Close
Jelentős járatkorlátozásokat vezet be Európa harmadik legnagyobb reptere a globális felmelegedés miatt

Jelentős járatkorlátozásokat vezet be Európa harmadik legnagyobb reptere a globális felmelegedés miatt

A holland kormány a héten történelmi bejelentést tett, miszerint a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében korlátozzák a Schiphol repülőtérre érkező járatok számát.

A Schiphol a londoni Heathrow és a párizsi Charles de Gaulle után Európa harmadik legnagyobb repülőtere. A mostani döntés értelmében 2023-tól évi négyszáznegyvenezer járatra csökken a forgalma, ez tizenegy százalékos visszaesést jelent a 2019-es, pandémia előtti adatokhoz képest.

A holland kormány az intézkedéstől azt várja, hogy csökkentse mind a zajterhelést, mind pedig a nitrogén-oxid-szennyezést.

Az európai légi közlekedési szövetség (ACI Europe) felemelte a hangját a lépés ellen, úgy véli ugyanis, hogy az gazdasági károkat okoz. Hangsúlyozzák:

elkötelezettnek tartják magukat a fenntartható légi közlekedés mellett, azonban nem támogatják az ún. klímapopulizmust.

A IATA, vagyis a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségtől szintén szót emelet az intézkedés ellen, úgy vélik, hogy ezzel a holland kormány nem éri el a kitűzött környezetvédelmi célokat, viszont helyrehozhatatlan károkat okoznak a munkahelyeket és a jólétet tekintve.

Az IATA fontosnak tartja a szén-dioxid-kiegyenlítést és azt, hogy fenntartható légi üzemanyagot fejlesszen ki a légi közlekedési szektor számára, de a járatok számának csökkentését nem támogatja. Az iparági szereplőkkel szemben a Greenpeace üdvözölte a döntést, a szervezet évek óta hangsúlyozta a schipholi járatok csökkentésének szükségességét.

Mint ismert, 1990 és 2016 között az Európai Unió és az Egyesült Királyság légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátása megkétszereződött. Az üvegházhatású gázok kibocsátását negyvenöt százalékkal kell csökkenteni 2030-ig, ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5 fokra korlátozzuk.

Nem ez volt a holland repülőteret érintő egyetlen meglepő döntés. A nyári szezonban a Schiphol maximálja a repülőtérről induló utasok számát, hogy megbirkózzanak a hosszú sorokkal és azzal a problémával, hogy emiatt az emberek az utóbbi időben tömegesen késték le a járataikat.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty) Images

globális felmelegedés | repülőtér | hollandia

FOLYTASD EZZEL

A romok közt modern bevásárlóközpontok és előkelő lakóházak nőnek: így támad fel a Közel-Kelet Párizsa

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram