Close
Ismerd meg Közép-Európa legtrendibb outdoor-édenkertjét, a Júliai-Alpokat!

Ismerd meg Közép-Európa legtrendibb outdoor-édenkertjét, a Júliai-Alpokat!

Itt egyszerre található meg a zord hegyvidéki vadság és a már-már túlzásba vitt alpesi nyugalom. A Júlia-Alpok egykor szinte csak a raftingról volt híres, de időközben Európa egyik legtrendibb outdoor-paradicsomává vált.

Bovec, a Júliai-Alpok központja az elmúlt években egyre népszerűbb hely. Tíz éve még csak a vadvízi sportok szerelmesei, a kajakosok, a raftingosok és a kanyoningnak hódolók látogatták, ám ez mára teljesen megváltozott. Igaz, létezik még a hétvégi raftingturizmus is, de akik megértették a hely szellemiségét, rájöttek arra, hogy ami itt igazán csodás, az a hegyvidék és a mély völgyek csodás vadsága. Terepfutók, biciklisták és túrázók lepték el a Soca folyó völgyét, és a menedékházakban megszállók vagy sátorral túrázók inkább heteket töltenek itt, mint egy gyors hétvégét. És természetesen a spirituálisabb outdoor-turisták is megtalálták a völgyet, egyre több a jóga-retreat, a glamping.

Ez a változás jót tesz a völgynek, és igaz, hogy talán kevesebb pénzt hoz a konyhára, de a hiányt az újabb és újabb adrenalinlöketet hozó sportokkal gond nélkül betöltik a helyiek.

Jóga villámok között

Hogy mennyire megfér a legmodernebb spirituális jóga-digitális nomád vonal a legvadabb adrenalinőrülettel, arra jó példa, amikor legutóbb egy amerikai jógaoktató óráján vettem részt a boveci reptéren, miközben az égből pár méterrel mellénk potyogtak paplanernyővel a skydriverek, majd az óra végére megérkezett a híres boveci vihar is, mindenfelé villámok csapkodtak, úgyhogy az egyórás flow-t (így hívják a jógában történő folyamatos mozgást) végül a reptéri hangárban zártuk, sörrel, az ugráló paplanernyősökkel közösen.

Az Alpok–Adria-túra

A legjobb időszak erre kétségkívül a kora szeptember. A 750 kilométeres fiatal túraútvonal (ez nem egy újonnan épített túra, hanem a meglévő turistautakat kötötték össze egy gigantikus túrává) kétségkívül legszebb szakasza Szlovéniában van, és csak az vádoljon elfogultsággal, aki már bejárta. A túrát egy applikáció segítségével gyerekjáték leszervezni és végigjárni.

A túra legszebb szakasza a Trenta-völgyben, a türkizkék, iható tisztaságú Soca folyó mellett halad, leírhatatlanul gyönyörű öblökkel és partszakaszokkal csábítva egy pihentető fürdőre. A folyót átszelő kis fa függőhidak a völgy jelképeivé váltak. Senkinek nem kell megijednie ettől a túrától, a lényeg az esztétikai élvezet és a gyönyörű táj, kevés a szintemelkedés. Szóval ez nem hegymászás, hanem színtiszta gyönyör.

A tervek szerint a jövőben minden egyes szakaszon kijelölnek majd egy mágikus helyet, ahol a négy elem (a víz, levegő, tűz és a föld) harmóniája különlegesen erős. Erős a gyanúm, hogy ennek nagy része reklám, de manapság nagyon trendi dolog a spirituális cuccok és a természet egyvelege, és ezzel olyan nagyon nagy baj nincs is. Ezek a turisták – magamat is beleértve – soha nem fognak szemetet hagyni egy erdei tisztáson, és inkább távoznak a mások által otthagyott szeméttel, mint a sajátjukkal, ellentétben azért másokkal. Mert sajnos a paradicsomi állapotokkal rendelkező Soca-völgyben is látni azért elvétve sörösdobozt a folyóparton, és azt biztosan nem a helyiek tették oda…

Tehát még nem késő elindulni a túrára, sőt az év legszebb időszaka közeleg. Szállást kell foglalni például Bovec központjában, itt, vagy a Thirsty Riverben, ahol a legjobb söröket főzik.

Flyfishing

Ha valaki nem vágyik túrázni vagy jógázni, annak teremtették az egyre trendibb flyfishinget, amire a Soca-völgynél kedvezőbb helyet nagyon nehezen találunk, pláne nem Magyarországról hatórányi autózásra. A türkiz színű folyóban élnek a világ legfinomabb pisztrángjai, a márvány pisztrángok. Nagyon finom húsú hal, a legkisebb fogható méret hatvan centiméter, szóval nem kicsi, éppen ezért valódi trófea! Sokkal gyakoribb fogás a Rainbow, azaz szivárvány pisztráng, ami már 26 centiméteres nagyságtól elvihető, és hasonlóan finom.

Kifogni azonban nem egyszerű, mert nagyon harcos típus.Ha nem akarunk semmivel foglalkozni, csak élvezni ezt a különleges sportot, bízzuk a dolgot egy irodára. Lehet felszerelést bérelni, és megtanítják az alapokat is. A flyfisher tényleg sportol, ugyanis a jéghideg vízben kell mászni elég sokat, és egyfolytában dobálni a horgot. A horgász-szezon áprilistól október végéig tart, és csak engedéllyel űzhető.

Hegymászás minimális erőfesztéssel: a Júliai-Alpokban ez egyszerű, köszönhetően a sok hegyi hágónak, amit a szlovének kénytelenek voltak megépíteni, ha nem akartak elszigetelődni a világtól. És több tucatnyi birkával túrázni 2300 méteren, feledhetetlen élmény. A Mangart Szlovénia harmadik legmagasabb csúcsa, de nem kell a csúcsra törni, csak egy nagyon klassz hegyi szerpentinen felautózni a Mangart nyeregbe. Aki nagyon menő, az bringával teker fel ide. A 2200 méteren lévő nyeregből el kell indulni az olasz határ felé, és ott minél feljebb túrázni, majd egy idő után megtaláljuk a keskeny gerincen a birkákat.

Akik nagyon barátságosak, de azért a portréfotózáshoz el kell velük üldögélni egy-két órát, mire a bizalmukba fogadnak. Hasonló akcióra számíthatunk a Vrsc hágóban, ahol egy-két, vagy akár félórás túrázással már pazar helyekre érhetünk. Állítom, olyan hegyek ezek, amiket nemigen láthatunk a nyugat-európai Alpokban.

A hely varázsa, ha még nem hangsúlyoztam eléggé, hogy a legújabb trendek mellett a tradíciókat is erősen őrzik a helyiek. A hegyi házakban csak szlovén fogásokkal és szlovén sörökkel fogunk találkozni, és a legmenőbb fast food Bovec főterén is alapvetően szlovén konyhára épül. Itt árulják a világ legfinomabb grillezett erdei gombáját, grillezett burgonyával és polentával, a tejfölhöz hasonlító szósszal.

Bovec és a Júliai-Alpok titka tehát nem titok, a helyiek – akik már nem is annyira helyiek, mert rengeteg természetszerető őrült telepedett le itt –, nyitottak az újdonságokra, de azért ragaszkodnak a tradíciókhoz, és nagyon-nagyon védik a völgyet, a természeti adottságaikat. Úgy tűnik, egyelőre elkerülték a csapdát, hogy aprópénzre váltsák azt, amijük van, és ez eddig bejött nekik.

Ez is érdekelhet:

(A szerző fotóival)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom