Close
A világ egyik legszebb helye, de a politika talán örökre tönkretette

A világ egyik legszebb helye, de a politika talán örökre tönkretette

Kasmír a nyolcvanas évekig kedvelt úti célja volt azoknak, akik a nyüzsgő turistagócpontoktól távoli csendes, de leírhatatlan szépségű helyeket akartak megismerni. Aztán közbeszólt a politika.

A Dal-tó egyik nagy szerelmese az a George Harrison volt, aki egyébként az indiai kultúra nagy szerelmese is volt, de az észak-nyugati indiai régió sok olyan értő, és a célpontért komoly kényelmetlenségeket is bevállaló utazó álma volt, akik tudták: egy olyan helyről van szó, ami semmilyen más vidékhez sem fogható.

Hogy ma miért inkább Balira megy mindenki?

Kasmírnak tengerpartja nincsen, de a természeti szépsége szinte páratlan: a Himalája hófödte csúcsai között smaragdzöldben ragyogó völgyek és kristálytiszta vizű tavak bújnak meg. A Dal-tón lévő hotelbárkák pedig olyan különleges fícsőrei voltak Kasmírnak, amilyenhez hasonló nem volt máshol a világon. Kasmír hanyatlását egyedül a vallás/politika okozza, a kettőt a muzulmán többségű tartomány esetében nem lehet szétválasztani. Immár több mint húsz éve folyamatosak a feszültségek a helyi muszlim lakosság és a hindu kormányerők között. Kasmír függetlenné szeretne válni, amiről viszont India hallani sem akar. A szomorú és folyamatos tragédiákkal teli valóságról viszont néha jó megfeledkezni, erre tökéletes eszköz ez a négyperces film az elveszett paradicsomról, Kasmírról.

(Képek: Getty Images)

india | kashmir | video

FOLYTASD EZZEL

Lebilincselő videó készült az emberek nélküli metropoliszról

Látványos videó mutatja meg, hogyan lett Isztambul két kontinens szerelemgyereke

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram