Close
Öt speciális fagylalt, amit lehet, hogy még sosem kóstoltál

Öt speciális fagylalt, amit lehet, hogy még sosem kóstoltál

Akinek a fagylalt a vallása, egy gombóc pisztáciáért vagy egy számára kedves bolti jégkrémért akár kilométereket is utazik, bármelyik évszakban. Ha már túl megszokott a főzött olasz, vagy annyira nem izgalmas a nagyon gyümölcsös sorbet, akkor mutatunk néhány egészen menő fagyikülönlegességet, a Fülöp-szigetekről vagy éppen Indiából. Nem csodálkoznánk, ha a thaiföldi feltekerős fagyitekercsek után a többi jeges desszert is befutna itthon. 

Kulfi – India

Nem egy gyorsan készítendő hideg édesség, de megéri a pepecs munka, hogy az Észak-Indiából származó kulfi elérje az optimális állagot. Csak nagyon jó minőségű, zsíros tejből lesz az igazi, amit hosszú órákon keresztül kell főzni és konyhai szakzsargon szerint redukálni, míg a tej körülbelül harmadára vissza nem esik, és nem kapja meg azt a csodás, harmonikus karamellás ízt, amiért annyira érdemes elkészíteni. Az utcán a pálcikás verziót árulják, de kis tálba, sőt, gyümölcsbe is halmozzák a fűszerezett tejes kulfit. Kardamom, pisztácia, kesudió, mandula, rózsavíz, sáfrány, mangó kerül bele/hozzá.

Patbingsu – Dél-Korea

Csodálkozásra semmi ok, az ázsiai konyhák, különösen a japán és a dél-koreai elég sűrűn használja az úgynevezett adzuki babot, desszertek készítéséhez is. A magas fehérjetartalmű babfélének van egy gesztenyés beütése, remek az állaga, és a patbingsu nevű fagyinak is jól áll. Minél mélyebb tálban érkezik, annál jobb, és olyan különlegességek társulhatnak mellé, mint a matcha, a mangó, a lágy, édesebb krémsajtok.

Spaghettieis – Németország

Az olaszok zömét a hideg rázza a német gegtől, hiszen egy tál spegettit formál, a paradicsomos sugó dublőrjei az erdei gyümölcsök. Pedig a legendák szerint a Mannheimben dolgozó Dario Fontanella ötlötte ki az innovációt: miért ne lehetne vaníliafagyit átpasszírozni egy krumplinyomón? Ezután került rá a piros gyümölcsszósz, parmezánként pedig a fehércsoki forgács.

A spaghettieist tejszínhabdombra építik fel, és mára már csokoládés is létezik, ami a nero di seppiát, vagyis a tintával festett tésztát idézi meg.

Halo Halo – Fülöp-szigetek

A lila jamgyökér adja a trópusi szigetvilág fagyikülönlegessének vibráló színét. A halo halo úgy működik, mint egy smoothie bowl, a legtöbb helyen testreszabható, miket válogatnánk mellé. Gyümölcsöt, magvakat, tápiókagyöngyöt, krémsajtot, müzlit, kukoricapelyhet öntenek egybe a jeges krémekkel, ebből lesz a színpompás desszert. Az extra lila szín csak akkor érkezett meg a tálba, amikor a második világháború után független lett a szigetvilág, és szerettek volna valami igazán jellemzőt kitalálni az édességükhöz. Sikerült.

Coupe Colonel – Franciaország

Éppen a franciák maradnának le a fagylaltkészítésről? Digestivként, Y pohárban szolgálják fel a coupe colonel névre keresztelt felnőtt sorbet-jellegű citromfagyit, amelyhez egy feles vodkát lódítanak, és egy mentalevéllel díszítik. Édes-savanyú, hízelgő, de mégis ütős desszert a colonel, nemcsak étkezések után, hanem nagy lakomákkor egyes fogások között is felszolgálhatnak.

A háborút követő plakátokon orosz cigarettát ajánlottak mellé, hogy egy laza csuklómozdulattal egy kis hamut is kapjanak a gombócok.

Ezt a pöccintést kihagynánk persze, de a francia sorbet bármikor jöhet!

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Close