Close
Kellemes élmény ebben a budai udvarban hűsölni és ebédelni

Kellemes élmény ebben a budai udvarban hűsölni és ebédelni

Grillétterem, ebédmenüző hely, árnyas udvar, szimpatikus esti fröccsöző hely – ez mind egyben a Moné. Egy több mint háromszáz éves apátsági épület, a kapucinus rend egykori kolostora fogadta be a vendéglátóhelyet. A Fő utca gyönyörűen restaurált rendháza ma már butikhotelként, Monastery néven várja vendégeit. Körbejártuk a házat, és ebédeltünk egy kiadósat. 

A régmúlt Budája, kockás terítős éttermeivel, hangulatos vendéglőivel és a hozzájuk tartozó takaros udvarokkal, már csak nyomokban fellelhető. Kikoptak ezek a helyek, újak, másak váltották fel őket, de ezt kár siratni. Megbecsüljük inkább azt a néhányat, amely még megmaradt, és kíváncsian figyeljük mindazokat az új szereplőket, amelyek elég egyedinek, barátságosnak tűnnek. A Moné éppen ilyen.

A Fő utcából a Ponty utcára felkanyarodva tudjuk megközelíteni a Garden részt, ami modern megoldásai ellenére valamit mégis visszaad az árnyas budai délutánokból. Mutatós a nagyra tárt ajtó – alkalomadtán, este akár be is lehet hajtani –, a kerthelyiségben pedig napvitorlák és dús fák alatt ejtőzhetünk, amíg az ebédre vagy az italunkra várunk.

Hétköznapokon 12–15 óráig kínálják a menüt, két fogás 2490 forint, desszerttel együtt pedig 2890 forintba kerül, bónusz limonádéval. A kedvenc megoldásunkkal éltek, és a fix menüsor helyett mi tudjuk összeválogatni az ebédet, három-négy féle előétel, főétel és két édesség közül.

Kiadós ebédre számítsunk, olyanra, ami után szívesen időznénk még náluk, még akkor is, ha vár a munka. Séfjük a Moné előtt a Nobu sous chefjeként dolgozott, ezért nem áll messze tőle az ázsiai konyha, amit rendszerint valamilyen formában bele szokott csempészni a menü életeleibe is. Mi például ázsiai húslevest kóstoltunk erről a vonalról, ami egy mély, de mégis frissítő, udon tésztával érkező leves volt. Mivel erősen a hangsúlyozzák a grillfogásokat, ezért az ebéd fogásai között is rendszerint találni faszénen, vagy rostlapon sült húst, halat.

Á la carte a hideg kovászos uborka levest teszteltük, ami a legszuperebb nyári élőétel, de az avokádóval tálalt quinoa saláta is ebbe a könnyed vonalba tartozik. Kínálnak többféle halat, garnélát szintén grillen készítve, a burger kézenfekvő szereplő, ahogy a szaftos rib-eye sem maradhat ki. Átlagos belvárosi bisztrók árszínvonalára számítsunk, az előételek ezer forint alatt is kijöhetnek, a főételeket körettel együtt háromezer forint körül járnak.

Az esték a vacsorák mellett a lazításról szólnak, 23 óráig tartanak nyitva, és csütörtökönként általában zenés programokkal is készülnek. Ilyenkor kigyúlnak a szeretett nyári füzérek fényei, és a poharak is egyre sűrűbben koccannak össze.

Odabent, az épületben folytatódik az étterem, a benti résszel. Körbenéztünk, és egy dekoratív, ízléses teret találtunk. Nincs ez másként a hotelben sem, a szálloda menedzsere megmutatta nekünk a negyvenhét szobás butikhotel néhány lakosztályát és a történelemmel átitatott folyosókat is. A dizájnt nem tolták túl, az egyszerűségre törekedtek, sok helyen például visszaköszönnek a néhai kapucinus kolostor eredeti falai, ami elegáns megoldás.

Moné Garden és Moné Bar and Restaurant, Budapest I., Fő utca 30. és Ponty utca 2.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Moné)

grill | moné garden | budai vár | boutique hotel | moné

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram