Habár az októberi rekordinflációhoz képest az adatok alapján márciusban enyhült infláció, még mindig döbbenetes árak vannak. Egy új statisztikából pedig kiderült, mely három termék dobja meg durván az áremelkedést.
Az Eurostat előzetes adatai szerint márciusban 6,9 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a februári 8,5 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt. Az elemzői várakozások átlagában 7,1 százalék szerepelt márciusra.
Az euróövezetben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban februárhoz képest, amikor kisebb, 0,8 százalékos emelkedést jegyeztek fel.
Az éves árindex növekedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek drágulása járult hozzá: 15,4 százalék volt az emelkedés a februári 15 százalék után.
A nem energiaipari cikkek drágulása 6,6 százalékra lassult éves szinten a februári 6,8 százalékról, ugyanakkor a szolgáltatásoké 5 százalékra gyorsult márciusban a februári 4,8 százalékról. Az energiaárak 0,9 százalékkal csökkentek tavaly márciussal összevetve, míg februárban még 13,7 százalék volt az éves szintű emelkedés.
Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,7 százalék volt márciusban a februári 5,6 százalék után.
(Fotók: Unsplash)
infláció | eu | áremelkedés | drágulás | EurópaHáromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain
Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!