Close
Minden tériszonyos rémálma történt egy kínai felhőkarcolóval

Minden tériszonyos rémálma történt egy kínai felhőkarcolóval

Pontosan az a fajta félelem vált valóra, amire a nem tériszonyosok azt mondják, hagyd már, ilyen sose történik. És mégis.

Kiürítették a dél-kínai Sencsen egyik emblematikus felhőkarcolóját kedd délután,

miután az épület egyelőre ismeretlen okból inogni kezdett,

adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A sencseni katasztrófavédelmi hivatal beszámolója szerint kedden arról kaptak jelentéseket, hogy a húsz évvel ezelőtt épült SEG Pláza imbolyog.

A 79 emeletes épület magasságát tekintve megközelíti a New York-i Empire State Buildinget.

A hivatal vizsgálja az esetet, ám azt már kizárták, hogy az épület mozgását földrengés okozta volna, mert nem regisztráltak akkor földmozgást a városban. A helyi időjárás-jelentés szerint a szélerősség Sencsenben ekkor óránként 27 kilométeres sebességű volt, ami szintén nem valószínű, hogy megingathatná a toronyházakat.

A SEG Pláza Sencsen ötödik legmagasabb épülete, és a világ legnagyobb elektronikai alkatrészeket áruló bazárjának központjában helyezkedik el. A kínai közösségi médiában közzétett felvételeken sok embert lehet látni, ahogyan szaladnak kifelé a toronyházból vagy sikoltozva nézik az imbolygást, de sérültekről vagy vagyoni kárról szerencsére nincs szó.

Li Csien-hszin, a Kínai Építéstudományi és Ipari Vállalat vezető mérnöke a Shenzhen Special Zone Daily-nek nyilatkozva úgy véli, hogy a jelenséget “véletlenszerű frekvencia-egybeesés, vagyis rezonancia” okozhatta. A SCMP rámutatott:

szakértők szerint ritka, hogy egy épület olyan mértékben megremegjen, hogy az emberek számára érzékelhető legyen.

Az épület újranyitásának tervezett időpontjáról egyelőre nem adtak hírt, ami talán nem is csoda; most sokaknak egy kicsit megingott a felhőkarcolókba vetett bizalma.

Hogy a felhőkarcoló mikor nyílik ki újra, még nem tudni, ellenben az biztos, hogy újra kitárják a Liszt Ferenc repülőtér egyes termináljának kapuit, csakúgy, mint a brit pubok, színházak, mozik és múzeumok belső tereinek ajtajait.

(Fotók: Getty, forrás: MTI)

kína | felhőkarcoló | imbolygás | shenzhen | sencsen

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Mostantól nemcsak a poggyászok, hanem az utasok súlyát is leméri ez a légitársaság

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram