Minden tériszonyos rémálma történt egy kínai felhőkarcolóval

Pontosan az a fajta félelem vált valóra, amire a nem tériszonyosok azt mondják, hagyd már, ilyen sose történik. És mégis.

Kiürítették a dél-kínai Sencsen egyik emblematikus felhőkarcolóját kedd délután,

miután az épület egyelőre ismeretlen okból inogni kezdett,

adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A sencseni katasztrófavédelmi hivatal beszámolója szerint kedden arról kaptak jelentéseket, hogy a húsz évvel ezelőtt épült SEG Pláza imbolyog.

A 79 emeletes épület magasságát tekintve megközelíti a New York-i Empire State Buildinget.

A hivatal vizsgálja az esetet, ám azt már kizárták, hogy az épület mozgását földrengés okozta volna, mert nem regisztráltak akkor földmozgást a városban. A helyi időjárás-jelentés szerint a szélerősség Sencsenben ekkor óránként 27 kilométeres sebességű volt, ami szintén nem valószínű, hogy megingathatná a toronyházakat.

A SEG Pláza Sencsen ötödik legmagasabb épülete, és a világ legnagyobb elektronikai alkatrészeket áruló bazárjának központjában helyezkedik el. A kínai közösségi médiában közzétett felvételeken sok embert lehet látni, ahogyan szaladnak kifelé a toronyházból vagy sikoltozva nézik az imbolygást, de sérültekről vagy vagyoni kárról szerencsére nincs szó.

Li Csien-hszin, a Kínai Építéstudományi és Ipari Vállalat vezető mérnöke a Shenzhen Special Zone Daily-nek nyilatkozva úgy véli, hogy a jelenséget "véletlenszerű frekvencia-egybeesés, vagyis rezonancia" okozhatta. A SCMP rámutatott:

szakértők szerint ritka, hogy egy épület olyan mértékben megremegjen, hogy az emberek számára érzékelhető legyen.

Az épület újranyitásának tervezett időpontjáról egyelőre nem adtak hírt, ami talán nem is csoda; most sokaknak egy kicsit megingott a felhőkarcolókba vetett bizalma.

Hogy a felhőkarcoló mikor nyílik ki újra, még nem tudni, ellenben az biztos, hogy újra kitárják a Liszt Ferenc repülőtér egyes termináljának kapuit, csakúgy, mint a brit pubok, színházak, mozik és múzeumok belső tereinek ajtajait.

(Fotók: Getty, forrás: MTI)

sencsen | shenzhen | imbolygás | felhőkarcoló | város

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom