Ilyen a koktél, amiből kettőt iszol, és már nem tudod kimondani a nevét

Ha valamiből, hát koktélkultúrából jó sokáig hiányt szenvedtünk itt, Európa keletibb felén. Most viszont már alig-alig találunk igényes bisztrót vagy bárt saját koktéllap nélkül – ráadásul nemcsak az untig ismételt mojitót vagy pina coladát, hanem izgalmas, merész kombinációkat is egyre gyakrabban látunk rajtuk. Most épp a Pharmából csíptünk el egy príma receptet.

Augusztusban múlt három éve, hogy a Kazinczy és a Dob utca sarkán megnyitott a Pharma Bar. A koncepció a kezdetektől ugyanaz:

fókuszba helyezni fűszer- és gyógynövényeket, különleges gyümölcsöket és széles italválasztékot úgy, hogy azt közben a molekuláris gasztronómia elemeivel is vegyítik.

Így lehet az, hogy Los Péter és Pető Lajos csináltak már jeget csirkelevesből, amit aztán ginnel, korianderrel és kókusztejjel kevertek ki, és mixeltek felturbózott Old Fashioned koktélt

kacsazsírral érlelt whiskeyből, mellé pedig kínáltak kacsatöpörtyűt olvasztott csokiba forgatva, liofilizált meggyel megszórva.

Itt nem ritka, hogy a kiindulási pont egy étel: desszeretet és főételeket is rendszeresen átültetnek italokba, fűszerekkel, csírákkal és ehető virágokkal együtt. A koncepciót pedig még tovább erősíti, hogy a Budapestnek már megannyi klassz étterembrandet alkotó Laki Eszti dizájnban a Pharmából is kihozta a maximumot.

A hely kicsi, de épp ezért otthonos – jó, ha tizen elférnek kényelmesen. Teszteltük, milyen egy igazi klasszikus, Pharma-módra.

Így született meg a japán Old Fashioned

Az Old Fashioned először az 1880-as években tűnt fel a Louisville-ben található Pendennis Clubban. Eredetileg bourbonból készült, ma már rye whiskeyből és brandyből is csinálják – ez utóbbi Wisconsinra jellemző, Brandy Old Fashionednek is szokták nevezni. Az viszont biztos, hogy ha tökéletesen akarjuk elkészíteni, meglehetősen időigényes: az italba kerülő cukrot ugyanis nem egyszerű feladat a jéghideg italban elkeverni.

Old Fashioned a Pharma Barból

Az Itsukushima Shrine egy ízig-vérig japán stílusú koktél, de egy klasszikus Old Fashioned a kiindulási pontja. Hogy hogyan készül ez az érdekes ital?

Hozzávalók:

  • 1 dash/2-3 csepp Tokio bitter (Matcha tea alapba az alkohol mellett mandula, és többféle gyógy- és fűszernövény kerül, titkos receptúra szerint)
  • 2 cl házi mandulaszirup
  • 1 cl yuzu, azaz japán citrom
  • 5 cl Nikka from the barrel whiskey
  • jég
  • friss marinált gyömbér
  • kígyóuborka
  • rózsaborssal és feketeborssal megszórva

A durva jégre rátöltjük a mandulaszirupot, a Tokio bittert, a yuzut és a Nikka whiskeyt, majd összekeverjük. A koktél mellé kiegészítő falatként rózsa- és feketeborssal fűszerezett uborkát, és marinált gyömbért adunk.

Ha inkább az budapesti éjszakában kóstolnád meg, irány a Pharma Bar!

(Fotó: Gyana Dániel)

Kazinczy utca | nagy sztori | daiquiri | koktél | Pharma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom