunk alatt. De mindaddig, amíg ez be nem következik minden szektorban, könnyen lehet, hogy a család több tagja is otthonról dolgozik egy időben. Ahhoz, hogy zavartalanul tudjatok a munkátokra koncentrálni egymás mellett, többféle akusztikai megoldást alkalmazhatsz otthonodban. A mai akusztikai falfestékek, szövetes vagy perforált falpanelek, paravánok, bútorok és ezek egyidejű kombinációja gyakorlatilag a korlátlan lehetőségek világa. Lakossági szinten is alkalmazhatóak, a falpaneleket szerelheted mennyezetre, falra vagy akár a padlóra is, az akusztikai bútorok minimalista, izgalmas formaviláguk jól illeszkedik sokfajta stílusú enteriőrhöz. Az akusztikus fotelekben ülve egy négyzetméteren kizárhatod a világot, és világ zaja sem szűrődik be.

Ez is érdekelhet:

Hét aranyszabály arra az esetre, ha otthonról kell dolgozni

Nemcsak vészhelyzetben, egyéb alkalmakkor is alakulhat úgy, hogy a home office a megoldás, ráadásul napjainkban sokak eleve így dolgoznak.

(Fotók: Unsplash)

munka | tanácsok | hatékonyság | trükkök | tippek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom