Close
Ilyen a valódi folyékony kenyér – Sörkészítés környezettudatosan

Ilyen a valódi folyékony kenyér – Sörkészítés környezettudatosan

Sok statisztikát olvasni arról, hogy a vásárolt kenyerek hány százaléka landol szárazon a kukában. A túlfogyasztás akár ebben is mérhető. Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de már az ötlet is nagyszerű: a világon egyre több kisüzemi sörfőzde döntött úgy, hogy a környezettudatosság jegyében felhasználják a maradék kenyeret, és akár az ókori babiloniak, malátát helyettesítenek vele egyes főzeteiknél.

Tényleg nem kell valami óriási, sosem látott innovációt gondolni a történet mögé, csupán bátorságot és kreativitást. Ha már olyan komponensek, mint a fehércsokoládé vagy a mangópüré nem idegenek a sörfőzdékben, miért ne hívnák vendégül a kenyeret, ami már az ókori Mezopotámiában is megszokott söralapanyagnak számított?

Az első márka, ami nagy sajtóvisszhangot kapott, az angol Wold Top főzde Toast Ale-je, akik vannak olyan jó fejek, hogy receptúrájukat mindenkivel meg is osztják. Ezzel pedig másokat is arra sarkallhatnak, hogy ne csak zsemlemorzsának gyűjtsék a kenyérmaradékot.

A Toast Ale-nél a közeli szendvicskészítő üzem megmaradt serclijeiből főzik a díjnyertes söröket.

APA, IPA, lager és Session IPA is készül, nem beszélve a különleges kollaborációkról, amelyekhez várják a maradékkenyér-felajánlásokat is.

Szintén angol cég a Crumbs Brewing, amely kézműves pékségből kapja a maradék morzsát, és főzetenként mintegy 150 kg kenyeret használnak fel. Ezzel a maláta negyedét helyettesítik. A rozskenyérből rozsos sör készül, a tradicionális élesztős veknikből egy élesztősebb verzió, de egy duplán tudatos sörrel is büszkélkedhetnek: a pékségben elérhető kávé zaccát is hozzáadják az egyik főzetükhöz, amiből porter típusú sör készül.

A reinkarnáció valós és létezik! – állítja a torontói Been a Slice társulás is, amely egy reklámügynökség és Kanada legnagyobb ételmentő szervezete, a Second Harvest összeborulásából alakult. Limitált példányszámú, maradék kenyér felhasználásával főzött sört főztek 2018 novemberére, hogy aztán a torontói vendéglők és pubok lértékesítsék azt, egyszersmind hirdetve az újrafelhasználást, a pazarlás megállítására való törekvést is. Sőt, hasonló pop-up jellegű akciókért nem is kell Kanadáig mennünk, az osztrák Gusswerk Brauhaus is kooperált már a Sparral kenyérsör készítése érdekében.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Been a Slice, Crumbs Brewing, Toast Ale)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom