Close
Ilyen a valódi folyékony kenyér – Sörkészítés környezettudatosan

Ilyen a valódi folyékony kenyér – Sörkészítés környezettudatosan

Sok statisztikát olvasni arról, hogy a vásárolt kenyerek hány százaléka landol szárazon a kukában. A túlfogyasztás akár ebben is mérhető. Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de már az ötlet is nagyszerű: a világon egyre több kisüzemi sörfőzde döntött úgy, hogy a környezettudatosság jegyében felhasználják a maradék kenyeret, és akár az ókori babiloniak, malátát helyettesítenek vele egyes főzeteiknél.

Tényleg nem kell valami óriási, sosem látott innovációt gondolni a történet mögé, csupán bátorságot és kreativitást. Ha már olyan komponensek, mint a fehércsokoládé vagy a mangópüré nem idegenek a sörfőzdékben, miért ne hívnák vendégül a kenyeret, ami már az ókori Mezopotámiában is megszokott söralapanyagnak számított?

Az első márka, ami nagy sajtóvisszhangot kapott, az angol Wold Top főzde Toast Ale-je, akik vannak olyan jó fejek, hogy receptúrájukat mindenkivel meg is osztják. Ezzel pedig másokat is arra sarkallhatnak, hogy ne csak zsemlemorzsának gyűjtsék a kenyérmaradékot.

A Toast Ale-nél a közeli szendvicskészítő üzem megmaradt serclijeiből főzik a díjnyertes söröket.

APA, IPA, lager és Session IPA is készül, nem beszélve a különleges kollaborációkról, amelyekhez várják a maradékkenyér-felajánlásokat is.

Szintén angol cég a Crumbs Brewing, amely kézműves pékségből kapja a maradék morzsát, és főzetenként mintegy 150 kg kenyeret használnak fel. Ezzel a maláta negyedét helyettesítik. A rozskenyérből rozsos sör készül, a tradicionális élesztős veknikből egy élesztősebb verzió, de egy duplán tudatos sörrel is büszkélkedhetnek: a pékségben elérhető kávé zaccát is hozzáadják az egyik főzetükhöz, amiből porter típusú sör készül.

A reinkarnáció valós és létezik! – állítja a torontói Been a Slice társulás is, amely egy reklámügynökség és Kanada legnagyobb ételmentő szervezete, a Second Harvest összeborulásából alakult. Limitált példányszámú, maradék kenyér felhasználásával főzött sört főztek 2018 novemberére, hogy aztán a torontói vendéglők és pubok lértékesítsék azt, egyszersmind hirdetve az újrafelhasználást, a pazarlás megállítására való törekvést is. Sőt, hasonló pop-up jellegű akciókért nem is kell Kanadáig mennünk, az osztrák Gusswerk Brauhaus is kooperált már a Sparral kenyérsör készítése érdekében.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Been a Slice, Crumbs Brewing, Toast Ale)

sörfőzés | környezettudatos | folyékony kenyér | sör | sörkészítés

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram