Close
Öt speciális fagylalt, amit lehet, hogy még sosem kóstoltál

Öt speciális fagylalt, amit lehet, hogy még sosem kóstoltál

Akinek a fagylalt a vallása, egy gombóc pisztáciáért vagy egy számára kedves bolti jégkrémért akár kilométereket is utazik, bármelyik évszakban. Ha már túl megszokott a főzött olasz, vagy annyira nem izgalmas a nagyon gyümölcsös sorbet, akkor mutatunk néhány egészen menő fagyikülönlegességet, a Fülöp-szigetekről vagy éppen Indiából. Nem csodálkoznánk, ha a thaiföldi feltekerős fagyitekercsek után a többi jeges desszert is befutna itthon. 

Kulfi – India

Nem egy gyorsan készítendő hideg édesség, de megéri a pepecs munka, hogy az Észak-Indiából származó kulfi elérje az optimális állagot. Csak nagyon jó minőségű, zsíros tejből lesz az igazi, amit hosszú órákon keresztül kell főzni és konyhai szakzsargon szerint redukálni, míg a tej körülbelül harmadára vissza nem esik, és nem kapja meg azt a csodás, harmonikus karamellás ízt, amiért annyira érdemes elkészíteni. Az utcán a pálcikás verziót árulják, de kis tálba, sőt, gyümölcsbe is halmozzák a fűszerezett tejes kulfit. Kardamom, pisztácia, kesudió, mandula, rózsavíz, sáfrány, mangó kerül bele/hozzá.

Patbingsu – Dél-Korea

Csodálkozásra semmi ok, az ázsiai konyhák, különösen a japán és a dél-koreai elég sűrűn használja az úgynevezett adzuki babot, desszertek készítéséhez is. A magas fehérjetartalmű babfélének van egy gesztenyés beütése, remek az állaga, és a patbingsu nevű fagyinak is jól áll. Minél mélyebb tálban érkezik, annál jobb, és olyan különlegességek társulhatnak mellé, mint a matcha, a mangó, a lágy, édesebb krémsajtok.

Spaghettieis – Németország

Az olaszok zömét a hideg rázza a német gegtől, hiszen egy tál spegettit formál, a paradicsomos sugó dublőrjei az erdei gyümölcsök. Pedig a legendák szerint a Mannheimben dolgozó Dario Fontanella ötlötte ki az innovációt: miért ne lehetne vaníliafagyit átpasszírozni egy krumplinyomón? Ezután került rá a piros gyümölcsszósz, parmezánként pedig a fehércsoki forgács.

A spaghettieist tejszínhabdombra építik fel, és mára már csokoládés is létezik, ami a nero di seppiát, vagyis a tintával festett tésztát idézi meg.

Halo Halo – Fülöp-szigetek

A lila jamgyökér adja a trópusi szigetvilág fagyikülönlegessének vibráló színét. A halo halo úgy működik, mint egy smoothie bowl, a legtöbb helyen testreszabható, miket válogatnánk mellé. Gyümölcsöt, magvakat, tápiókagyöngyöt, krémsajtot, müzlit, kukoricapelyhet öntenek egybe a jeges krémekkel, ebből lesz a színpompás desszert. Az extra lila szín csak akkor érkezett meg a tálba, amikor a második világháború után független lett a szigetvilág, és szerettek volna valami igazán jellemzőt kitalálni az édességükhöz. Sikerült.

Coupe Colonel – Franciaország

Éppen a franciák maradnának le a fagylaltkészítésről? Digestivként, Y pohárban szolgálják fel a coupe colonel névre keresztelt felnőtt sorbet-jellegű citromfagyit, amelyhez egy feles vodkát lódítanak, és egy mentalevéllel díszítik. Édes-savanyú, hízelgő, de mégis ütős desszert a colonel, nemcsak étkezések után, hanem nagy lakomákkor egyes fogások között is felszolgálhatnak.

A háborút követő plakátokon orosz cigarettát ajánlottak mellé, hogy egy laza csuklómozdulattal egy kis hamut is kapjanak a gombócok.

Ezt a pöccintést kihagynánk persze, de a francia sorbet bármikor jöhet!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom