Close
Ilyen módszertanokon alapszik a projektmenedzsment

Ilyen módszertanokon alapszik a projektmenedzsment

A közös cél eléréséért tett erőfeszítések már évezredek óta jelen vannak az emberiség történetében. A projektmenedzsment maga tehát szinte a civilizáció kezdete óta az életünk része. A korai projektmenedzsment alapjai azonban csak a 20. században jelentek meg, ekkor került sor ugyanis az eljárások összegyűjtésére és rendszerezésére.

A projektmenedzsment módszertan fogalma

A projektmenedzsment az erőforrások tervezésével és irányításával foglalkozik. Célja nem más, mint az, hogy előre meghatározott idő- és költségkereteken belül a projektben kijelölt cél sikeresen teljesüljön. A módszertan részeként azok a folyamatok és leírások értendők, amelyek egy egységes megközelítéssel tekintenek a megvalósításra. Az ezekkel kapcsolatos ismeretek elsajátításában a Szinergia Kft. projektmenedzsment képzés modulja lehet hasznos.

Minden módszertan tulajdonképpen egy keret, amely iránymutatással szolgál a projektben felmerülő feladatok megoldására, a közös munkára és a kommunikációra. Jelenleg 3 féle megközelítés létezik, ezek a vízesés modell, az iteratív, valamint az agilis megközelítés. Mindegyik más és más iparágakban hasznos, így egyikről sem mondhatjuk azt, hogy jobb, mint a másik. Hiszen nem jobb, csak merőben más.

A projektmenedzsment főbb módszertanai

A vízesés modell több, egymást követő lépésből tevődik össze. Kizárólag akkor kerülhet sor egy lépésre, ha az előző már befejezésre került. Ezért ennél a modellnél kiemelt szereppel bír a tervezés, hiszen ez alapvetően határozza meg a projekt sikerességét.

Az iteratív modell a különböző, időközben jelentkező változásokat is tudja kezelni, hiszen a teljes folyamat 4 ismétlődő feladatból áll. Ez az úgynevezett PDCA ciklus, amely a tervezés, a cselekvés, az ellenőrzés és a beavatkozás lépéseit foglalja magában. Célja nem más, mint a termékek és a folyamatok ellenőrzése és a fejlesztése, amely az előbbi modellnél jóval rugalmasabb keretet ad.

Az agilis megközelítés az együttműködést, az ügyfélelégedettség növelését és a fejlesztést tartja fontosnak, akár szervezeti, akár pedig projektszintű működésről van szó. Minden esetben az ügyfelek igényeiből indul ki, ezen alapszik a vízió, majd az ennek az elérését megvalósító terv. Akkor érdemes emellett a megközelítés mellett letenni a voksot, ha újszerű technológiával és váltakozó környezettel kapcsolatban kell megoldást kínálni.

Ezért fontos a megfelelő módszer kiválasztása

Minden esetben az aktuális projekthez leginkább illeszkedő módszert kell megtalálni, és sikerrel alkalmazni. Ahhoz azonban, hogy a választás sikeres legyen, érdemes tisztában lenni mind a három módszer ismérveivel, azok előnyeivel és hátrányaival. Így minden projekttel kapcsolatban egyszerű dönteni egyik vagy másik megközelítés mellett.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram