Ezért akarják Indonéziában elköltöztetni a fővárost

Elég ritkán esik meg, hogy egy ország lecseréli a fővárosát, Indonézia esetében azonban nyomós érvek szólnak a váltás mellett.

Joko Widodo államfő tervei szerint át kell helyezni a fővárost, Jakarta helyett tehát új helyszínt kell találni. Jelenleg az illetékes miniszterektől várják a javaslatokat, a hírek szerint leginkább a szigetcsoport keleti része jöhet számításba. Az új fővárosnak mindenképpen tükröznie kell Indonézia identitását, csakis modern, nemzetközi szintet képviselő településekben gondolkodnak.

A jelenlegi főváros, Jakarta lakossága nagyjából tízmillió fő, ehhez jön még hozzá további hárommillió az agglomerációból, végeredményben eszméletlenül zsúfolttá téve a települést. Akad a világban néhány nagyváros, ahol gyakran alakulnak ki óriási közlekedési dugók, ám ezen a téren itt a legszörnyűbb a helyzet. A dugók évente több milliárd dolláros veszteséget okoznak a gazdaságnak.

Ám nem a zsúfoltság az egyetlen oka a tervezett költözésnek.

Jakarta gyakorlatilag folyamatosan süllyed. A város alacsonyan fekvő területen – a város negyven százaléka tengerszint alatt – helyezkedik el, az északi részei pedig 2,5 métert süllyedtek az elmúlt tíz évben. A különböző tanulmányok szerint 2050-re bizonyos területek teljes egészében víz alá kerülhetnek.

Ennek ismeretében nem csoda, hogy az új fővárossal szemben az is fontos elvárás, hogy minél kevésbé legyen kitéve hasonló veszélyeknek. Olyan területet keresnek, ami a lehető legbiztonságosabb, ugyanakkor nincs túl messzire a tengerparttól.

Egy ilyen költözés persze nem megy egyszerűen, a tervek szerint a folyamat akár tíz évig is elhúzódhat, a költségeket pedig most kezdik el vizsgálni.

A helyiek egyelőre kissé szkeptikusak a dologgal kapcsolatban, egyesek szerint nem is lesz az egészből semmi. Az kétségtelen, hogy már évtizedek óta tervezgetik ezt a lépést, ám a zsúfoltság és az emelkedő vízszint miatt előbb-utóbb tényleg lépnie kell a kormányzatnak.

A váltást az sem könnyíti meg, hogy Indonézia 265 milliós lakosságának hatvan százaléka Jáva szigeten él, ott összpontosul a gazdasági és a politikai hatalom, illetve a nemzeti kulturális identitás is ott a legerősebb. Az elszakadás tehát nem lesz könnyű, ám az egyik potenciális jelölt, Palangkaraya (a borneói Középső-Kalimantán tartományban) vezetése igencsak bizakodó; már elő is készítették a terepet az új főváros fogadására.

Ez is érdekelhet:

Indonézia teljes érzelemvilágát átnyújtja ez a videó

Joshua Cowan öt hetet töltött el a gyönyörű országban. Nemcsak a megkapó természeti csodákat filmezte le, hanem a helyi törzsek tagjaival is beszélgetett.

(Képek: Getty Images)

jakarta | főváros | túlzsúfolt | indonézia | közlekedési dugó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom