Soha nem látott, magaskonyhás nordic–magyar fúziós est lesz Budapesten

A Michelin-csillagos dán Kadeau és az Innio étterem séfje meccsel egyet, avagy nordic–pannon kulináris petárdadurrogtatás lesz az Innióban. Ihász Zsolttal, az eseményt szervező Eatwell alapítójával beszélgettünk.

Az est az Innio étterem és az Eatwell közös szervezésében jött létre, utóbbi mögött áll a korábban a reklámszakmában dolgozó, majd a gasztronómia világába kalandozó Ihász Zsolt.

– "Mint az Eztkapdbe blog alapítója, úgy érzem, jó a rálátásom nemzetközi gasztronómiára, és szeretném ezt könnyebben elérhetővé tenni a budapesti közönség számára. Így közvetve a hazai gasztronómia nemzetközi hírnevét is előre viszem. Az eseményt szervező Eatwell jelenleg egy szerelemvállalkozás, és ha valaki valami szívből csinál, akkor abból rossz nem sülhet ki. Érdekes színfolt lesz ez a rendezvény Budapesten, hiszen évente maximum négy-hat külföldi séfet hívnak el hozzánk.

És hogy kik az est főszereplői?

Az egyikük a chilei Francisco "Pancho" Cardenas, aki Patagóniából származik fúziós házasságból, az édesapja ugyanis horvát. Az elmúlt tizenkét évben különböző országok konyháin dolgozott, és étkezési kultúrájukból merítve bővítette tudását. Az innen tanultak inspirálják ételeit és főzési filozófiáját.

Az utóbbi években a felkapott skandináv gasztronómia fellegvárában, Koppenhágában, a Kadeau étteremben dolgozik Nicolai Nørregaard sztárséf irányítása alatt.

Nørregaard (balra) és Cardenas

Bár fontos, hogy nem a Kadeau látogat Budapestre, hanem Pancho Cardenas, azért érdemes elmondani néhány dolgot erről az étteremről. Pancho munkahelye a tavalyi kulináris szaksajtó szerint a feltörekvő new nordic éttermek elitjébe közé tartozik. Bornholm szigetén volt az első éttermük, nemrég Koppenhágában is sikerült nyitniuk egy egységet, és telente az étterem Koppenhágába költözik. Kizárólag Bornholm szigetén fellelhető, előállítható alapanyagokból dolgoznak, évente nem kevesebb mint hét tonna élelmiszert tartósítanak a szigetről. A természetközeliség és lokalitás maximálisan fellelhető a főzési filozófiájukban.

Kommunikációs stratégiájuk része, hogy nem tesznek közzé ételfotókat, csak alapanyagokat, abban bízva, hogy még jobban felkeltik az emberek érdeklődését az ismeretlen iránt.

A négykezes gasztroest másik oszlopa az Innio étterem séfje, Tóth Szilárd. Az Inniót nagyon nem kell bemutatni, de álljon itt egy-két frissebb, 2017-es eredmény: Gault&Millau 15 pont, 2 szakácssapka, Dining Guide top 100: 42. hely, 80 pont. Kiemelkedő az organikus borválaszték, nincs sommelier, mert egy kicsit mindenki az. Nagyon figyelnek a legjobb minőségű alapanyagok használatára, és maximálisan törekednek a lokalitásra.

Étlapukon rendszeresen jelen vannak a régi ismert magyar ételek újragondolt változatai, hogy ezzel is tisztelegjenek a hagyományok előtt. Régebben inkább csak barfood jellegű ételeket szolgáltak fel, de ez mára már teljesen megváltozott, és szeretnék, ha ez az információ a köztudatba is beépülne.

Ilyeneket tud Tóth Szilárd

És akkor az Egy falat Patagónia – Egy falat Magyarország menüje:

  • Marhatea, gomba, fűszercsokor
  • Feketegyökér, marhaszív
  • Töltött káposzta
  • Aebleskiver
  • Csicsóka, csontvelő, ikra
  • Kacsamáj, körte, kelbimbó
  • Cigányka
  • Harcsa
  • Csicsóka parfé, méz, virágpor
  • Vér, csokoládé, citrom

A vacsora ára 35 000 Ft + 12,5% szervizdij, amely asztalfoglaláskor fizetendő. A foglalás csak előre fizetés esetén érvényes. A jegy nem visszaváltható, de átruházható.

Asztalfoglalás.

Ez is érdekelhet:

Miszter Mendezként rázza fel Bécset a magyar koktéljedi – Nagy Zoltán-interjú

A Boutiq Bar az a koktélbároknak, ami a Szimpla a romkocsmáknak, az origó, amihez mindenkinek mérnie kell magát. Nagy Zoltánnal ültünk le beszélgetni, hogy megkérdezzük, holt tart a Boutiq, és ki az a Mr. Mendez.

ikon étterem | eatwell | déf | magaskonyha | nordic konyha

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom