Close
Ilyen a koktél, amiből kettőt iszol, és már nem tudod kimondani a nevét

Ilyen a koktél, amiből kettőt iszol, és már nem tudod kimondani a nevét

Ha valamiből, hát koktélkultúrából jó sokáig hiányt szenvedtünk itt, Európa keletibb felén. Most viszont már alig-alig találunk igényes bisztrót vagy bárt saját koktéllap nélkül – ráadásul nemcsak az untig ismételt mojitót vagy pina coladát, hanem izgalmas, merész kombinációkat is egyre gyakrabban látunk rajtuk. Most épp a Pharmából csíptünk el egy príma receptet.

Augusztusban múlt három éve, hogy a Kazinczy és a Dob utca sarkán megnyitott a Pharma Bar. A koncepció a kezdetektől ugyanaz:

fókuszba helyezni fűszer- és gyógynövényeket, különleges gyümölcsöket és széles italválasztékot úgy, hogy azt közben a molekuláris gasztronómia elemeivel is vegyítik.

Így lehet az, hogy Los Péter és Pető Lajos csináltak már jeget csirkelevesből, amit aztán ginnel, korianderrel és kókusztejjel kevertek ki, és mixeltek felturbózott Old Fashioned koktélt

kacsazsírral érlelt whiskeyből, mellé pedig kínáltak kacsatöpörtyűt olvasztott csokiba forgatva, liofilizált meggyel megszórva.

Itt nem ritka, hogy a kiindulási pont egy étel: desszeretet és főételeket is rendszeresen átültetnek italokba, fűszerekkel, csírákkal és ehető virágokkal együtt. A koncepciót pedig még tovább erősíti, hogy a Budapestnek már megannyi klassz étterembrandet alkotó Laki Eszti dizájnban a Pharmából is kihozta a maximumot.

A hely kicsi, de épp ezért otthonos – jó, ha tizen elférnek kényelmesen. Teszteltük, milyen egy igazi klasszikus, Pharma-módra.

Így született meg a japán Old Fashioned

Az Old Fashioned először az 1880-as években tűnt fel a Louisville-ben található Pendennis Clubban. Eredetileg bourbonból készült, ma már rye whiskeyből és brandyből is csinálják – ez utóbbi Wisconsinra jellemző, Brandy Old Fashionednek is szokták nevezni. Az viszont biztos, hogy ha tökéletesen akarjuk elkészíteni, meglehetősen időigényes: az italba kerülő cukrot ugyanis nem egyszerű feladat a jéghideg italban elkeverni.

Old Fashioned a Pharma Barból

Az Itsukushima Shrine egy ízig-vérig japán stílusú koktél, de egy klasszikus Old Fashioned a kiindulási pontja. Hogy hogyan készül ez az érdekes ital?

Hozzávalók:

  • 1 dash/2-3 csepp Tokio bitter (Matcha tea alapba az alkohol mellett mandula, és többféle gyógy- és fűszernövény kerül, titkos receptúra szerint)
  • 2 cl házi mandulaszirup
  • 1 cl yuzu, azaz japán citrom
  • 5 cl Nikka from the barrel whiskey
  • jég
  • friss marinált gyömbér
  • kígyóuborka
  • rózsaborssal és feketeborssal megszórva

A durva jégre rátöltjük a mandulaszirupot, a Tokio bittert, a yuzut és a Nikka whiskeyt, majd összekeverjük. A koktél mellé kiegészítő falatként rózsa- és feketeborssal fűszerezett uborkát, és marinált gyömbért adunk.

Ha inkább az budapesti éjszakában kóstolnád meg, irány a Pharma Bar!

(Fotó: Gyana Dániel)

Pharma | nagy sztori | bár | koktél | ital

FOLYTASD EZZEL

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Hét karácsonyi süteményt is készíthetsz egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram