Nincs abban semmi rendkívüli, ha arról szól egy hír, ki hogyan vészelte át a karantén alatti időszakot. Az már érdekesebb, ha arról hallunk, hogy egy étterem nemhogy hátrább vett a tempóból, hanem gázt adott. A budai Jardinette Kertvendéglő pont ilyen proaktív volt, és amint megnyithatott, máris egy komplett profil kiegészítéssel jelentkezett.
A Jardinette családias étterem, ahol a tradicionális alapokat jó érzékkel keverik a trendivel. A Németvölgyi úton található étterem tulajdonosa, Kálmán Zoltán a Kés-Villa-Buda Gasztronómiai Egyesület ötletgazda-alapítója, aki a tagokkal a budai vendéglátás további népszerűsítését tűzte ki céljául. Vendéglője ugyanúgy megszenvedte a pandémia átkait, mint más éttermek, de talán kevésről mondható el az, hogy a passzívabb időszakot is aktívan töltötte.
Kálmán Zoltán – aki nemrég édesapjától vette át az éttermet – a nehéz hónapok alatt is kitartott csapata mellett, és szellemi munkával tartotta edzésben a gárdát. Így történt, hogy az étterem az olyannyira közkedvelt kertjének gesztenyefáit és jól ismert székeit felajánlotta örökbefogadásra, lehetőséget adva ezzel is, hogy a törzsvendégek kifejezzék hűségüket kedvenc helyük iránt. Ennek hozadékaként ma a vendégek saját székükbe ülhetnek, saját gesztenyefájuk alatt hűsölhetnek.
A befolyt összeg segített átvészelni a nehézségeket és engedte, hogy Zoltánék a jövőt tervezgessék, amelynek gyümölcse lett a nyitás után nem sokkal elindított sütiző és fagyizó.
Az eddigi ötfajta süteményből álló desszertpalettájukat tizenkettőre növelték, méghozzá olyan különlegességekkel, mint a Dédi csupa dió tortája, a Nagyi Sacherja vagy a Borított körtetorta. A receptek egy része valóban a Kálmán család kézzel írt receptesfüzetéből került elő – a legjobbkor. Klasszikus ízek, amelyek már az első falat után igazi békebeli hangulatba repítenek, mindezt szép, modern tálalásban.
“Otthon nagyon fontos volt az ételek szeretete, és mindig sokat főztünk. A nagymamáknak rendre megvoltak az emlékezetes és fantasztikus fogásaik. Anyai nagymamám, Edit a tortákról volt híres, ma is próbáljuk utánozni felejthetetlen ízű diótortáját, mely hosszúkás volt, háromemeletes, és mind a tészta, mind a krém dagadt a finom dióbéltől. Ugyancsak jól emlékszem a könnyű gyümölcsrizsre, amelyet anyai nagypapám rengeteg habbal szeretett, vagy a Londoni szeletre is. Iskola után gyakran náluk ebédeltem, a jó ebédek megalapozták kedélyemen kívül a kerek pocakomat is, amelynek méretét jó néhány év után tudtam csak jelentősen csökkenteni” – meséli az sütiző ötletének előzményeit Kálmán Zoltán.
Aztán jött a fagyi. A tervezésben Kálmán Zoltán tulajdonost egy barátja segítette, aki egy belvárosi étterem tulajdonosa, és aki az olasz séfjük által, kizárólag természetes alapanyagokból készített fagyi ötletével rukkolt elő. Tizenkét-tizennégy íz található meg egyszerre a pultban, köztük gluténmentes és vegán is. És ha a piemonte-i mogyoró vagy a pisztácia – melyet a szicíliai nap és az Etna tápanyagdús talaja érlelt tökéletesre – nem lenne elég ok arra, hogy ellátogassunk a Jardinette Fagyizóba, íme a touche: ha keddtől péntekig 15–17 óra között érkezünk a kertvendéglőbe, egy hamisítatlan Kaffekuchen élményben lehet részünk, ugyanis a sütik mellé ajándék espresso vagy cappuccino jár, akár koffeinmentes változatban is.
Ez is érdekelhet:
nyár | fagyi | családi | jardinette | fagylaltIstenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten
Hatalmas világjárványnak köszönhetők a ma annyira népszerű olasz borablakok

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!