Close
Olyan lélegzetelállító kilátó épül Izlandon, amiért a fél világ megrohamozza majd az országot

Olyan lélegzetelállító kilátó épül Izlandon, amiért a fél világ megrohamozza majd az országot

Bjólfur konzolos gyűrű formájú kilátója zseniális látványt nyújt majd az izlandi fjordra.

Az Esja Architecture és az Arkibygg Arkitektar építészeti stúdió kollaborációjából születik meg az a gyűrű alakú kilátó, amely hatszázötven méter magason, a Bjólfur-hegy lejtőin fekszik majd.

A különleges építménynek köszönhetően a fjord valóban a lábaink előtt heverhet.

A kilátót úgy tervezték, hogy tökéletes panorámát biztosítson a Seydisfjordur városát körülvevő tájra, miközben egy jellegzetes építészeti remekmű is egyben.

Nevét a fjord első telepesének tulajdonában lévő viking gyűrűről kapja

és tényleg 360 fokos kilátást biztosít az oda érkezőknek.

A látvány minden irányban lenyűgöző lesz: a környező meredek hegyekre, a keskeny völgyre, a végtelen vízesésekre és a gyönyörű városra egyaránt lepillanthatnak a kirándulók. A belső íven futó padsor pedig lehetővé teszi azt is, hogy a látogatók a kilátó bármelyik pontján megpihenjenek és gyönyörködjenek a tájban,

akár egy múzeumban a legszebb műalkotásokban.

A 32 méter átmérőjű sétánykilátót konzolokkal fogják rögzíteni, belsejében egy padrendszert építenek ki, a korlátokat vörösfenyőből és rozsdamentes acélból készítik el.

A tervek szerint a kilátót 2024-ben adják át.

Az időjárástól függően lesz csak látogatható; ha havazás, jégeső, vagy erős szél uralja az időt, azonnal lezárják. Egyelőre azt tervezik, hogy csak nyári időszakokra nyitják meg. Izland gyakran szélsőséges időjárása miatt a kivitelezést is gyorsan kell megvalósítani, a projektbe helyi vállalkozókat is bevonnak majd, akik jól ismerik a terepet és a kihívásokkal teli körülményeket is.

(Forrás és fotók: Dezeen)

izland | építészet | kilátó | fjord | sétány

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram