Close
Háromszáz éves rezidencia alakult át látványos építészeti irodává

Háromszáz éves rezidencia alakult át látványos építészeti irodává

Az épület a pusztulás elől menekült meg, ma pedig régi pompájában tündököl.

Az iráni székhelyű Polsheer építészei egy háromszáz éves épületet alakítottak át irodává úgy, hogy az ikonikus létesítmény kulturális örökségét helyreállították.

Az épületben korábban lakások voltak, az építésziroda 1996-ban vásárolta meg. A házat az utolsó pillanatban mentették meg az építészek, a kulturális örökség megőrzéséért pedig UNESCO-díjat is nyertek.

A Polsheer House három iráni történelmi-művészeti időszak építészetének sajátosságait viseli magán.  A ház déli szárnya a legrégebbi, több mint háromszáz éves. Az északi szárny az úgynevezett zand korszak örökségét hirdeti kétszázötven évvel ezelőttről, a keleti szárnyon pedig a gajar korszak százötven-kétszáz éves motívumai lelhetők fel.

Az épület minden egyes négyzetcentimétere lenyűgöző: egy nagy, kereszt alakú szobában csodálatos festménygyűjtemény is helyet kapott, a mennyezetet gazdag stukkók díszítik, a szobák mindegyike elegáns ajtóval és ablakokkal rendelkezik.

Izgalmas újjászületéseknek lehetünk szemtanúi Budapesten is. Olasz belsőépítésziroda, a milánói Lissoni & Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében kel ismét életre a pesti belváros három értékes műemléképülete.

(Forrás: Designboom, fotók: Polsheer Architects)

építészet | irán | építésziroda

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram