Close
Ezektől a hazai projektektől pozitívabban látjuk a jövőt

Ezektől a hazai projektektől pozitívabban látjuk a jövőt

A 2013-ban alapított Highlights of Hungary minden évben megtartott szavazása azért is különleges, mert a voksolásnál nem különböztet meg kategóriákat, hanem kurátorok támogatásával egy nagy kalapba gyűjti az esztendő kiugró és példaértékű sztorijait, legyen szó akár találmányról, színházi előadásról vagy egy közösségért rengeteget munkálkodó emberről. Átböngésztük az idei listát, és kiválasztottuk belőle azokat a kedvenceinket, melyektől nagyon sokat remélünk az előttünk álló években. 

MyFarm Harta

Friss, tápanyagdús, vegyszermentes hazait kínálnak közvetlenül a termelőtől a fogyasztónak. A kapcsolatot az online platform, bizalomépítés és transzparencia, például a 0–24-es online kamera biztosítja.

Az üzleti modell közösségifinanszírozás-alapú: a vevők előre bérelnek egy területet, ami azon megterem, azt kapják meg. A termelési és kiszállítási szolgáltatást veszik meg, és közösen vállalják az időjárási, termelési kockázatot. Az értékesítés tíz százalékát zöldség formájában jótékonyságra fordítódják. 2020-ra bővült a termékek sora, helyi gazdáktól füstölt árut és tojást is lehet rendelni.

PET Kupa

A 2013-ban indult PET Kupa célja a Tiszának és árterének megtisztítása az árvizek idején érkező műanyag hulladéktól, vagyis a PET-palackok áradattól. Különlegességét az adja, hogy a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen. A kezdeményezéshez az évek alatt hulladékgazdálkodási és vízügyi szakemberek, helyi közösségek, valamint közel kétezer eltökélt önkéntes csatlakozott. Ők a PET Kalózok, akik már nemcsak a Felső-Tiszán, hanem a Tisza-tónál, nemcsak nyáron, hanem télen is bevetésre készen állnak, ha a hulladékhelyzet úgy kívánja.

2019-ben rekord mennyiségtől, több mint harminchat tonna hulladéktól sikerült mentesíteni a folyót, aminek közel a fele újrahasznosításra alkalmas.

A PET Kupa sikerének titka, hogy egy olyan nehéz és veszélyes feladatot, amilyen a szemétszedés, szórakoztató, inspiráló csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá varázsol, ami után minden résztvevő garantáltan másképp viszonyul a saját hulladékához is.

Art Market Budapest / Pistoletto program

Az Art Market Budapest Magyarország legjelentősebb kortárs képző- és fotóművészeti eseménye, legnagyobb, évente megrendezett kortárs kiállítása, és kulturális vonzerejének kiemelkedő komponense, Közép- és Kelet-Európa első számú nemzetközi művészeti vására. Legutóbb ötszáznál több művész több ezer alkotását mutatta be, öt kontinens huszonöt országának több mint száz kiállítóját, öt nap alatt közel harmincezer nézőt látott vendégül.

Az esemény jóvoltából Budapestre járnak a képzőművészet olyan nemzetközi sztárjai, mint 2019-ben Michelangelo Pistoletto és a legendás művész Harmadik paradicsom elnevezésű fenntarthatósági programja, amelyet többek között az Újraegyesített alma című szobor tett világhírűvé.

Ez is érdekelhet:

art market budapest | pet kupa | highlights of hungary | myfarm harta | jövő

FOLYTASD EZZEL

Egészen hihetetlen híresség indul Joe Biden ellen az amerikai elnökválasztáson

Ilyen árakra készüljön az, aki élő fát vásárolna karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram