Ez a világ egyik legszebb autóútja, kár, hogy egyben a legveszélyesebb is

Ha a határ a csillagos ég, akkor a Pakisztánt Kínával összekötő Karakoram Highwayen lehetünk hozzá a legközelebb. A 4700 méteren haladó magashegyi út ugyanis két rekordot tart: itt található a világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye, és a föld legmagasabban jegyzett, aszfaltozott nemzetközi útja.

Pakisztán, Kína és India határvidékén terül el a – rendszerint tévesen – a Himalája részeként emlegetett óriási Karakorum-hegység, melyhez több mint hatvan, hétezer métert meghaladó hegycsúcs tartozik, a világ második legmagasabbját, a 8611 méteres K2-it is errefelé találjuk.

A vadregényes környék a hegyi kalandorok álma és zarándokhelye (főleg a hippikorszakban volt népszerű), mert a sarkvidékek után itt lehet felfedezni a legtöbb gleccsert, konkrétan a bolygó három leghosszabb gleccseréből az ezüst- és a bronzérmest.

A mérnöki teljesítmény miatt gyakran a világ nyolc csodája között megemlített magashegyi út Iszlamabad, vagyis Pakisztán fővárosa és a kínai Kashgar városa között teremt kapcsolatot.

Az ezerháromszáz kilométer hosszú szakaszból nyolcszáz tartozik a pakisztáni oldalhoz, az egyes részeken az ősi Selyemút nyomvonalát követő etapról pedig kiválóan látható az egyik legmagasabb hegycsúcs, a 8126 méterig nyúló Nanga Parbat.

Pakisztáni részről főként a katonaság bevonásával, 1959-ben kezdték el építeni. A nehezen és lassan haladó a munkálatok sajnálatos módon rengeteg áldozatot követeltek, az építkezés során főként földcsuszamlások és lezuhanások következtében a hivatalos adatok szerint több mint nyolcszáz pakisztáni és kb. kétszáz kínai munkás vesztette életét.

Húszévnyi kitartó munka eredményeként 1979-ben tették le végleg a szerszámot, bár a forgalomnak csak hét évvel később, 1986-ban adták át. Pontosan húsz esztendővel később döntöttek a tíz méterről harmincra történő kiszélesítés mellett a szállítási folyamatokat megkönnyítése érdekében, 2012-ben pedig két új híddal és öt alagúttal korszerűsítették.

A Karakorum-autóúton a tavaszi vagy a kora őszi időszakban érdemes végighajtani.

Télen lavinák zúdulhatnak rá, júliusban és augusztusban meg a heves monszunesőzések időnként földcsuszamlásokat okozhatnak több órára blokkolva a forgalmat, és akkor a politikai helyzetről nem is beszéltünk. A Kína és Pakisztán közti határátlépés csupán május eleje és december vége között lehetséges, de saját testi épségünk érdekében jobb, ha megvárjuk, amíg biztonságosabb körülmények között lehet végighajtani ezen a festői és különleges aszfaltcsíkon.

Ez is érdekelhet:

Szavakkal nehezen visszaadható kaland egy túra Patagóniában

Füstölgő hegyek, elképesztő gleccserek és lagúnák, bármikor a nyakunkba zuhanó hóvihar. Patagóniában az életet csak lelassulva értheti meg az ember. Élménybeszámoló.

kína | magashegyi út | hegység | pakisztán | világ legszebb útjai

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom